Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Rak sve češći kod mlađih osoba, pretilost prijeti

Autor: Velimir Brkić

07.04.2013. 22:00
Rak sve češći kod mlađih osoba, pretilost prijeti

Foto: Velimir BRKIĆ



Najviše oboljelih je starije od 50 godina, a posljednjih godina se češće otkriva i kod mlađih osoba. Važno je zdravo se hraniti, izbjegavati masnoće i voditi računa o tjelesnoj težini, ne konzumirati alkohol i izbjegavati pušenje, poručila je dr. Ražov Radas


U organizaciji biogradskog Pučkog otvorenog učilišta i Zajednice žena HDZ-a Katarina Zrinski dr. med. Melanija Ražov Radas, internistica gastroenterologinja  održala je predavanje na temu “Rak debelog crijeva”, a dr. Sanja Delin, neuropedijatrica predavanje “Pretilost kod djeteta”.
– Otkrivanjem raka debelog crijeva u ranoj fazi, mogu se spasiti životi. Tada je liječenje vrlo uspješno, jer se rak razvija sporo, kazala je dr. Ražov Radas.
Rak debelog crijeva jedna je od najčešćih zloćudnih bolesti kod oba spola, jedan od dva najčešća raka od kojeg oboli oko milijun ljudi godišnje na svijetu.
Važno je zdravo se hraniti, izbjegavati masnoće i voditi računa o tjelesnoj težini, ne konzumirati alkohol i izbjegavati pušenje, poručila je dr. Ražov Radas.
O nacionalnom programu ranog otkrivanja raka debelog crijeva govorila je dr. Ana Petrić, iz Zavoda za javno zdravstvo.
O pretilosti kod djece istaknuto je: tri glavna obroka i dva međuobroka, sat vježbe, kratko za računalom i dijete neće biti debelo.
– Ako je dijete pretilo, gotovo sigurno će biti i pretio odrastao čovjek, rekla je dr. Sanja Delin, naglasivši kako majka već svojom prehranom i stilom života u trudnoći utječe na zdravlje djeteta. Dojenje, također ima velik utjecaj na prevenciju pretilosti.