Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

UOČI LOKALNIH IZBORA Zadarska županija imat će 10 posto manje članova predstavničkih tijela

08.02.2021. 11:19


U sklopu Vladine reforme o smanjenju broja lokalnih dužnosnika, i dio donačelnika u Zadarskoj županiji ostat će bez svojih dužnosti. Kako je Vlada najavila, cilj reforme su uštede u proračunima jedinica lokalne samouprave, zbog kojih je premijer najavio i onu načelnicima najnepopularniju mjeru – spajanje općina.
Plan je to kojega su dosad spominjale mnoge hrvatske vlade, ali ga niti jedna nije provela. Naime, mjera je to koja, pri svakoj najavi, izaziva negativne reakcije dijela općinskih, gradskih i županijskih dužnosnika, budući da donosi ukidanje nekih funkcija.
No, da će se u reformu lokalne samouprave definitivno ići najavio je još prošle godine premijer Plenković poručujući kako će u idućem mandatu prepoloviti broj lokalnih dužnosnika ukidanjem mjesta zamjenika načelnika, gradonačelnika i župana, ali će i za petinu smanjiti broj članova lokalnih predstavničkih tijela. Po njemu bi to donijelo godišnju uštedu od najmanje 100 milijuna kuna.
Vlada je u međuvremenu provela analizu ovakve reforme kako bi se omogućilo funkcionalno spajanje općina, kao što je već najavljeno s nekim općinama u našoj županiji koje bi mogle postati ogledni primjer, a riječ je o Jasenicama, Starigradu i Posedarju, o čemu u nadležnim ministarstvima upravo traje rasprava.


Učinkovitost, održivost i transparentnost
Kako u Vladi ističu, naglasak reiorme bio bi na učinkovitosti, održivosti i transparentnosti jedinica lokalne samouprave. S obzirom na najavu smanjenja i broja članova lokalnih predstavničkih tijela, u Ministarstvu pravosuđa i uprave provjerili smo u kojoj su fazi izmjene Zakona o lokalnoj samoupravi, s obzirom da je ministar Malenica još u rujnu prošle godine najavio reformu lokalne samouprave i smanjenje broja lokalnih dužnosnika?
Naime, budući da predstavnička tijela u jedinicama lokalne samouprave čine općinska i gradska vijeća te županijska skupština, zanimao nas je odgovor Ministarstva u kojem bi omjeru njihov broj bio smanjen. Evo što su nam odgovorili:
– Vezano uz pitanje o izmjenama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi i smanjenja broja lokalnih dužnosnika, ukazujemo da je Hrvatski sabor dana 4. prosinca 2020. godine donio Zakon o izmjenama i dopunama Zakona o lokalnoj i područnoj (regionalnoj) samoupravi. Jedan od ključnih reformskih ciljeva koji je postignut donošenjem tog Zakona je upravo smanjenje broja lokalnih dužnosnika te je tako broj zamjenika koji će se birati na sljedećim lokalnim izborima smanjen za 568, dok je ukupan broj članova predstavničkih tijela smanjen za otprilike 10 posto, kazali su nam u Ministarstvu.


Uštede općinama i gradovima
Ovakva će odluka donijeti znatne uštede općinama i gradovima i naše županije, s obzirom da je Zadarska županija organizirana u 34 jedinice lokalne uprave i samouprave, odnosno 28 općina i šest gradova. To praktično znači da će se 28 donačelnika morati odreći svojih dužnosti, osim Općine Gračac koja ima donačelnicu iz redova nacionalnih manjina. Naime, ustavnim je zakonom propisano da pripadnici nacionalnih manjina u općinama i gradovima u kojima sudjeluju u stanovništvu od pet do 15 posto imaju pravo na jednog vijećnika, odnosno manjinskog predstavnika u tijelu lokalne jedinice, a u slučaju Gračaca to je SDSS-ova donačelnica Rajka Rađenović.
Nakon izbora u svibnju stoga ćemo znati kakva će biti politička slika naše županije, s obzirom da usvojen paket izmjena Zakona o lokalnoj upravi i samoupravi predviđa ukidanje donačelnika i dogradonačelnika u svim gradovima i općinama s manje od 35.000 stanovnika. Naime, reforma predviđa da bi tek jedinice lokalne samouprave s više od 35.000 stanovnika imale jednog zamjenika načelnika ili gradonačelnika, a dvoje zamjenika imale bi pak samo županije s preko 250.000 stanovnika te gradovi s više od 100.000 stanovnika.