Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hebrang optužio predsjednika Josipovića da radi protiv Vlade

Autor: Z L

07.03.2010. 23:00
Hebrang optužio predsjednika Josipovića da radi protiv Vlade

Foto: Zvonko KUCELIN



Mediji, obavještajni aparat i određeni politički krugovi poduzeli su apsolutno sve kako bi Josipovića doveli na Pantovčak s cilljem da predsjednik ljevičar radi protiv naše desne Vlade, kaže Hebrang
Odluka predsjednika Ive Josipovića da primi predstavnike udruga poljoprivrednika i tako se umiješa u pregovore Vlade i prosvjednika, izazvala je veliko nezadovoljstvo u Vladi i HDZ-u. Na obje adrese smatraju da predsjednik Republike na taj način izlazi izvan svojih ustavnih ovlasti.
– To što radi Josipović vrlo je loše. Predsjednik na ovaj način stvara dojam da suosjeća sa seljacima koji se nalaze u teškoj situaciji, a mi u Vladi, s druge strane, ispadamo bezobzirni. Hoće li se ubuduće svi koji se odmah neće moći dogovoriti sa članovima Vlade ići žaliti na Pantovčak?, pitaju se u Banskim dvorima u kojima imaju sve više primjedbi na Josipovićevo shvaćanje uloge predsjednika Republike. Već je i Josipovićevo predstavljanje ekonomskih savjetnika izazvalo burne reakcije premijerke Jadranke Kosor, a sada se predsjednikov pokušaj posredovanja između Vlade i prosvjednika tretira kao njegov korak dalje u djelovanju mimo striktnih ustavnih normi “premda je najavljivao suradnju s Vladom na izlasku iz krize”.
Josipović je, podsjetimo, primio prosvjednike u subotu navečer, no to nije bila prva njegova “akcija” vezana uz poljoprivrednike: dva dana ranije u Bruxellesu je izjavio da im se mora isplatiti ono što je ranije obećano i s čime su ljudi računali, ocijenivši da je to bit pravedne države.
Njegovo miješanje u odnose Vlade i prosvjednika jučer je ponovno naišlo na otvorenu kritiku ministra poljoprivrede Petra Čobankovića kojeg, kako je kazao, nakon Josipovićeva sastanka s prosvjednicima nitko uz Ureda predsjednika nije kontaktirao. Ministra su, tvrdi, iznenadili medijski izvještaji s tog sastanka iz kojih je vidio “da je tamo bio čovjek kojeg je predsjednik imenovao za savjetnika i koji mu može reći kakav je sustav potpora i kakva je kontrola nad tim sustavom jer se to na njegovom primjeru može vidjeti”. Time je Čobanković ironično aludirao na Josipovićevo imenovanje Mate Mlinarića, predsjednika udruge Nezavisni hrvatski seljaci, za svog povjerenika za selo i poljoprivredu budući da je istog dana Josipović povukao to imenovanje doznavši da je Mlinarić osuđen da je uzimao od države poticaje a nije imao dovoljno referentnih prinosa.
– Gospodin Mlinarić može najbolje predsjednika izvijestiti da se sustav potpora kontrolira, da ima i zloporaba, ali ima i sankcija, pa i presuda. On je živi primjer za to, nastavio je u ironičnom tonu Čobanković, čudeći se što je Mlinarić i dalje predsjednikov partner za poljoprivredu, a – prema nekim Čobankovićevim informacijama – Mlinarić je bio i organizator sastanka na Pantovčaku.
– To po meni nije normalno, ispalio je Čobanković.
Jednako oštar bio je i potpredsjednik HDZ-a Andrija Hebrang koji je, inače, odmah nakon što je Josipović stupio na predsjedničku dužnost postao vjerojatno njegov najžešći kritičar na hrvatskoj političkoj sceni.
Predsjednikovo primanje seljačkih vođa uvjerilo je Hebranga da Josipović namjerno opstruira Vladu i HDZ.
– Sada je potpuno jasno zašto su mediji, obavještajni aparat i određeni politički krugovi poduzeli apsolutno sve kako bi Josipovića doveli na Pantovčak. Cilj im je bio predsjednik ljevičar koji će raditi protiv naše desne Vlade i prije parlamentarnih izbora dizati rejting ljevici. Obećao je da će biti predsjednik svih građana, ali očito ništa od toga. Katastrofa je to što Josipović čini, rezolutan je potpredsjednik HDZ-a. Hebrang ističe da ni bivši predsjednik Stjepan Mesić nije intervenirao u sličnim prilikama kad su pojedine društvene skupine izašle na ulicu s formiranim zahtjevima prema Vladi.
– I Mesić je imao granica. Josipović govori da pravedna država ispunjava svoja obećanja. Svi smo mi, naravno, za pravdu. Ali, zar je ozbiljenje pravde ako država bankrotira? Za to što traže seljaci jednostavno nema novca. Lako je Josipoviću povlađivati seljacima i tako ubirati jeftine poene i biti popularan. Njegova je politička odgovornost ravna nuli jer ne mora on rješavati gospodarske i socijalne probleme, nego Vlada na koju Josipović radi pritisak i otežava joj pregovore sa seljacima, zaključuje Hebrang.
No, s obzirom da je nekoliko dana ranije primio i predstavnike radnika i štrajkaša Željezare Split, nameće se pitanje hoće li to postati praksa – da nezadovoljni radnici, seljaci i druge skupine po pomoć i potporu odlaze na Pantovčak. Na to nismo dobili izravan odgovor, već opasku da predsjednik ne može osam dana samo gledati ljude kako štrajkaju glađu i ne napraviti baš ništa, te da je najmanje što je mogao poduzeti to da ih primi i sasluša.
Politolog Nenad Zakošek, profesor na Fakultetu političkih znanosti, ima razumijevanja za postupke predsjednika Josipovića.
– Jasno je da postoji nelagoda Vlade kad prosvjednici očekuju da predsjednik nešto napravi, a on nema veze s budžetom i teško da može utjecati na rad Vlade. No, čini mi se da predsjednik zapravo pokušava na ovaj način profilirati obrazac svog djelovanja i da je moto u ovom slučaju zaštita ljudskih prava, ističe Zakošek, pojašnjavajući da je njegov dojam da Josipović svojim nastupom “pokušava zagovarati odnose u politici i odnose između interesnih skupina i Vlade u kojima se poštuju ljudska prava i postignuti i potpisani dogovori, u kojima postoji uzajamno uvažavanje”.
– S druge strane, vjerojatno umiruje prosvjednike, a ni jednom društvu nije u interesu da se situacija radikalizira, zaključuje Zakošek.