Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Zadarski pravoslavni vjernici proslavili Božić

08.01.2021. 10:19


Vjernici pravoslavne vjeroispovijesti, koji slave Božić po julijanskom kalendaru, svečanim bogoslužjem u pravoslavnoj crkvi sv. Proroka Ilije u Zadru u četvrtak su proslavili Božić. Središnju liturgijsku proslavu predvodio je protonamjesnik Saša Drča uz asistenciju protojereja Ljubomira Crnokraka.
Ove godine, proslavili su ga, kao i drugi kršćani, u okolnostima uvjetovanim pandemijom koronavirusa uz poštivanje svih epidemioloških mjera, među ostalim i u broju vjernika koji su sudjelovali na božićnoj liturgiji.
Na božićnoj arhijerejskoj liturgiji pročitana je poslanica mitropolita dabrobosanskog Hrizostoma, koji obnaša dužnost patrijarha Srpske pravoslavne crkve (SPC).
Mitropolit Hrizostom u poslanici je, među ostalim, istaknuo da se u ovim danima velikog iskušenja sjećamo svih stradalih i oboljelih od koronavirusa, zahvalio svima koji se brinu za oboljele i pozvao vjernike da čuvaju svoje zdravlje i zdravlje drugih.
Poručio je kako glavna zadaća vjernika čuvati i očuvati svetu pravoslavnu vjeru, tražiti i dati oprost.
Mitropolit Hrizostom pozvao je vjernike i da mole za svoju braću na Kosovu i Metohiji koji trpe mnoge nedaće i koji su ostali bez svojih domova i crkava.
Tradicionalnom čestitkom "Mir Božji, Hristos se rodi" koju je uputio protonamjesnik Saša Drča i odgovorom vjernika – "Vaistinu se rodi" završeno je bogoslužje.
Župan Božidar Longin uputio je božićnu čestitku episkopu dalmatinskom Nikodimu Kosoviću i svim vjernicima koji Božić slave po julijanskom kalendaru.
– U ovim teškim vremenima koje živimo, značaj nove nade koju simbolizira Božić možda je i potrebniji no ikada. Stoga s vjerom i nadom u bolje dane pred nama,Vama osobno te svim kršćanskim vjernicima u Zadarskoj županiji koji slave Božić prema julijanskom kalendaru želim sretan i blagoslovljen Božić. Neka nam svima ovo božićno razdoblje donese potreban optimizam te podari mir, snagu i povrh svega – zdravlje. Mir božji, Hristos se rodi, stoji u čestitci župana Longina.