Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

Krste Ramić: “Općina Starigrad je prirodni dragulj s velikim potencijalom za ruralni i turistički razvoj”

08.02.2021. 11:15


U povodu najave funkcionalnog spajanja triju susjednih općina u našoj županiji, Starigrada, Jasenica i Posedarja, prvog uopće u Republici Hrvatskoj u kojoj je ustrojeno ukupno 555 jedinica lokalne samouprave (428 općina, 127 gradova te 20 jedinica područne, regionalne samouprave) te o postignućima u prošloj godini i planovima Općine Starigrad u ovoj godini, razgovarali smo s načelnikom Krstom Ramićem.


Povezivanje općina i cjelogodišnji turizam


U kojoj je fazi pilot projekt pokretanja funkcionalnog povezivanja općina Starigrad, Jasenice i Posedarje?
Prijedlog za funkcionalno povezivanje općina Starigrad, Jasenice i Posedarje je išao u smjeru osnivanja zajedničke ustanove koja bi vodila dječje vrtiće odnosno povezala postojeće u jednu zajedničku ustanovu, a sve kako bi se smanjili troškovi i postigla veća dostupnost usluga za naše građane odnosno roditelje. Prijedlog je upućen Ministarstvu pravosuđa i uprave koje podržava funkcionalno povezivanje jedinica i zajedničko izvršavanje poslova iz njihovog samoupravnog djelokruga te su o navedenoj ideji obavijestili i druga nadležna tijela. Očekujemo sastanak na kojem bi se dogovorili detalji temeljem kojih bismo mogli ocijeniti potencijale koristi od takvog povezivanja te u skladu s tim donijeti na općinskim vijećima odgovarajuće odluke.




Zahvaljujući jedinstvenom spoju mora i divljine Velebita, čiji je najljepši dio – Nacionalni park Paklenica, starigradsko područje je jedno od rijetkih koje može imati cjelogodišnji turizam. Koliko ste zadovoljni trenutačnim stanjem?
Zbog svog položaja, raznolike i netaknute prirode, starigradsko područje uistinu je prirodni dragulj koji ima veliki potencijal za daljnji razvoj turizma. Naše viđenje razvoja turizma ogleda se u tome da značajna sredstva ulažemo u uređenje općinskih naselja i zaseoka i to kroz ulaganje u osnovnu komunalnu infrastrukturu, ali i u uređenje obale, lučica, plaža, prometnih i javnih površina, poučnih staza, šetnica, biciklističkih staza, vidikovaca i još niz komunalnih zahvata kako bismo postojeće sadržaje u mjestu unaprijedili. Svakako da bez individualnih ulaganja u turističke kapacitete to nije dovoljno, odnosna jedno mora biti u sinergiji s drugim kako bi se postigli željeni rezultati.


Kako gledate na proteklu 2020. godinu? Sigurno se slažete kako se radi o specifičnoj godini?
Ne možemo pobjeći od sudbine i negativnih trendova koji su zahvatili doslovno cijeli svijet. Unatoč tome, prošla 2020. godina, značajno lošija nego prethodne, ipak gledajući ostvarene rezultate i nije podbacila koliko smo možda u onim najcrnjim scenarijima na početku godine očekivali. Proračun smo ostvarili u iznosu od 16.550.000 kuna što predstavlja oko 94 % od planiranog, ostvareno je oko 333.000 turističkih noćenja odnosno oko 56% u odnosu na rekordnu 2019. godinu. Manje od onog što smo planirali i željeli, ali ipak u teškim okolnostima, u kojima se još uvijek nalazimo, mogli bismo reći kako su rezultati zadovoljavajući.
Što se tiče planiranih projekata iskreno se nadam da ćemo uz pomoć Vlade RH i resornih ministarstava uspjeti u realizaciji svih naših planova. Koristim ovu prigodu da zahvalim na dosadašnjoj pomoći Vladi RH kako u pomoći u realizaciji konkretnih projekata, tako i na nizu donesenih mjera i odluka iz sfere porezne politike kojima je ostalo više novca za jedinice lokalne samouprave, ali ne samo za njih već i za poduzetnike i građane.


Sanacija odlagališta i Podvelebitski vodovodni pravac


Provodite brojne projekte na području ove podvelebitske općine (Starigrad Paklenica, Seline, Tribanj), među kojima je i sanacija odlagališta Samograd iznad Starigrada, u vrijednosti od 2,7 milijuna kuna. Kako teku radovi?
Usprkos koroni radovi teku prema planu. Obuhvat zahvata sanacije odlagališta ukupne je površine 7.933 m2. Izvođač radova je tvrtka G.T. Trade d.o.o. iz Splita. Planirani završetak ugovorenih radova je sedam mjeseci od uvođenja izvođača u posao, točnije do kraja lipnja ove godine. Ukupno sufinanciranje projekta je 95 %. Sukladno Ugovoru o dodjeli Kohezijskog fonda u financijskom razdoblju 2014.-2020, u visini od 85 %, te sredstvima FZOEU-a u visini od 5 %.
Sanacija odlagališta obuhvaća preoblikovanje otpada prema projektom definiranoj geometriji, prekrivanje preoblikovanog otpada završnim prekrivnim sustavom, izgradnju sustava za prikupljanje i odvodnju oborinskih voda, izgradnju sustava pasivnog otplinjavanja, izgradnju internih servisnih makadamskih prometnica, izgradnju ograde oko prostora odlagališta i ulaznih vrata, te krajobrazno uređenje prostora odlagališta.


