Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

ZRAČNA LUKA ZADAR Klišmanić: “Promet u travnju bit će ravan nuli”

08.04.2020. 19:40


Zračna luka Zada ove je godine trebala ostvariti još jedan rekord u prometu putnika, no zbog koronavirusa rezutati će im, kao i svim zračnim lukama u Hrvatskoj i svijetu, biti daleko manji. Naime, zadarska Luka očekivala je promet od milijun putnika zbog izvrsnih rezultata prethodnih godina, međutim početkom epidemije već u ožujku su ostali bez letova. Prošle su godine ostvarili izvrstan rezultat od preko 800 tisuća putnika, a najavljeno je i četrdesetak novih letova te ukupno 70 linija.
No najprije se oglasio Ryanair javljajući Zračnoj luci da otkazuju letove za travanj, a zna li se da je u pitanju čak 150 letova od ugovora s irskim avioprijevoznikom, možemo misliti koliku štetu trpe i zadarska i ostale zračne luke. To automatski znači da je otkazana i Ryanairova ljetna baza u Zadru, kao i plan stacioniranja tri zrakoplova čak osam mjeseci sa svim osobljem ove tvrtke.
O najnovijoj situaciji stoga smo razgovarali s direktorom Zračne luke Zadar, Josipom Klišmanićem, koji pojašnjava koje su sve mjere poduzeli za još veći promet od prošlogodišnjeg, ali i o rezutatima koji će biti – ravni nuli.
 


Rekordna 2019. godina
– Zračna luka Zadar, nakon rekordne 2019. godine u kojoj je proslavila i svojih 50 godina postojanja, krenula je u 2020. godinu s najavama avioprijevoznika prema kojima bi kroz našu luku prošlo oko 1,1 milijun putnika. Tijekom zime odrađene su pripreme za ljetnu sezonu, uložena su znatna sredstva kako bi se povećala protočnost Zračne luke u pogledu tokova putnika. Zračna luka Zadar je tijekom ove godine ušla u kategoriju reguliranih zračnih luka, čime smo povećali kontrolu reda letenja prema Zadru kako bismo mogli kontrolirati značajan rast prometa prvotno predviđen za sezonu 2020. godine. Jednako tako smo krajem ožujka dobili certifikat Airport Carbon Accreditation, čime smo se obvezali u budućnosti voditi računa o ekološkom utjecaju Zračne luke Zadar na našu zajednicu, kaže Klišmanić dodajući kako im je zbog pandemije onemogućena i realizacija za arhitektonsko uređenje Luke.
– Kao što je poznato, krajem prošle godine proveden je i javni natječaj za odabir novog urbanističko-arhitektonskog rješenja Zračne luke Zadar gdje je odabrano rješenje novog putničkog terminala. Nažalost, razvoj situacije ne ide u prilog brze realizacije cijelog projekta kako je to bilo zamišljeno još prije samo mjesec, dva. Nadalje, izrađena je dokumentacija glavnog projekta za drugu fazu dogradnje stajanke koja je predana na ishodovanje građevinske dozvole, a pri samom kraju je i natječaj za izradu glavnog projekta za produljenje uzletno-sletne staze i dogradnju voznih staza na vojnom dijelu koji provodi Zračna luka Zadar. Dakle, možemo reći kako je prošlo razdoblje u Zračnoj luci Zadar doista bilo živo i puno poslovnih aktivnosti usmjerenih ka rastu i razvoju naše zračne luke, ističe direktor Zračne luke napominjući kako je situacija s COVID-19 pandemijom planove za ovu godinu značajno promijenila.
 


Očekujemo povratak prometa u lipnju
– Promet u travnju će biti ravan nuli, a vrlo vjerojatno će vrlo sličan rezultat biti i u svibnju. No, iako nećemo ponoviti prošlogodišnje brojke, i dalje smo optimistični, poglavito zbog načina na koji se Vlada nosi s ovim izazovom koji prijeti ozbiljnim posljedicama na društvo u globalnim razmjerima. Stoga očekujemo povratak prometa u lipnju i vjerujemo da ćemo tijekom vrhunca turističke sezone ipak odraditi ozbiljan posao. Iako se gubici u poslovanju očekuju, nezahvalno bi bilo raditi bilo kakve procjene s obzirom na nepredvidivost razvoja situacije, kaže na krajau Klišmanić napominjući kako se ipak ne žele prepustiti crnim mislima:
– Jer smo sigurni da će se pozitivne promjene vezano za pandemiju dogoditi već do kraja travnja, a do kraja svibnja da će se polagano, ali sigurno krenuti i u normalizaciju poslovanja u industriji zračnog prometa.
 




I naši sezonci dijele sudbinu ove turističke sezone


Kao i u mnogim hrvatskim, ali i svjetskim tvrtkama, osobito avioprijevozničkim i hotelijerskim, i Zračna luka Zadar morala je otkazati angažman sezonskih djelatnika.
– I naši stalni sezonci, nažalost, dijele sudbinu ove turističke sezone. Odlukom Vlade RH produljen je status stalnog sezonca pri Hrvatskom zavodu za zapošljavanje, čime je osigurana naknada i plaćanje doprinosa stalnim sezoncima za dodatna tri mjeseca vodeći računa o tom dijelu naših radnika koji doista značajno doprinose u našim poslovnim rezultatima. U statusu stalnog sezonca imali smo 95 radnika, a ove godine smo putem natječaja odabrali još dodatnih stotinjak radnika. Trenutačna situacija ukazuje na to da, nažalost, neće biti tolikog angažmana radne snage od strane Zračne luke, ističe direktor Klišmanić.