Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Nakon 76 stiže novih 30 milijuna kuna potpora

08.03.2021. 13:41


Pišući o vinarima Zadarske županije spomenuli smo korištenje vinske omotnice odnosno sredstava EU od strane naših proizvođača. Tako smo uz ostalo spomenuli odobrena sredstva za gradnju podruma i kušaonice kod Vinarije Jokić i Vinarije Karaba, potonja je u završnoj fazi. Ili sredstva za sadnju vinograda (zamjenu starih) u primjeru Vina Kaštelanac i Nimčević,…


Stižu nova sredstva za vinare
Iz Ministarstva poljoprivrede su izvijestili da do kraja travnja traju prijave za natječaj za dodjelu potpora za mjeru ulaganja u vinarije i marketing vina. Također da je otvoreno javno savjetovanje za nastavak mjera »Destilacija vina u kriznim slučajevima« i »Potpora za krizno skladištenje vina«, ukupne vrijednosti veće od 30 milijuna kuna.
Za pretpostaviti je da će javno savjetovanje okončati podrškom ovoj mjeri iako treba kazati da su je ovdje vinari simbolično koristili. Sredstva za desetilaciju vina nešto malo Kraljevski vinogradi i Božo Bačić, odnosno Marijo i Darijo Fiolić nešto za skladištenje. Naime, kad je u pitanju otkup vina i pretvaranje u alkohol, a zbog zastoja u prodaji, ovdašnji su vinari većinom maleni, a i vina su mahom crna. te mogu godinama stajati, a i cijene od oko 5 kuna po litri je manja nego većina ovdje plaća kilogram grožđa. Iz Ministarstva ističu kako je produljenjem otežanih uvjeta poslovanja u sektoru vinarstva zbog koronakrize bilo potrebno osigurati kontinuitet krizne potpore vinarima i ove godine, zbog čega je otvoreno ovo e-savjetovanje za mjere. Javna rasprava će trajati do 12. ožujka.


Tko može koristiti mjere Ulaganje u vinarije i marketing
Prihvatljivi korisnici Mjere »Ulaganja u vinarije i marketing vina« iz Nacionalnog programa pomoći sektoru vina su vinarije – fizičke ili pravne osobe upisane u vinogradarski registar, kao i organizacije proizvođača vina, udruženja dvaju ili više proizvođača ili sektorske organizacije. Potencijalni korisnici sredstva će moći iskoristiti u svrhu izgradnje i poboljšanja gospodarstva, stjecanja nepokretne imovine, proizvodnju vina, infrastrukturu podruma, izgradnju prezentacijskih i prodajnih objekata i prateće radove, uspostave skladišta, naknade za arhitekte i inženjere, kupnje novih strojeva i opreme do iznosa njihove tržišne vrijednosti, kupnje novih strojeva i opreme, kupnje ili razvoja računalnih softvera i kupnje patenata, licencija i autorskih prava te registracije zajedničkih žigova.




Najveće korištenje Vinske omotnice do sad
»Upravo zahvaljujući navedenim covid mjerama pomoći sektoru vinarstva, prošlogodišnja Vinska omotnica ima najveće iskorištenje do sada, čak 94 posto – odnosno, u hrvatsko vinarstvo i vinogradarstvo uloženo je u 2020. godini oko 76 milijuna kuna«, ističe se u priopćenju Ministarstva
No to je tek »krupna kap« u moru od u 2020. poljoprivrednicima isplaćenih gotovo 7 milijardi kuna potpora. Sredstvima EU fondova financiran je iznos od 5,5 milijardi kuna, što je za 23 posto ili 1,04 milijarde više u odnosu na prethodnu godinu te najveći iznos s najvećim udjelom EU sredstva do sada. Valja to zahvaliti Uredbi o potpori ruralnom razvoju iz Europskog poljoprivrednog fonda za ruralni razvoj, kojom je omogućena mjera 21 »Izvanredna privremena potpora poljoprivrednicima i MSP-ovima koji su posebno pogođeni krizom uzrokovanom bolešću COVID-19«, a njome se hrvatskim poljoprivrednicima stavilo na raspolaganje dodatnih 360 milijuna kuna.
I novac iz državnog proračuna je preusmjeren na financiranja nacionalnih programa potpora te je u poljoprivredi isplaćen iznos u visini od 1,49 milijardi kuna, što je za 9 posto, odnosno za 121,47 milijuna više nego 2019. godine.


Kako (sve) sniziti visoki tlak
Visoki tlak zovu »tihim ubojicom« jer ne pokazuje simptome, a najčešći je uzročnik kardiovaskularnih bolesti u svijetu. Njemački nutricionisti kažu da se može sniziti i bez lijekova.
Tjelovježba i smanjenje stresa su prvi, smanjenje konzumacije soli potom,.. Našeg se feljtona tiče:
– Ljudi s hipertenzijom, trebali bi piti i što je manje alkohola, savjetuje kardiolog dr. Felix Mahfoud, glasnogovornik Njemačkog društva za srce (DGK).
Hipertenzivni muškarci ne bi smjeli piti više od 20 grama alkohola dnevno, što je otprilike četvrt litre vina, a žene upola manje.
Mediteranska prehrana idealna je za pacijente s visokim tlakom jer je bogata povrćem, voćem, ribom, maslinovim uljem, a siromašna crvenim mesom.
»Ako živite zdravo, dobri su izgledi da se visoki tlak neće ni razviti«, zaključuju.