U tijeku je kapitalni projekt za opstojnost Podgorja, izgradnja Podvelebitskog vodovodnog pravca ukupne vrijednosti oko 107 milijuna kuna od čega radovi na prvom dijelu projekta iznose oko 35 milijuna kuna. U kojoj su fazi radovi?
Trenutno su u tijeku završni radovi na izgradnji vodospreme Starigrad zapremine 1.000 m3, radovi na izgradnji hidro stanice Kruškovac te radovi na izgradnji magistralnog cjevovoda do zaseoka Koići te se vrlo brzo očekuje završetak radova i stavljanje tih objekata u funkciju što će omogućiti priključenje novih korisnika na vodovodnu mrežu.
Isto tako u tijeku je i projektiranje nastavka vodovoda sa svim pratećim objektima kao što su vodospreme, prepumpne stanice, sekundarne mreže i sl. do naselja Tribanj Sv. Marija Magdalena kao jedne od faza izgradnje vodovoda, odnosno do Rudelić Drage u Općini Karlobag kao sljedeće faze izgradnje Podvelebitskog vodovodnog pravca. Očekujemo da bi do kraja ove godine imali svu potrebnu dokumentaciju i projekte kako bismo sljedeće godine mogli krenuti u izvođenje radova.


Plaža Jaz kao Bol na Braču


Što se tiče sanacije i asfaltiranja nerazvrstanih cesta, prva faza je gotova i kreće druga. Vrijednost projekta je oko dva milijuna kuna, kad očekujte završetak projekta?
Upravo je u tijeku provođenja postupka javne nabave za asfaltiranje nerazvrstanih cesta na području naše općine u ukupnoj dužini od oko četiri kilometara. Riječ je o ukupno 33 ulice i prilaza. Dosad smo kroz različite projekte asfaltirali preko 40 kilometara ulica i time značajno olakšali život stanovnicima.


Plaža Jaz, koja izgledom podsjeća na poznatu plažu Bol na otoku Brač, je uređena. Imate li u planu još takvih projekata?
Što se tiče plaže Jaz moramo još urediti parkiralište i lučicu u sjeveroistočnom dijelu tog područja. Zasad smo s obzirom na situaciju s koronom malo usporili, ali nastavljamo s uređenjima drugih plaža i to tako što ih dohranjujemo s pijeskom kao bismo što spremnije dočekali naše goste.


Demografska obnova i ruralni razvoj


Stavljate naglasak na demografsku obnovu pa ste tako i ove godine osigurali preko 1,5 milijuna kuna za školstvo i vrtić. Kava je demografska slika na području općine?
U tom pogledu dijelimo sudbinu, mogli bismo reći, cijele Hrvatske. Već neko vrijeme stagniramo što se tiče broja djece u Osnovnoj školi Starigrad i Dječjem vrtiću Osmijeh pa tako ove godine u školi imamo 121 učenika, a u dječjem vrtiću 30 polaznika. Raduje činjenica da smo u protekloj 2020. godini isplatili naknadu za 21 novorođeno dijete što je značajno više nego prethodnih godina.


Što poduzimate vezano za projekte ruralnoga razvoja? Kakva je vaša vizija općine u bubućnosti?
Prepoznajemo činjenicu da se područje pod Općinom Starigrad nalazi u ruralnom obuhvatu te stvaranjem pretpostavki kroz PP dokumentaciju želimo omogućiti da se nekretnine stave ponajprije u turističku funkciju, ali i da se razvijaju i one djelatnosti koje su komplementarne razvoju turizma, kao što su poljoprivreda, pčelarstvo i stočarstvo te omogućiti plasiranje tih proizvoda na kućnom pragu. Nažalost, nepostojanje zemljišnih knjiga za velik dio općinskog prostora znatno otežava privođenje tih nekretnina bilo kakovoj namjeni.
Naša vizija je moderna, otvorena općina, odraz bogatstva i kulturnog nasljeđa u kojoj se može govoriti o ispunjenju ciljeva, povećanju biznisa, unaprjeđenju infrastrukture, većem broju radnih mjesta.
Jasnom vizijom i održivim planom stvaramo uvjete za kvalitetan život stanovnika na cijelom starigradskom području. Nadam se da ćemo dovršiti započeto i biti primjer ostalima.