Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

DOM ZA ODGOJ U zgradu će useliti Centar za socijalnu skrb, djeca će u sustav stambenog zbrinjavanja

08.01.2019. 13:29
DOM ZA ODGOJ  U zgradu će useliti Centar za socijalnu skrb, djeca će u sustav stambenog zbrinjavanja


Ministrica za demografiju, obitelj, mlade i socijalnu politiku Nada Murganić potpisala je ovih dana odluku o odabiru ponude zagrebačkih tvrtki Studio Obris i Radionica Statike za usluge izrade projektne dokumentacije za rekonstrukciju i dogradnju zgrade koju koristi zadarski Dom za odgoj djece i mladeži u Ulici Josipa bana Jelačića, a koja bi se trebala prenamijeniti za potrebe Centra za socijalnu skrb i Doma za odrasle osobe Sv. Frane.


Tri ustanove poboljšale bi prostorne uvjete
Zajednica izvođača na javni je natječaj dostavila ekonomski najpovoljniju ponudu u iznosu od 224 tisuće kuna, što je za gotovo 100 tisuća kuna niže od procjene nabave. Za posao se natjecalo još šest izvođača među kojima i dvije zadarske tvrtke, Gin-Company i Kongrad. Ponude su dostavile i zagrebačke tvrtke Eko-plan, Nugrad, Geomodeling, te vukovarski Ekološki centar.
Prema projektnom zadatku, Centar za socijalnu skrb preselio bi sa sadašnje lokacije u Ulici Andrije Hebranga, te bi u potpunosti koristio novouređene prostorije u Ulici Josipa bana Jelačića, dok bi korisnici Sv. Frane tamo dobili dodatni dnevni boravak za 14 odraslih osoba s mentalnim poteškoćama.
Iako će do realizacije ovog projekta, kojim bi tri ustanove u Zadru poboljšale svoje prostorne uvjete, proći još dosta vremena, ravnateljica zadarskog Doma za odgoj djece i mladeži Ljiljana Šarić, dipl. soc. pedagog, ističe da je dobro da se kreće s ovim projektom koji je u skladu i s njihovom vizijom o transformaciji Doma.


Tražit će se financijska konstrukcija
– Projektom je, naime, predviđeno da se Centar za socijalnu skrb, smješten u Ulici Andrije Hebranga, preseli u našu sadašnju zgradu, dok bi u njihovom trenutačnom prostoru u budućnosti bila smještena naša Uprava, poludnevni boravak i naše Savjetovalište. Djeca bi bila smještena kroz sustav stambenog zbrinjavanja u dvije stambene zajednice u vili Troskot, u predjelu Lipotice i još jednoj stambenoj jedinici dobivenoj od Ministarstva državne imovine, pojašnjava ravnateljica Šarić, te dodaje da bi se kroz ovaj sveobuhvatni projekt Dom za odgoj mogao prilagoditi drukčijem načinu rada s djecom i mladima kroz stambeno zbrinjavanje koje je svojevrsna simulacija obiteljskog života i kroz koji bi se djeca mogla najbolje osnažiti i osposobiti za kasniji uspješan samostalni život.
U vili Troskot, objektu u kojem je nekad bio smješten Prekršajni sud, a danas je dnevni boravak Doma za odrasle Sv. Frane, štićenici Doma za odgoj dobili bi tako mogućnost bolje adaptacije na život u zajednici i kvalitetniju pripremu za samostalni život nakon prestanka domskog smještaja.
Navedimo još kako je zgrada na Voštarnici, koja je već dugi niz godina dom za djecu i mlade s problemima u ponašanju i bez odgovarajuće roditeljske skrbi, izgrađena još početkom šezdesetih godina prošlog stoljeća, te kako se od tada nije znatnije rekonstruirala. Inače, ovaj je projekt tek u nastajanju i nakon izrade dokumentacije tražit će se financijska konstrukcija za njegovu izvedbu.