Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

5 C°

U »evakuaciji« sudjelovali svi djelatnici škole, učenici, civilna zaštita i vatrogasci

08.03.2021. 11:30


U Osnovnoj školi Sveti Filip i Jakov održana je vježba pod nazivom »Potres u školi«. Sudionici na vježbi su bili članovi Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov, Postrojba civilne zaštite opće namjene te kao temeljne snage vatrogasci Dobrovoljnog vatrogasnog društva Sv. Filip i Jakov.
– Vježba se održala sukladno dobivenim uputama, Planu evakuacije i spašavanja djelatnika škole i učenika, kazao je Stjepan Marko Batur, zapovjednik DVD-a Sv. Filip i Jakov.


U skladu s uputama Ministarstva
U vježbi su sudjelovali svi nastavnici, djelatnici škole te učenici, a sve u cilju da se evakuacija izvrši brzo, sigurno i učinkovito nakon potresa, a za vrijeme potresa da se zna ponašati odnosno gdje i kako se skloniti i na koja mjesta.
– Svaka vježba pa tako i ova, osim da se vrši uvježbavanje, služi i da se uvide eventualni nedostaci i nepravilnosti te da se isprave, rekla je Renata Batur, načelnica Stožera civilne zaštite Općine Sveti Filip i Jakov.
Provedena vježbe je u skladu s uputama Ministarstva znanosti i obrazovanja koje su dostavljene svim školama uoči početka drugog polugodišta u kojem se ističe da je u svakoj odgojno-obrazovnoj ustanovi potrebno zaposlenike i djecu upoznati s potrebama postupanja za vrijeme potresa i nakon njega.


S vježbe na pravu intervenciju
– Učenicima je detaljno pojašnjeno kako se ponašati u slučaju potresa, gdje se učenici moraju sakriti, koliko čekati prije nego što se upute prema izlazu i koji put do izlaza moraju koristiti. Do kraja školske godine provest će se još najmanje jedna vježba evakuacije koja neće biti najavljena učenicima.
Nakon vježbe »Potres u školi » filipjanski vatrogasci su dobili pravi poziv i to poziv na ispomoć u gašenju požara kuće u Pakoštanima gdje su odmah izašli te pomogli kolegama u akciji.
– Moramo napomenuti da su kolege iz DVD-a Pakoštane bili u velikom broju, kao i uvijek, a o njihovoj hrabrosti i srčanosti da i ne govorimo. Malo tko je takav kao oni. Na intervenciji su bili i vatrogasci JVP-a Biograd, koji su uvijek svima na pomoći, naglasio je Stjepan Marko Batur, dodavši kako su na intervenciji bili Nikola Zrilić i Damir Majica te Lovre Katalinić, koji je uvijek na raspolaganju za sve i u svakom trenutku.