Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Vakula najavljuje minuse, olujnu buru i nove padaline: ‘Vjetar bi mogao pahulje nositi sve do mora’

08.01.2021. 09:54


HRT-ov meteorolog najavljuje novo kišovito razdoblje na većem dijelu Jadrana, koje će trajati barem do početka novoga tjedna, a i ponovno čestu buru, s olujnim udarima osobito na sjevernom Jadranu, gdje upozorenja u nedjelju i ponedjeljak možda postanu i narančasta – drugog od 3 moguća stupnja. Ponegdje može biti i pahulja.
“Pad temperature je siguran, ali na Jadranu uglavnom neznatan. Zamjetniji na kopnu, gdje ćemo nakon tjedna iznadprosječne topline imati za siječanj primjereniju temperaturu, pa čak i nižu – ostvari li se prognoza vedrijih noći početkom tjedna. No, one nisu sigurne, kao ni koliko će gdje pasti snijega po nizinama sjeverne Hrvatske. Moguć je posvuda, pa i uz stvaranje snježnog pokrivača, koji će u gorju biti i podeblji. Mjestimice već u petak. Kako god – s više ili manje snijega, te veći ili manji pad temperature, jaču ili slabiju buru – sljedećih nam se dana valja prilagoditi još jednoj u nizu novih okolnosti. Za siječanj “normalniju”. Barem to kad već nije mnogo toga drugog. Iako mnogima, posebice na Banovini, zahladnjenje baš sada ne odgovara, kao ni snijeg i snježni pokrivač”, kaže Vakula.
U petak će u Slavoniji, Baranji i Srijemu biti oblačno, uz povremenu susnježicu, u gorju i snijeg. Uz oblačno vrijeme i uglavnom slab sjeveroistočnjak temperatura će biti od -2 do 3 °C. Podjednako mnogima hladno i u središnjoj Hrvatskoj, uz dodatni osjećaj hladnoće zbog vjetra. I pritom također povremena mjestimična kiša, osobito poslijepodne i snijeg, uz novi pokrivač u gorju, a vjerojatno i ponegdje niže, pa i na Banovini, gdje će se uvjeti dodatno pogoršati. Otežano će se zbog snijega prometovati i kroz gorje, a mjestimice i na sjevernom Jadranu zbog jake bure s olujnim udarima, uglavnom podno Velebita. Ponegdje će biti i sjevernog i sjeverozapadnog vjetra. Temperatura u gorju od -2 do 1 °C, a jutarnjih će “minusa” biti i u danju toplijoj unutrašnjosti Istre. Uz more od 3 do 9 °C.
U Dalmaciji ujutro od 4 do 8 °C, u unutrašnjosti oko -1 °C, a danju od 6 do 11 °C – uz promjenjivo vrijeme, ponegdje i malo kiše, u unutrašnjosti i snijega, uglavnom u višim dijelovima. Uz prevladavajuću slabu i umjerenu buru i sjeverni vjetar more će biti malo do umjereno valovito. Samo malo valovitije na jugu Hrvatske, uz pretežno oblačno vrijeme i povremeno malo kiše češće u noći i prijepodne. Temperatura ujutro 5 do 8 °C, poslijepodne 9 do 12 °C.
Sljedećih dana većinom još hladnije, osobito u gorju i uz cjelodnevne “minuse”. Pritom će u djelomice sunčanu i ujutro ponegdje maglovitu subotu oborine uglavnom izostati, a snijega će, većinom i novog snježnog pokrivača, u većini kopnenih krajeva biti u najoblačniju nedjelju i gdjegod sunčaniji ponedjeljak. Valja naglasiti da će zimski uvjeti biti i na Banovini, što će dodatno otežati ionako teško stanje. Na Jadranu također uglavnom hladnije, uz kišu češću u većinom oblačniju nedjelju i ponedjeljak. Prevladavat će bura, često umjerena, osobito na sjevernom dijelu i jaka, s olujnim udarima, koji pahulje mogu donositi i do mora, pa i nekih otoka, piše HRT.