Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Izložba u drugom magazinu soli

Autor: Alenka Festini

07.03.2010. 23:00
Izložba u drugom magazinu soli

Foto: Alenka FESTINI



Želimo napraviti turističku prezentaciju ovčarstva i proizvodnje sira kako se to nekada, ali i danas radi. Radi se o ideji koju je pokrenuo Grad Pag koji će ujedno popraviti krovište drugog magazina soli. Naša ideja je da postavimo izložbene “primjerke” torova, kamenih stana, suhozida te starih alata koji su se koristili u ovčarstvu, kao i da prikažemo proces sirenja, kaže Donadić


Udruga ovčara Rogujica uputila je pismo potpore ovčarima i ostalim poljoprivrednicima koji već nekoliko dana štrajkaju na području više županija zbog smanjenja poticaja za 40 posto, potvrdio je Ante Čemeljić, tajnik ove Udruge ističući da su članovi Rogujice održali redovnu skupštinu na kojoj su donijeli odluke u sklopu više točaka dnevnog reda.
– Svjesni smo trenutačne situacije u državi te nemogućnosti nadležnog ministarstva da isplati poticaje u 100-postotnom iznosu. Iako su za poticaj dijelom zakinuti naši ovčari, mi nastavljamo s aktivnostima kako bismo olakšali poslovanje u ovčarstvu na otoku. Cilj nam je kvalitetnije raditi na očuvanju tradicije ovčarstva i sirarstva pa smo stoga na skupštini donijeli odluku da organiziramo još nekoliko stručnih predavanja na kojem ćemo pozvati stručnjake iz raznih institucija u našoj državi, kaže Ane Donadić, predsjednik Udruge Rogujica.
Prema njegovim riječima na skupštini je prihvaćena odluka da članovi Rogujice prihvate uređenje stalne izložbe ovčarstva u drugom magazinu soli.
– Želimo napraviti turističku prezentaciju ovčarstva i proizvodnje sira kako se to nekada, ali i danas radi. Radi se o ideji koju je pokrenuo Grad Pag koji će ujedno popraviti krovište drugog magazina soli. Naša ideja je da postavimo izložbene “primjerke” torova, kamenih stana, suhozida te starih alata koji su se koristili u ovčarstvu, kao i da prikažemo proces sirenja. Ideja je da Rogujica uredi 50 posto prostora drugog magazina soli, dok će u drugoj polovici magazina biti uređena izložba prezentiranja paške poljoprivrede, kaže Donadić.
Na skupštini je donesena Odluka da se podrže aktivnosti oko održavanja izložbe s tematikom paškog sira i paške ovce na otoku Pagu.
– Dogovoreno je da naša Udruga bude suorganizator izložbe, koja će se u organizaciji Udruge uzgajivača paške ovce i proizvođača paškog sira iz Kolana održati tijekom ljeta u Kolanu.
Naime, cilj udruga ovčara s Paga je da se izložba s tematikom paške ovce i paškog sira održava svake godine u nekom drugom otočnom mjestu ili gradu, a ne samo u Novalji. Razlog je to što je paški sir i paška ovca jedinstven otočni proizvod, a cilj udruga ovčara je da zajednički rade na promociji, poticanju ovčarstva i očuvanje tradicije sirenja.
Nakon Kolana, a već iduće godine sljedeća izložba bi se održala u gradu Pagu, a sljedećih godina u nekom drugom mjestu na otoku, što bi na koncu dovelo do toga da ta manifestacija bude otočnog putujućeg karaktera, zaključio je Čemeljić.