Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Za izgradnju vodovoda Podvelebitski pravac 113 milijuna kuna

08.03.2019. 18:15
Za izgradnju  vodovoda  Podvelebitski  pravac 113  milijuna kuna


U Karlobagu su jučer potpisani ugovori kojima će se  omogućiti izgradnja objekata vodoopskrbnog sustava Podvelebitski pravac u vrijednosti od 113 milijuna kuna. Ovo je lijepa vijest za Podgorce,  žitelje ispod Velebita od Maslenice do Rudelić Drage u Općini Karlobag. 
Ugovor o sufinanciranju projektne dokumentacije te Ugovor o sufinanciranju građenja vodnih građevina u vrijednosti od 23,15 milijuna  kuna su potpisali Zoran Đuroković, generalni direktor Hrvatskih voda i  Tomislav Matek, direktor Vodovoda d.o.o. Zadar.


Konačno rješenje vodoopskrbe
– Povijesnim potpisivanjem ugovora započinje početak kraja žeđi za  podvelebitski kraj. U ljetnim mjesecima domaćinstva na tome području  opskrbljivala su se pitkom vodom iz cisterni, što je u mnogome ograničavalo i otežavalo život na tome području. Posebno kada govorimo o  razvoju turizma. Ovo su prvi, konačni napori da se ovi problemi zauvijek  riješe, kazao je Đuroković.
Podvelebitski pravac je planirani podsustav regionalnog vodoopskrbnog sustava zadarskog zaleđa koji se proteže kroz primorje podno Velebita u kojem su smještene Općina Starigrad u Zadarskoj županiji i  Općina Karlobag u Ličko – senjskoj županiji.
– Izgradnjom ovog podsustava stvorit će se uvjeti za poboljšanje vodoopskrbe Starigrad Paklenice, ali i omogućiti vodoopskrba naselja Tribanj na području Općine Starigrad te Barić Drage i Lukovog Šugarja na  području Općine Karlobag. Riječ je o naseljima u kojima do sada nije uspostavljena javna vodoopskrba, istaknuo je Matek. 
Potpisivanju ugovora nazočili su i Tomislav Ćorić, ministar zaštite  okoliša i energetike, te načelnici općina Karlobag i Starigrad, Ivan Tomljenović i Krste Ramić.


Dvije godine trajanja radova
– Potpisivanju ugovora je početak realizacije ovoga povijesnog projekta, u skoroj budućnosti vodu iz vodovodnih slavina dobit će oko tisuću  domaćinstava. Izgradnja Podvelebitskog pravca vodovoda presudna za  razvoj ovoga područja. Svi radovi koji će izvoditi na području Zadra, Starigrada i Karlobaga trajat će dvije godine, istaknuo je Ćorić.
Radi se o vodovodizaciji, izgradnji magistralnog i sekundarnog cjevovoda od zaselka Koića, gotovo u samom centru Starigrada Paklenice, do  Sv. Marije Magdalene na administrativnoj granici Zadarske i Ličko-senjske županije.
– U slijedećoj fazi Podvelebitskog pravca izgradit će se 30 kilometara  vodovodne mreže od Sv. Marije Magdalene preko Barić Drage i Lukova  Šugarja do Rudelić Drage u Općini Karlobag koja će se također opskrbljivati iz rijeke Zrmanje, objašnjava Matek.
U prvoj fazi će se realizirati projektna dokumentacija u iznosu 3,25  milijuna kuna čime će se stvoriti pretpostavke za izgradnju 30 kilometara cjevovoda od Starigrada do Rudelić Drage. Izgradnja vodospreme u  Starigradu i hidrostanica Kruškovac stajat će dodatnih 10 milijuna kuna.  Radit će se oko 13 kilometara rekonstrukcije cjevovoda od Maslenice do  Starigrada. Svi ti radovi vrijedni su 20 milijuna kuna.




 Tri građevinske dozvole
– U ovoj prvoj fazi gradit će se ili rekonstruirati oko 45 kilometara magistralnog cjevovoda, ističe Matek.
Projektiranje glavnog cjevovoda te sekundarne mreže za zaselke od  Koića do Sv. Marije Magdalene i vodospreme Šibuljiva te crpnih stanica  Šibuljina, Kruščica i Čavići-Milovac s dovodnim cjevovodima i tlačnim  mrežama iznosi 1,4 milijuna kuna.
– Projekt rekonstrukcije 13.300 metara magistralnog cjevovoda od  Maslinice do Starigrada iznosi 500.000 kuna, precizan je Matek.
Izdane su tri građevinske dozvole. Prva je za izgradnju vodospremnika  Starigrad s dovodnim i odvodnim cjevovoda, a druga za izgradnju hidrostanice Kruškovac s tlačnim cjevovodom za vodoopskrbu potrošača  većeg dijela više vodoopskrbne zone.
– Treća građevinska dozvola je za izgradnju produženja magistralnog  cjevovoda Podvelebitski pravac do zaselka Koići, detaljan je Matek istaknuvši kako su sva tri projekta nominirana za izgradnju.
Stručni nadzor nad izgradnjom vodospremnika Starigrad koša 180.000  kuna, za stručni nadzor nad izgradnjom hidrostanice Kruškovac 100.000  kuna, a za nadzor produženja magistralnog cjevovoda do Koića 90.000  kuna.
– Cilj dovođenja zdravstveno ispravne vode u naselja i zaselke od Koića  do Sv. Marije Magdalene je poboljšanje životnih uvjeta lokalnog stanovništva, smanjenje depopulacije, zaključio je Krste Ramić, najgorljiviji zagovornik gradnje vodovoda Podvelebitski pravac.