Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

POSLJEDICE KORONE Zračna luka Zadar ostvarila 15 posto prometa

08.01.2021. 18:33


Kada je riječ o financijskom poslovanju, zadarska Zračna luka iz protekle je godine izvukla maksimum. Kao i mnoge druge tvrtke, spasila ih je sezona koja je, zbog pada broja pozitivnih na koronu, u našu županiju ipak dovela znatan broj turista.
Direktor Zračne luke, Josip Klišmanić, napominje kako su ovi rezultati u skladu s onima u cijeloj avioindustriji:
– Prema brojkama koje se odnose na prošlu godinu Zračna luka Zadar imala je 120.973 putnika ili 15 posto prometa iz 2019. Takvi rezultati uklapaju se u tužnu sliku prošle godine koja je promijenila poslovne i privatne navike današnjeg društva. Cijepljenje koje je započelo na samom kraju prošle godine daje nam nadu i temelj za barem nekakva očekivanja da će ova 2021. godina ipak donijeti bolje rezultate. Na to nam ukazuju i rezultati srca sezone 2020. kada su mnogi ljudi diljem Europske unije iskoristili kratki predah koji je uzela pandemija i omogućili Hrvatskoj da ostvari najbolje turističke rezultate na Mediteranu. Na žalost, zbog strogih mjera koje se odnose na putnike u zračnom prometu jači povratak zračnog prometa nismo osjetili – kaže direktor Zračne luke, napominjući kako su njihova očekivanja za 2021. godinu ipak optimistična.


Projekt proširenja stajanke
Naime, ljetni red letenja još nije potvrđen te još uvijek ne mogu izlaziti s preciznijim očekivanjima za ovu godinu:
– No, ukoliko se ne dogodi neki ponovni skok u broju zaraženih i širenje virusa nakon ožujka, realno bismo mogli očekivati oko pola milijuna putnika. Rezultati poslovanja Zračne luke Zadar u 2020. godini su u skladu s rezultatima industrije zračnog prijevoza u svijetu, pa tako očekujemo gubitak u iznosu do 25 milijuna kuna. Unatoč takvom poslovnom rezultatu financijska pozicija društva je stabilna, a likvidnost je i dalje na visokoj razini. Prošlu smo se godinu fokusirali na očuvanje zaposlenosti u čemu su nam uvelike pomogle mjere Vlade RH – pojašnjava Klišmanić, dodajući kako su proteklu godinu također iskoristili za pripreme za daljnji razvoj Zračne luke Zadar u razdoblju nakon pandemije:
– Tako smo završili projekt druge faze proširenja stajanke i predali ga na ishodovanje građevinske dozvole. Također smo izradili i glavni i izvedbeni projekt za proširenje uzletno-sletne staze s pripadajućim voznim stazama. I novi putnički terminal došao je red te ćemo tijekom ove godine izraditi idejno rješenje zgrade novog putničkog terminala za ishodovanje lokacijske dozvole i izraditi projektnu dokumentaciju kako bismo do kraja godine mogli započeti s prvom fazom proširenja nove putničke zgrade – ističe direktor Luke.


Novi investicijski zamasi
Inzistiranje na sustavnom pristupu razvoja Zračne luke Zadar i faznim proširenjima terminala, kako napominje, već se sada pokazalo ispravnim, jer su sve daljnje aktivnosti i investicije uvjetovane ostvarenjem prometa i stanjem na tržištu:
– Veseli nas interes zračnih prijevoznika za Hrvatsku i za Zadar za ovogodišnju ljetnu sezonu, a što vjerujemo da će biti prepoznato i u Hrvatskoj turističkoj zajednici čije se promotivne aktivnosti ne bi smjele bazirati samo na auto gostima. Ponavljam, interes zračnih prijevoznika postoji, i nije zanemariv, ali sama realizacija je ipak uvjetovana mnogim okolnostima na koje ne možemo utjecati. Ono što svakako treba naglasiti s aspekta interesa razvoja grada Zadra i šire regije, a usudio bih se reći i nacionalne razine, jest to da je Zračna luka Zadar u potpunosti spremna za nove investicijske zamahe i da spremno iščekuje kraj ovog nezapamćenog udara ne samo na industriju zračnog prometa već na svijet uopće – poručuje Klišmanić.