Srijeda, 8. svibnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

22 C°

Demontiranje dijela ventilacije i klimatizacije

Autor: Ivana Burica

07.02.2010. 23:00
Demontiranje dijela ventilacije i klimatizacije

Foto: Adam VIDAS



Čelična konstrukcija scene, koja je u međuvremenu postavljena, smeta ventilaciji i klimatizaciji. Položaj dijela cijevi stoga mora biti promijenjen. Proveden je natječaj te je izabrana tvrtka Deltron. Kad bude završena montaža, slijedi povezivanje i ispitivanje sistema klimatizacije, ventilacije te elektroinstalacija, kazala je Pavić Tumpa
Rokovi završetka nove zgrade Kazališta lutaka Zadar stalno izmiču. Podsjetimo da je na kolegiju župana lani u srpnju bilo najavljeno da će svi radovi biti završeni do sredine rujna 2009. godine.
Izgleda da je župan Stipe Zrilić pogodio bit kad je rokove dovršetka zgrade usporedio s kornjačom iz jednog grčkog paradoksa. Riječ je o paradoksu Grka Zenona u kojem ovaj filozof dokazuje da deset puta brži Ahil nikako ne može dostići sporu kornjaču.
Naime, radovi su već dulje vrijeme pri kraju, ali kako idu dalje, tako se uvijek otvaraju novi problemi i najavljuju novi datumi završetka projekta.
Zadnji dio priče
– Problem je u tomu što se nova zgrada radila u više faza i tijekom dugog vremenskog razdoblja. Neki su projekti tijekom vremena mijenjali i nisu uvijek usklađeni jedni s drugima. U svakom slučaju, u tijeku je zadnji dio priče. Radi se na demontiranju jednog dijela sistema ventilacije i klimatizacije i to zbog preinaka u dvorani. Naime, tu su opet problem projekti rađeni u dugom vremenskom razdoblju pa se dogodilo da čelična konstrukcija scene, koja je u međuvremenu postavljena, smeta ventilaciji i klimatizaciji. Položaj dijela cijevi za klimatizaciju i ventilaciju stoga mora biti promijenjen, proveden je natječaj te je za taj dio posla izabrana tvrtka Deltron. Kad bude završena montaža, slijedi povezivanje i ispitivanje sustava klimatizacije, ventilacije te elektroinstalacija. Nakon toga objekt može biti doveden u funkciju, informirala nas je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar Iris Pavić Tumpa koja je, kad je riječ o najavljivanju datuma otvorenja nove zgrade Kazališta lutaka, i dalje vrlo suzdržana.
Probijeni rokovi
– O tome stvarno ne bih! Istina je da su svi rokovi za dovršetak radova probijeni, a tomu je pridonio niz faktora. No ono što se može vidjeti jest da velika dvorana već ima svoje konture. Postavljen je brodski pod, stolice i ograda u gledalištu su tu, montirani su paneli… Što se tiče male dvorane u tijeku je natječaj za izbor izvođača radova. Mala dvorana nije toliko tehnički zahtjevna kao velika pa tu ne bi trebalo biti nekih odugovlačenja, ustvrdila je ravnateljica Kazališta lutaka Zadar. Vrijednost radova u maloj dvorani procjenjuje se na oko dva milijuna kuna, a velika dvorana u konačnici će koštati oko 16 milijuna kuna.
Razlika u cijeni je razumljiva s obzirom da je velika dvorana i veća i izvedbeno zahtjevnija te podijeljena u više projekata. Podsjetimo da radove na scenskoj tehnologiji i fiksnom gledalištu u velikoj dvorani izvodi MLC Electronic iz Zagreba. Prema ugovoru taj dio projekta trebao bi biti “težak” 9,3 milijuna kuna. No zbog problema koji su se javili “u hodu” i produžetka rokova troškovi su se nešto povećali. Radove na audio i videoopremi izvodi tvrtka AVC iz Zagreba koja je dala ponudu da na 3,8 milijuna kuna.


Je li 2010. “ta” godina?


Nedavno je ravnateljica Pavić Tumpa izjavila da uskoro očekuje važne novosti oko nove zgrade oko Kazališta lutaka Zadar i da će, čim se to dogodi, sazvati konferenciju za novinare.
Može li se po ovomu naslutiti da bi 2010. godina mogla biti godina završetka projekta koji se “vukao” kroz nekoliko desetljeća? Isto smo pitanje postavili u ovo doba prošle godine. Vrijeme je pokazalo da 2009. godina nije bila “ta” godina.
Podsjetimo da je gradnja nove zgrade krenula davne 1986. godine, a potom i prekinuta 1988. godine. Uvjeti za konačan dovršetak objekta stvoreni su 1996./97. godine, kada su zbog prijašnjeg nesavjesnog i nestručnog izvođenja radova sanirane armirano-betonske grede u krovištu.
Ozbiljnije se u radove krenulo 2001. godine, a gradnja se odvijala uz investicijsku potporu Županije i Grada te Ministarstva kulture. Prema nekim procjenama do konačnog završetka zgrade potrošit će se ukupno 50 milijuna kuna. Kad se taj iznos podijeli s prostorom od preko 2.000 četvornih metara, koliko ih nova zgrada Kazališta lutaka ima, dobije se iznos od 1.700 eura po četvornom metru.