Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Hostel bez turističkih lasta

07.03.2012. 23:00
Hostel bez turističkih  lasta


Našim mladim ljudima, učenicima, studentima, kao i školama u Hrvatskoj nije običaj da organizirano putuju za Uskrs, oni to ostavljaju uglavnom za kraj lipnja. Tako da mi nismo ni očekivali da bi se naši kapaciteti i ovoga puta punili u vrijeme uskrsnih blagdana, govori Irena Batur


Proljeće se već osjeća, a i Uskrs stiže za mjesec dana. Ali po zadarskim ulicama, kao i po hotelima još nema turističkih “lasta”, kako popularno nazivamo preduskrsno turiste. Možda je malo prerano, ali baš po tim “lastama” i po uskrsnim gostima obično se prepoznaje turistička sezona.
Slabije nego lani
Ako je suditi po trenutačnim najavama dolazaka u Omladinski hostel Zadar, onda će nastupajuća sezona biti slaba, slabija nego lanjska. Naime, ovaj najveći i najudobniji hostel u Hrvatskoj ove je godine gotovo prazan, siječanj i veljača su podbacili i može se reći da su najslabiji dosad. Nisu ni najave za ožujak i travanj puno bolje. No, možda to i nisu baš prave procjene za predstojeće razdoblje, jer kako podsjeća direktorica Omladinskoga hostela Zadar Irena Batur, Uskrs ovome hostelu nikada nije bio barometar. Tradicionalno uskrsni blagdani nisu ovamo dovodili goste, osobito ne hrvatske. Jer, taj smještaj je uglavnom namijenjen mladima.
– Našim mladim ljudima, učenicima, studentima, kao i školama u Hrvatskoj nije običaj da organizirano putuju za Uskrs, oni to ostavljaju uglavnom za kraj lipnja. Tako da mi nismo ni očekivali da bi se naši kapaciteti i  ovoga puta punili u vrijeme uskrsnih blagdana, govori Irena Batur, koja ne skriva nezadovoljstvo rezultatima što ih hostel ostvaruje u zadnje vrijeme. U ovome lijepom objektu, nedavno potpuno preuređenom i uljepšanom, svjetska recesija se itekako osjeća, osobito hrvatsko siromaštvo. Više od 80 posto svih dolazaka odnosi se na inozemne goste, tako da je onih s hrvatskih područja sve manje. Oni sve manje putuju. Poznato je, naime, da u zadarski hostel dolaze gosti iz cijeloga svijeta, pa i iz dalekih zemalja, Australije, Novoga Zelanda, Amerike, ali ipak najviše iz Europe. Australci, kako je poznato, uglavnom dolaze u Europu u organiziranim skupinama, a u Hrvatskoj su im u tome programu samo Dubrovnik i Zadar, zadarski hostel na Puntamici, čijom ponudom su vrlo zadovoljni.
Sitne brojke
Kakva će biti ova godina zapravo tek će se vidjeti, ali prvi mjeseci bilježe tek sitne brojke, a zasad su za travanj najavljene samo grupe sportaša koji će odsjesti u ovome hostelu, koji nudi i mogućnosti za raznovrsne sadržaje. Ima i nešto više upita i rezervacija za toplije mjesece, ali u hostelu ne gube nadu, vjeruju da je još rano za točnije prognoze. Premda su zadnjih godina imali dosta peha, najprije s oblakom dima s Islanda, kada su avioni ostajali prizemljeni, potom naglo s općom recesijom, a također treba reći i s obnovom hostela, s radovima koji su na neko vrijeme doveli do zastoja rada.
Ipak, ako ne bude više gostiju, nego što su sadašnje najave, neće biti lako preživjeti, tim više što su obveze velike, pa i one s kreditima za adaptaciju, a i sedmero je zaposlenih. A svih sedmero i ovih dana radi sve poslove, osim što ugošćuju rijetke goste, oni uređuju, čiste, sade novo cvijeće, jer je staro uništio led, obnavljaju boju zidova i drvenarije, “ali, znate, i za pituru treba novaca”, kako je to slikovito rekla direktorica Irena Batur.