Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Zvezda ima teži raspored, ali i trenutnu prednost

07.02.2011. 23:00
Zvezda ima teži raspored, ali i trenutnu prednost


Na stranu činjenica da je Igokea igrala bez najboljeg igrača i još jednog vrlo važnog u vanjskoj liniji, te što je njen trener nakon utakmice otvoreno kazao da su igrači zbog toga našli alibi i ušli u utakmicu bez namjere da pobjede, već samo da odigraju. Zadar je osvojio dva iznimno vrijedna boda i najmanje što ga u ovom trenutku zanima je u kakvom je stanju bio protivnik. U konačnici vas ionako nitko ne pita kako ste i s koliko razlike izgubili ili dobili koju utakmicu, koliko ste imali ozlijeđenih igrača ili je li poneka sudačka odluka dosuđena za ili protiv. Jer ako ćemo tako, Zadranima će doći muka samo ako odvrte film malo unatrag pa se prisjete kako su sve gubili bodove u neizvjesnim završnicama ove sezone.
Na kraju krajeva, bodovi ili preciznije, pobjede su jedino što je bitno. Zadar je protiv Igokee ostvario tek šestu ove sezone u Jadranskoj ligi i to prvu nakon punih mjesec dana, u kojima je nanizao pet poraza.
Spala knjiga na dva slova
U toj je pobjedi, bez obzira na spomenutu nezainteresiranost Igokee, dobio više stvari. Prvo, pokazao je da je živ i da se namjerava boriti za ostanak u ligi do posljednjeg kola. Na tablici se sada izjednačio sa Crvenom zvezdom (6-14), ali je još uvijek na dnu, zbog lošije koš razlike u međusobnim susretima. Da ga ne bi skupo koštao onaj katastrofalan domaći poraz od Beograđana, do kraja sezone će morati dobiti najmanje jednu utakmicu više. Dakle, ako Zvezda dobije jednu, Zadar mora najmanje dvije, ako Zvezda dobije dvije, Zadar mora najmanje tri…
Iznad je skupina od četiri momčadi sa po 9 pobjeda i 11 poraza, koju čine Nymburk, Hemofarm, Cibona i Široki. Da će netko od prvog trojca na koncu pasti na posljednje mjesto nije realno očekivati, a i momčad iz Hercegovine je u prošlom kolu napravila ogroman korak ka ostanku. Malo je reći da je pobjeda Širokog protiv Olimpije, koja je nedavno imala šut za pobjedu protiv Barcelone, senzacija, makar se igralo na Pecari. Bilo kako bilo, Široki će sada na tri teška uzastopna gostovanja, zaključno s onim kod Zvezde, a onda će imati meč loptu za potvrdu ostanka, kod kuće protiv Radničkog. Lako je moguće da ostane i sa svim porazima do kraja, no to su već predaleke kalkulacije.
U svakom slučaju, ni Zadar ni Zvezda u ovom trenutku ne gledaju kako dostići Širokog. Realno, borba za izbjegavanje posljednjeg mjesta svela se na Zadrane i Beograđane. A tu, iako trenutno zaostaje, Zadar ima vrlo dobre šanse za spas. Jer pobjedom protiv Igokee dobio je i određenu dozu samopouzdanja, koje mu je u posljednje vrijeme itekako nedostajalo, te što je možda i najvažnije, još jednog kvalitetnog igrača u rotaciji.
Izazovi tek sljede
Reći da je Devan Downey zadarski spasitelj u ovom je trenutku još prerano. Odigrao je jednu jako dobru utakmicu, pokazao da posjeduje kvalitetu, ali pravi ispiti ga tek očekuju. Od njega se i u idućim utakmicama, posebno domaćima, očekuje da povuče momčad. A valjda su svi svjesni da će Budućnost, Cibona i Hemofarm biti kud i kamo teži i opasniji protivnici, nego što je bila Igokea. Nije Downey, naravno, sam pobijedio momčad iz Aleksandrovca, ali je bio motor, koji je pokrenuo i sve ostale igrače, a to je ono što je Zadru bilo prijeko potrebno, naročito otkada se ozljedio kapetan Jakov Vladović.
Ako se vratimo kalkulacijama, Zadranima bi te tri domaće pobjede vrlo lako mogle značiti ostanak, a izostavimo li gostovanja kod Partizana i Krke, uvijek ostaje i Široki u posljednjem kolu. Uostalom, zašto se ne bi iznenadilo i Krku? S druge strane, Zvezda ima mnogo teži raspored. Teško je vjerovati da će im se Partizan smilovati u idućem kolu, a onda moraju u goste Hemofarmu, Cedeviti i Zagrebu, dok u Pioniru dočekuju Široki i Olimpiju. Nimalo lak posao, posebno ako do kraja ostane ovako zgusnuta situacija u borbi za završni turnir.
Ipak, tko zna kakve su sve kuhinje moguće na ovim prostorima pa je najbolje izbjeći bilo kakve prognoze i jednostavno pratiti razvoj situacije iz kola u kolo. Prije završnih šest kola u manje od mjesec dana, valja još odraditi i kup, te revijalnu All-stars utakmicu, a ne treba zaboraviti da Zadar ima još najmanje tri utakmice u Eurochallenge kupu. Sigurno je samo jedno. Bit će jako, jako zanimljivo, a prava drama tek treba početi.


 TKO S KIM DO KRAJA?


Široki (9-11): ZAGREB, NYMBURK, CRVENA ZVEZDA, Radnički, IGOKEA, Zadar.
Crvena zvezda (6-14): Partizan, HEMOFARM, Široki,  CEDEVITA, Olimpija, ZAGREB.
Zadar (6-14): Budućnost, KRKA, Cibona, PARTIZAN, Hemofarm, ŠIROKI.
*Napomena: Velikim slovima označene su utakmice u gostima.