U Zavičajnom muzeju Benkovac staro i novo nisu u raskoraku

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Projekt revitalizacije i uređenja vrijedan 7,6 milijuna kuna
Idejno, interpretacijska poruka koju posjetitelj ovdje ostvaruje jest razumijevanje da »staro« i »novo« nisu i ne moraju biti u raskoraku, da tradicionalno može i jest kada je kreativno upotrijebljeno i prilagođeno današnjem društvu, ustvari osobito i jedinstveno, istaknuo je Ćurković i naglasio kako je cilj projekta proširenje Zavičajnog muzeja Benkovac i unaprjeđenje kulturne i turističke ponude u Benkovcu tijekom cijele godine
ZMB
Zavičajni muzej Benkovac smješten je u Kaštelu Benkoviću

Projektom »Uređenje ‘Konobe’ - interpretacijskog centra za povijest vinarstva i maslinarstva benkovačkog kraja«, za čiju je realizaciju ova ravnokotarska kulturna institucija nedavno dobila sredstva na natječaju Ministarstva kulture i medija u iznosu od 400 tisuća kuna, nastavlja se projekt »Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac«. Zavičajni muzej Benkovac ishodište je za upoznavanje kulturne i turističke baštine benkovačkog kraja te su njegova obnova i proširenje ključni u razvoju turizma Grada Benkovca.

«Konoba«

Više o samom projektu, ali i cjelokupnoj obnovi i revitalizaciji Zavičajnog muzeja Benkovac kazao nam je njegov ravnatelj Marin Ćurković.
- Radi se o projektu kojim će se urediti izložbeni muzejski prostor pod nazivom »Konoba«, mjesto za interpretaciju povijesti vinarstva, maslinarstva i poljoprivredne proizvodnje benkovačkog kraja, Bukovice i Ravnih kotara. Uz to, na prostorima unutarnjeg poda bit će prezentiran dio kamenoklesarke tradicije benkovačkog kraja. Konoba predstavlja posebni, izdvojeni element sadržajne interpretacije koji je, premda to donekle važi i za ostale elemente, posebice lapidarij i ambijentalno bilje, svojevrsna vanjska izložba koja se izravno nastavlja na stalni postav Zavičajnog muzeja Benkovac. Osnovna razina interpretacije koja se ostvaruje u konobi usmjerena je u pravcu jasnog razdvajanja prenošenja doživljaja tradicionalne konobe uz izraziti »kontrapost« koji se dešava u lijevoj strani prostora konobe, istaknuo je Ćurković i dodao kako je desni dio svjesna aluzija temeljena na nostalgiji, podsjetnik na tradicionalne konobe i njihovu ulogu u lokalnom društvu dok je lijevi dio suvremen, no bazira se na tradicionalnom.
- Naime, u potonjem se dešava prezentacija i demonstracija raznolikih proizvoda OPG-a s područja koji Zavičajni muzej Benkovac teritorijalno pokriva, a koji danas svoje proizvode nerijetko plasiraju na suvremeni način, ali s poveznicom uz tradiciju pa time ustvari transponiraju tradicijsku proizvodnju u današnje vrijeme. Idejno, interpretacijska poruka koju posjetitelj ovdje ostvaruje jest razumijevanje da »staro« i »novo« nisu i ne moraju biti u raskoraku, da tradicionalno može i jest kada je kreativno upotrijebljeno i prilagođeno današnjem društvu, ustvari osobito i jedinstveno, istaknuo je Ćurković i naglasio kako je cilj projekta proširenje Zavičajnog muzeja Benkovac, radi zaštite kulturne baštine te unaprjeđenja kulturne i turističke ponude u gradu Benkovcu tijekom cijele godine, osiguravanjem ponude za daljnji razvoj turizma u kontinentalnom dijelu Zadarske županije.

Kaštel Benković

U isto vrijeme Zavičajni muzej Benkovac provodi jedan veliki projekt »Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac«, čija ukupna vrijednost iznosi 7.634.771,75 kuna te se sufinancira od strane EU-a u sklopu Intervencijskog plana Grada Benkovca. Planirani završetak projekta je u lipnju ove godine. Zavičajni muzej se nalazi u Kaštelu Benković, zgradi koja je zaštićena pri Ministarstvu kulture kao pojedinačno nepokretno kulturno dobro od nacionalne važnosti iz 15. stoljeća.
- Zavičajni muzej nije samo prostor u kojem se postavljaju izložbe već je i prostor u kojemu se odvija društveno - kulturni život grada Benkovca i njegove okolice. U njemu se održavaju brojne tradicionalne, lokalne manifestacije koje su s vremenom postale turističke atrakcije koje posjetiteljima nastoje približiti benkovačku kulturu, umjetnost, običaje i povijest. Prostor muzeja, Kaštel Benković, s godinama je počeo propadati, na što je u velikom postotku utjecao i Domovinski rat, u čije je vrijeme Kaštel dodatno oštećen, podsjetio je Ćurković i dodao kako je Kaštel, koji nije obnavljan od 1977. godine i koji je danas u lošem stanju i ne može služiti svrsi kojoj bi trebao - promicanju kulture.
- Njegovo neadekvatno stanje narušava izvornu vrijednost ambijenta i ne pruža adekvatne uvjete za muzejsku djelatnost. Stoga se pokrenula inicijativa njegove obnove čija je svrha dugoročna korist za muzej, grad Benkovac i sve njegove stanovnike, kazao je Ćurković i dodao kako će se završetkom ovog projekta grad Benkovac etablirati kao središte društvenog i gospodarskog života Ravnih kotara i Bukovice.

Ravni kotar i Bukovica - od prapovijesti do modernog doba

Revitalizacija i uređenje Zavičajnog muzeja Benkovac obuhvaća građevinsko - obrtničke radove, kao i opremu stalnog postava i oblikovanje stalnog postava, što je od ključne važnosti za očuvanje kulturne baštine, razvoj turizma i zaposlenike Zavičajnog muzeja Benkovac koji će u obnovljenom prostoru raditi u poboljšanim i sigurnijim uvjetima što će ujedno imati i pozitivan učinak na zadovoljstvo i produktivnost.
- Uprava muzeja će također imati izravnu korist od njegove obnove, jer ćemo biti uključeni u edukacije radi boljeg upoznavanja Muzeja i njegova rada i promicanja benkovačke kulture. U konačnici, važno je spomenuti i izlagače, čija će materija biti izložena u funkcionalnom novom prostoru muzeja, sigurnom za građu i predmete osjetljive na utjecaj vanjskih čimbenika, kao i krajnje korisnike novoobnovljenog Muzeja, koji će uskoro imati priliku svo bogatstvo benkovačkog kraja razgledati u moderno obnovljenom i sigurnom spomeniku kulturne baštine, zaključio je Ćurković.
Realizacijom projekta uredit će se stalni postavi i oformiti neke nove zbirke, kojima bi trebala biti prezentirana cjelokupna povijest Ravnih kotara i Bukovice, od prapovijesti do modernog doba. Bit će prezentirana povijest kamenoklesarstva i obrade kamena, koja na benkovačkim prostorima ima tisućljetnu tradiciju, po kojoj je benkovački kraj i danas prepoznat u Hrvatskoj, ali i šire. Tako bi bogata prošlost ovog kraja bila prezentirana na suvremen način i prema standardima moderne muzejske prakse.

Ocjena: 
Nije još ocijenjeno