Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Milanović i Janša još taje detalje i češljaju rješenje

Autor: Irena Frlan

07.02.2013. 23:00
Milanović i Janša još taje detalje i češljaju rješenje

Foto: PIXSELL



Ide se prema tome da jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne, kazao je premijer Zoran Milanović. Potvrdio je tek da se razgovara i o povlačenju punomoći za tužbe protiv Ljubljanske


Dan nakon sastanka u Otočcu na Krki, visoki dužnosnici hrvatske i slovenske vlade ostali su ustrajni u tome da javnosti još ne otkrivaju detalje mogućeg dogovora dviju država o rješenju spora oko tzv. prenesene štednje nekadašnje Ljubljanske banke. Iz pojedinih izjava dalo se iščitati da je razlog za tajnovitost i taj što je dogovor ipak još na krhkim nogama pa očito ni jedna ni druga strana ishitrenim istupima nisu željele ugroziti postizanje kompromisa nakon puna dva desetljeća.
“U interesu uspjeha procesa, ne mogu biti konkretan, niti govoriti o detaljima”, izjavio je u Bruxellesu premijer Zoran Milanović koji sudjeluje na summitu Europske unije, kao i njegov slovenski kolega Janez Janša. Milanović je ustvrdio da se ide prema tome “da jedna i druga strana budu umjereno zadovoljne”, potvrdivši tek da je jedna od stvari “o kojima razgovaramo” i povlačenje punomoći hrvatskim bankama za tužbe protiv Ljubljanske banke.
Visoka cijena
Hrvatski premijer je ipak bio prilično optimističan te podsjetio da bi neuspjeh bio loša vijest i za Hrvatsku, i za Sloveniju i za EU jer je rješenje bankovnog spora uvjet za ratifikaciju hrvatskog pristupnog ugovora u susjednoj zemlji.
“Sve nas je to već puno koštalo, i Hrvatsku i Sloveniju, jer smo mi isplatili svoje štediše, oni su dobili manje, hrvatska država je izgubila, a koliko je izgubila Slovenija, neka govore prijatelji iz Slovenije. Ali, mislim da je izgubila jedno tržište na kojem je prije 20 godina postojalo povjerenje, kojeg danas više nema. A bez povjerenja nema posla”, poručio je Milanović.
Je li dogovor u Otočcu na Krki bio uspješan, nije želio jučer procjenjivati niti slovenski premijer.
“Za ocjenu je još prerano, proučavamo prijedlog”, kazao je Janša, dodavši ipak da se radi o okviru “koji može biti obećavajući”. Tijekom poslijepodneva još se čekalo da o dogovoru dvoje ministara – Vesne Pusić i Karla Erjavca – u Bruxellesu razgovaraju premijeri i da, kako je to slikovito opisao Janša, “razgrnu neke zavjese oko samog sadržaja”.
I ministrica vanjskih poslova Vesna Pusić je jučer u Saboru bila škrta na detaljima dogovora što nije dobro primljeno u oporbenim klupama.
– Ako sve dobro prođe onda je velika vjerojatnost da će Slovenija već u ožujku ratificirati naš Pristupni ugovor. Sadržaj dogovora će biti poznat tek nakon što se s njim slože obje Vlade. No osobno stojim iza postignutog rješenja. Radi se o prijedlogu koji nikome ne šteti, u našem je interesu, rješava pat poziciju u kojoj se Slovenija našla i koji je izdrživ. Za to sam apsolutno spremna snositi odgovornost. A ako i Vlada to prihvati znači da je i premijer spreman snositi odgovornost. Ali isti takav stav mora djeliti slovenska strana da bi ovo držalo vodu, rekla je Pusić. Dodala je i kako rješenje problema Ljubljanske banke, ako se sa slovenskom stranom drugačije ne dogovori, ne zahtijeva raspravu u Hrvatskom saboru.
Prijedlog izdrživ
Sadržaj dogovora će iznijeti tek nakon što dobije odgovor slovenske strane, te naglasila da su ona i slovenski ministar ocijenili da je “prijedlog izdrživ i prihvatljiv za obje strane i da omogućava ratifikaciju našeg Pristupnog ugovora”.
– Ali to smo nas dvoje. To isto moraju procjeniti jedna i druga Vlada. I dok ne postoji stav o tome, dotle nitko neće sa tim prijedlogom izlaziti u javnost. Dala sam riječ i toga ću se držati. Ne mogu govoriti o sadržaju, ne zato jer nisam o tome razgovarala s premijerom već zato jer moramo, ako smo partneri, pričekati da njihov ministar razgovara sa svojim premijerom i članovima Vlade i vidi da li im je to prihvatljivo, rekla je Pusić. Dodala je da je “takvoj vrsti razgovora moguće pristupiti na dva načina – pokušati vidjeti tko će koga nadmudriti ili da drugu stranu tretiramo kao partnera”.
– Mi smo na taj način pristupili ovom problemu, a ne tko će koga nadmudriti i postaviti mu nogu, rekla je Pusić.
Gordan Jandroković (HDZ) upitao je ministricu Pusić je li dogovor s Erjavcem u potpunosti usuglašen kao zajednički.
– Nosite li vi zajednički prijedlog svaki svojoj Vladi? Postoji li tu stopostotna usuglašenost jer sam čuo da postoji nekoliko varijanti. I ne razumijem sad tko će s kojom varijantom pred svoju Vladu, rekao je Jandroković.  Dodao je da je Od 19. veljače sljedeći sastanak dvoje ministra, te ga je zanimalo što će se dogoditi ako se tada ne postigne finalni dogovor budući da je odtad pa do 8. ožujka kada zasjeda slovenski parlament svega 17 ili 18 dana.
Čestitka i čuđenje
Pusić mu je odgovorila da će “vlade i predsjednici vlada i mi biti u komunikaciji cijelo ovo vrijeme da vidimo u kojem pravcu stvari idu i ako ovo ne uspije, što bi se moglo”.
Nakon što je Pusić završila njen stranački kolega Jozo Radoš (HNS) čestitao joj je na postignutom dogovoru, te izrazio nadu da će dogovor dobiti potporu dviju vlada i dovesti do slovenske ratifikacije hrvatskoga pristupnog ugovora.
Na to je reagirao Dinko Burić (HDSSB) upitavši ga na čemu joj to točno čestita.
– Na čemu čestitate? Što vi to znate, a da mi ostali ne znamo? Što ako se kojim slučajem pokaže da je dogovor bio na štetu nacionalnih interesa ili hrvatskih građana. Čudno je što Radoš upućuje čestitku ministrici koja ne odgovara na pozive da upozna zastupnike barem s dijelom onoga što zanima javnost. Čuli smo da Erjavec traži potporu vanjskopolitičkog odbora slovenskog parlamenta, a mi znamo manje od vrabaca na grani, rekao je Burić.