Bacim pogled na televizor u kafiću...

Slika korisnika asaric
TV SVEKRVA
Naravno škrt sam da bih platio piće i gledao, nego pogledam onako u prolazu i na moje veliko razočaranje obično bude samo nogomet, a o tome mogu pisati i bez da gledam, jer tu je sve jasno
Patrik MAČEK/PIXSELL
Ilustracija

KAKO PRATITI TELEVIZIJSKI PROGRAM BEZ TELEVIZIJSKOG PRIJEMNIKA?

Kao što je narodu poznato, ja kući nemam televiziju. To je malo nezgodno ako pišeš o televizijskom programu, ali nekako se snađem. Uvalim se susjedima (koji me jedva čekaju), mnogobrojnoj rodbini (za njih vrijedi isto što i za susjede – ne mogu bez mene), usput im sve pojedem i popijem što imaju u kući i nekako se tako snalazim. Ali, s obzirom na to da sam im se svima popeo na vrh glave, onda mi više ne otvaraju, prave se da ih nema kući, utišavaju djecu i kućne ljubimce (mada svi psi i dalje laju na mene), tako da sam ponekad u problemu, a onda izađem vani i šećem se po voljenom gradu. Sad, nisam otišao toliko daleko da virim ljudima kroz prozore da vidim što gledaju, jer to mogu samo na Korčuli gdje netko još živi i u prizemlju (na katu su naravno turisti), a u našem mediteranskom gradiću toga više i nema pa nema ni televizora za poviriti.
Ipak, postoje i televizori koji su dostupni u mnogobrojnim kafićima pa malo bacim pogled. Naravno škrt sam da bih platio piće i gledao, nego pogledam onako u prolazu i na moje veliko razočaranje obično bude samo nogomet, a o tome mogu pisati i bez da gledam, jer tu je sve jasno. I prolazim ja tako ulicom kada mi pogled zapne za veliki ekran, a i ne može biti drukčije s obzirom da malih ekrana više i nema, a kad tamo...

VELIKA LJUBAV IZMEĐU DVA BLISKA, SUSJEDNA NARODA

Kako sam bio u hodu, a i da mi se malo i gadilo to mjesto, nisam se baš zadržavao, već sam samo bacio pogled, a bila je neka politička emisija, vijesti, ili tako nešto. Neki tip u odijelu s kravatom, onako sumnjivog izgleda kazuje sljedeću rečenicu: »Hrvatski i mađarski narod uvijek su bili prijateljski povezani«, ili tako nekako. U svakom slučaju, to je bilo dovoljno da ubrzam korak i ne gledam dalje, jer mi je i to bilo previše. Da se razumijemo – kršćanin sam i dobro odgojen čovjek i nemam ništa protiv drugih naroda, nacija i rasa, ali ovakva izjava na državnoj televiziji mi je zbilja bila čudna. Realno gledajući mi s Mađarima i nismo baš uvijek bili u nekim jako prijateljskim odnosima. Bilo je tu spaljivanja zastava, pa onaj hegervegermegervari, pa neki Bachov apsolutizam, a da i ne spominjemo činjenicu da nam je dragi Ban Jelačić, dok Srbi nisu postali aktualni, svoj čarobni mač držao okrenut na drugu stranu tj. prema Mađarskoj. Ma znam, sada će me opet moriti povjesničari – amateri i dokazivati mi ovo i ono, ali zbilja je zanimljivo to forsiranje nagle ljubavi između dva naroda, a imamo i svježijih primjera naglo nastale ljubavi na Balkanu o kojima ne bih sada divanio da me ne proguta noćna tmina.
A da imamo veza s mađarskim narodom to nije sporno. Govorimo slične jezike (ugrofinski i slavenski jezici su skoro identični. Ne treba nam ni prevoditelj), gledamo njihove filmove i serije (pa svi znamo za njihove mnogobrojne komedije i humoristične serije), slušamo njihovu muziku (Dobro. Dosta šale. Ja sam valjda jedini koji je slušao »Omegu«, Scorpio« ili »Lokomotiv GT«. Ostali znaju samo za onu »sjedila sam za mašinom šila sam/pitali me oficiri čija sam«) i u svakom slučaju, jako smo bliski i povezani. Čekaj malo. Izgleda da sam potpuno pomiješao dvije susjedne nam države, ali bolje je ipak da ja ovo privedem kraju.

LJUBAV PREMA SVIM NARODIMA

Kada smo već kod ljubavi prema drugim narodima, siguran sam da velika većina Hrvata iskreno suosjeća s patnjama i stradanjima naroda ukrajinskog. Dobro, o tome sam već pisao kada sam se sjetio malih hrvača koji na poziv Hrvačkog kluba Zadar svake godine dolaze u ljetni kamp kod nas u Zadar, ali, zbilja bi bilo dobro da se npr. svi koji imaju apartmane odreknu zarade na dva tjedna i prime ljude postradale. Istina je da će manje zaraditi, ali kako smo mi svi veliki kršćani, što je nekakva zarada prema Boguugodnom djelu. O Mario, Mario... Opet si zastranio. Brzo kod doktora!

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)