Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Školovanje za bodove

Autor: Ivan Knežević

07.04.2009. 22:00
Školovanje za bodove

Foto: Zvonko KUCELIN



Veća korist za Tonija – i sve druge koji su kao i on – od statističkog učinka jest što je u relativno velikoj minutaži u utakmici s najjačim mogućim suparnikom u Ligi za prvaka odigrao vrlo dobro (da je u školi bilo bi to posve blizu odličnog) u okolnostima koje mladim i neiskusnim igračima poput njega ne idu na ruku
Utakmica s Cibonom u utorak bila je prva utakmica u kojoj je Toni Prostran dobio značajniju minutažu. Igrao je 22 minute u nekoliko intervala, počevši od prve četvrtine pa cijelu drugu, zatim jedan dio u trećoj i zadnjih šest minuta u četvrtoj. Ovako raspodijeljena mu minutaža ukazuje na određenu količinu povjerenja, jer je Sagadin odlučio Prostrana držati na parketu kad se prašilo sve u šesnaest. Jest Sagadin na neki način bio prisiljen na to, uvijek možemo razglabati što bi bilo, da je bio Rok Stipčević, a kad dođe stani-pani onda netko mora vrući krumpir držati u rukama. Osim što je ubacio 12 poena čime je s Hrvojem Perićem na diobi četvrtog mjesta u realizaciji (Farmer 18, Boisa 16, Gečevski 16, Prostran i Perić po 12), Toni je imao tri skoka i jednu asistenciju. U pucanju na suparnički koš prvi mu je ubačaj bio na početku druge četvrtine za 31:20, uslijedili su ubačaji za 44:30 (trica!), za 62:47 (trica!), za 69:51, potom za 84 i 85:77.Dobar dio zasluga što se Cibonina vanjska linija nije naigrala i što dugo nije razigrala suigrače nosi i Toni Prostran. Njegove trenutačne fizičke sposobnosti nisu na razini na kakvoj su Vedran Princ, Earl Calloway ili Davor Kus (zapravo i većina razigravača u Ligi za prvaka), ali se pokazalo da Toni ima određenih kvaliteta i u obrani i da njegova eksplozivnost i brzina u kombinaciji s pravodobnim i točnim “čitanjem” suparničkih akcija mogu donositi korist. Istina, u statistici Prostran nema niti jednu upisanu osvojenu loptu, ali taj podatak ništa ne znači, ništa loše, jer je Prostran bio sastavni dio obrambenog lanca koji je, u konačnici, dobro pozatvarao suparničke linije dodavanja lopte ili kretanja. Veća korist za Tonija – i sve druge koji su kao i on – od statističkog učinka jest što je u relativno velikoj minutaži u utakmici s najjačim mogućim suparnikom u Ligi za prvaka odigrao vrlo dobro (da je u školi bilo bi to posve blizu odličnoga) u okolnostima kakve mladim i neiskusnim igračima poput njega ne idu na ruku. Sljedeća “skalina” kad se dođe do nje, trebale bi biti utakmice u kojima se “igra za nešto”, jer igrače uvijek treba vidjeti kako reagiraju u takvim utakmicama pa onda donositi opširnije prosudbe.
Car na mala vrata
U kontekstu priče o igračima koji su igrali na razigravačkoj poziciji riječ – dvije zaslužuje i Marko Car. Njegovih je bilo 18 minuta, dao je pet poena, imao tri skoka i dvije osvojene lopte te dvije asistencije. Njegova trica za 13:12 bila je veoma, veoma važna, kao i ona dva poena koja je ugurao odmah poslije toga, negdje iz gužve ispod koša. Sagadin je poslije hvalio Cara kao sastavnicu početne postave koja je odličnom obranom usmjerila utakmicu. To je u redu, Car je djelovao dobro, nije “sjeo na stražnjicu” pred imenima Kusa, Princa ili Callowaya, a stoički je podnio i Prinčevu nezgrapnost kada ga je Cibonin igrač u nekontroliranom nastojanju da ga spriječi, zakačio i raskrvario mu obraz. Prije utakmice, kada je o Caru bila riječ, jedina je moguća uporišna točka bila ona koja se odnosi na nedovoljno poznavanje njegovih trenutačnih sposobnosti. Car je, ruku na srce, ušao u momčad “na mala vrata” s reputacijom igrača koji je u Hrvatskoj povremeno iskazivao dobar šut, a potom dospio na Cipar. Ako je u njegovoj glavi, tijekom pripreme za utakmicu, slovo o nedovoljnom poznavanju izazvalo pozitivnu reakciju, onda je to velika stvar za Cara. I može značiti puno. S tim da Marko u svakoj sljedećoj utakmici, bez obzira na minutažu, bude među onima čiji će doprinos igri i pobjedama biti značajan.Na Hrvoja Perića, kao na trećeg u nizu, koji su bili razigravači, nema smisla previše trošiti prostor. Perić je nanizao sedam asistencija, imao je šest skokova (drugi skakač, iza Boise) i premda nije ubacio niti jednu tricu, uspio je postići 12 poena. Neki oblici napadačke Hrvojeve igre izluđivali su Ciboninu obranu, a u obrani je Perić znatno pridonio tomu da, recimo, Marin Rozić utakmicu završi sa svega šest poena. Perić je još jednom demonstrirao da može igrati kao razigravač, ali da se istodobno može “rastegnuti” i po drugim pozicijama s kojih aktivno djeluje i bude koristan. Kad je na parketu bio s Prostranom ili s Carem, a još bi se tu našao i Damir Rančić kao pouzdani “osigurač” u slučaju da na neko vrijeme treba preuzeti loptu, Perić je bio čvrsti oslonac.
Juby na klupi
U iščitavanju statistike zanimljiva su još dva podatka. Desmon Farmer imao je osam slobodnih bacanja (dva koja je trebao imati Car nakon Prinčeva prekršaja), a Vladimer Boisa isto je imao osam. Farmer je ubacio sedam, Boisa dva i to oba u prvom poluvremenu kad je u svom skakačkom izdanju dominirao u Ciboninu reketu. Može se i ne mora zamjeriti Boisi na tomu što nije iskoristio barem polovicu slobodnih bacanja. No, to se događa i lijepo je kad momčad na druge načine kompenzira nepogođena slobodna bacanja. Zato je Boisa u prvom poluvremenu (kao i Gečevski) za tricu imao 2 – 2.Desmon Farmer na trici je bio na učinku 3 – 3! Prva je pala za 67:49, druga za 72:53 i treća za 78:68. Amerikanac je takav igrač. Pucat će tricu bez kompleksa, ali za sva tri pokušaja u utorak možemo samo reći da su doista bila precizno tempirana i da su bila u tom trenu najbolje moguće rješenje. Ušlo je triput. I na koncu, kod Todora Gečevskoga stoji upisano da je osvojio pet lopti. Trebalo bi malo razgrnuti sjećanja pa pronaći utakmicu u kojoj je kapetan “ukrao” pet lopti. Gečevski je imao i dvije blokade, ona druga zbila se nad Callowayem, dok se Cibona još nadala nekom preokretu minuti u 53 sekunde prije kraja.Jere Macura i Tomislav Ružić dobro su igrali u vremenu koje su imali, dok je na ovoj utakmici najmanje igrao Julius Johnson. Malo je to neobično, ali “karte su bile tako podijeljene” pa je Juby dobar dio vremena prosjedio na klupi.