Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ruše se dvije zgrade na Relji

08.02.2019. 10:42
Ruše se dvije  zgrade na Relji


Cestogradnja d.o.o. iz Zelengrada izabrana je na javnom natječaju za rušenje građevina na Relji na čijem mjestu će se potom graditi  Centar za kreativne industrije.


Dvadeset milijuna kuna iz EU
– Radovi na uklanjanju građevina, školske i pomoćne zgrade Strukovne škole Vice Vlatkovića Zadar, na adresi Glagoljaška 3 i 14, Zadar preduvjet su provedbe projekta izgradnje Centra kreativne industrije. Izvođenje radova na rušenju zgrada započet će u roku od 30 dana od dana  sklapanja Ugovora za izvođenje radova na izgradnji zgrade Centra kreativne industrije. Kao ekonomski najpovoljnija ponuda odabrana je ponuda ponuditelja CESTOGRADNJA d.o.o., Mitrovići 1, Zelengrad, 23.450  Obrovac, s cijenom ponude u iznosu od 241.563,13 kuna s PDV-om, navodi Nikica Miletić, pročelnik Upravnog odjela za javnu nabavu Zadarske županije.
Rok izvođenja radova na uklanjanju građevina je 60 dana, a bit će potrebno srušiti školsku zgradu tlocrtne površine od 695 metara četvornih  te pomoćni objekt od 140 metara kvadratnih.
– Prostor školske zgrade koriste Agencija za regionalni razvoj RH,  Agencija za ruralni razvoj Zadarske županije, Agencija za razvoj Zadarske  županije Zadra Nova, Informacijski centar EDIC i Strukovna škola Vice  Vlatkovića Zadar, a prostor pomoćne zgrade koristi Autoškola Donat. Svi  korisnici su pravovremeno obaviješteni o namjeri uklanjanja navedenih  građevina te su u fazi preseljenja, pojašnjava Miletić.
Izgradnja Centra za kreativne industrije stoji 24 milijuna kuna, a financira se iz Europskog fonda za regionalni razvoj s 20 milijuna kuna  bespovratnih sredstava, dok ostatak od 4 milijuna kuna pokriva Županijska ustanova INOVAcija koja je nositelj projekta.


Natječaj za gradnju krajem veljače
Kako govori Katarina Colić, ravnateljica INOVAcije, u tijeku je savjetovanje sa zainteresiranim gospodarskim subjektima za izgradnju Centra  koje je objavljeno u elektronskom oglasniku javne nabave.
– Nakon toga pripremljena dokumentacija za javnu nabavu ide na  kontrolu u Središnju agenciju za financiranje i ugovaranje programa i  projekata EU (SAFU). Javnu nabavu za izgradnju Centra za kreativne industrije planiramo objaviti krajem veljače ove godine. Planirano trajanje  izgradnje Centra je 260 dana, kazala je Colić.
Ukupna površina centra je 1.560 kvadrata. Kako dodaje Colić, unutar  nje uredit će se multifunkcionalna dvorana, tonski studio, tri sale za sastanke, 12 ureda za za start-up tvrtke, co-working prostor. Tamo će se  smjesti i Filmski ured koji će, osim podrške u snimanju filmova, pružati i  dodatne usluge kao što su edukacija, najam opreme i studija za snimanje.
– Cilj ovog projekta je uspostaviti specijalizirani poslovni inkubator za  kreativnu industriju s težištem na audiovizualnoj industriji i IT industriji  koji će podići konkurentnost navedenog sektora gospodarstva i povećati  zaposlenost, rekla je Colić.
Partner na projektu je Zadarska županija, a suradnici su Sveučilište u  Zadru, Prirodoslovno-grafička škola Zadar, Škola primijenjene umjetnosti i dizajna Zadar, HGK-Županijska komora Zadar, Obrtnička komora  Zadarske županije i Hrvatski audiovizualni centar HAVC.




Soboslikari još nisu iselili
Iz objekta koji će se rušiti već su većim dijelom iselile radionice Strukovne škole  Vice Vlatkovića, osim onih za zidare i soboslikare.
– To nam je najveći problem jer je potrebna jedna učionica za njihovu praktičnu  nastavu koje imaju puno. Prvi razredi soboslikara imaju 16 sati tjedno praktične  nastave, a drugi razredi 6 sati tjedno. Kao privremeno rješenje, izradili smo sami radionicu s panelima i tako ćemo moći premostiti ovu godinu, ali to ne može tako ostati. Tim više što će nam biti potrebno još i više prostora jer postajemo Centar kompetentnosti za strojarstvo i dolazit će nam puno opreme koju treba negdje smjestiti.  Zato bi to sve trebalo biti riješeno do početka sljedeće školske godine, a vjerujem da  hoće jer imamo dovoljno vremena. U kontaktu smo sa Županijom, s kojom uvijek  imamo zaista dobru suradnju i vjerujem da će naći pametno i funkcionalno rješenje  za tu djecu, kazao je Tihomir Tomčić ravnatelj Strukovne.