Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Dnevne tiskovine – svjedoci svog vremena

07.04.2011. 22:00
Dnevne tiskovine – svjedoci svog vremena


Znanstvena knjižnica Zadar povodom manifestacije “Zadar čita” otvorila je vrata svoje knjigoveznice, dijela Knjižnice koji korisnicima obično ostaje “izvan očišta”. Jučer su, naime, učenici šestog i sedmog razreda privatne osnovne škole “Nova” imali priliku vidjeti kako se “popravljaju” stare knjige, uvezuju nove, kako se uvezuje građa stručno zvana periodika (časopisi, dnevni tisak, zbornici…), kako izgledaju strojevi kojima se služi Mirjana Zubčić, knjigoveža Znanstvene knjižnice Zadar koji taj posao radi već 33 godine. Radionica je nazvana “(Sa)čuvajmo knjigu”, a sudeći po reakcijama, učenici su je pratili s oduševljenjem i velikim zanimanjem.
Strojevi su kod učenika izazvali posebno zanimanje, a tomu je razlog njihova starost – potječu iz 19. stoljeća i pravi su muzejski raritet. No, zahvaljujući brizi djelatnika strojevi još uvijek savršeno rade i služe svojoj svrsi prkoseći vremenu digitalizacije i kompjutorizacije. Obrazujući se za posao knjigoveže Mirjana Zubčić je učila na novijim strojevima od ovih na kojima danas radi. Danas je naobrazbu za knjigovežu moguće završiti samo u Zagrebu.
Učenici su doznali kako su čak i dnevne tiskovine, premda na prvi pogled u usporedbi s knjigama izgledaju trivijalno, vrijedni dokumenti i svjedoci svog vremena koje se kroz različite faze obrade u knjigovežnici čuva i priprema za upotrebu. Također, doznali su i zašto je važna boja pojedinog hrbata, koliko faza restauracije prolazi pohabana knjiga, kako se boje i lijepe korice.