Mijić: Ako bi ukidanje Općine i moj gubitak posla doprinijeli razvoju, potpisao bih to sutra

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Zadarska županija ima 34 jedinice lokalne samouprave
Ukidanjem općina, sigurno bi se smanjili određeni troškovi, a sad je pitanje kako bi se taj novac preusmjerio. Mi načelnici i gradonačelnici smo tu zbog naroda kojeg predstavljamo i ako bi ukidanje općine i moj gubitak posla doprinijeli razvoju mog mjesta, potpisao bih to sutra, ističe Mijić
Velimir BRKIĆ
Dobrodošlica na ulazu iz pravca Benkovca

Posljednjih nekoliko dana u medijima se ponovno aktualizirala tema ukidanja i spajanja općina, kojih u Hrvatskoj ima 428. Kako se moglo pročitati, općine koje pristanu na ukidanje ili funkcionalno spajanje neće ostati bez sredstava jer je Ministarstvo financija osiguralo za njih po sto milijuna kuna u iduće tri godine. Prema najavama i predviđanjima, cilj je da se do 2026. godine spoji oko 20% općina ili da se barem 40% njih funkcionalno spoji.

Pet općina ukupno broji manje od 3500 stanovnika

Zadarska županija teritorijalno je organizirana u 34 jedinice lokalne samouprave, od kojih je šest gradova i 28 općina. Prema posljednjem popisu stanovništva, čak pet općina ima manje od tisuću stanovnika - Općina Kolan (812), Općina Tkon (749), Općina Povljana (680), Općina Kukljica (645), a najmanja među njima je Općina Lišane Ostrovičke s 595 stanovnika. Usporedbe radi, najveća općina u županiji, Općina Poličnik broji 4697 stanovnika, što je oko tisuću stanovnika više od ukupnog zbroja stanovnika navedenih pet jedinica lokalne samouprave.
Pitali smo načelnike najmanjih općina u županiji što kažu o samoukidanju i funkcionalnom spajanju i smatraju li takav eventualni potez Vlade ispravnim.
Načelnik Općine Lišane Ostrovičke, Zvonimir Mijić kaže kako njegova Općina privređuje oko pola milijuna kuna, što im, pak, nije dostatno za samostalno financiranje.
- Općina Lišane Ostrovičke privređuje oko pola milijuna kuna, što je djelomično dovoljno za plaće zaposlenika i režije. Do 2025. godine ćemo biti u potpunosti neovisni o donacijama iz državnog proračuna, govori Mijić i na pitanje o tome što misli o potporama koje je država predvidjela za općine koje se samoukinu odgovara kako bi njihova sredstva vjerojatno bila utrošena na vraćanje dugovanja koja su ostala od prošle vlasti.

Lišanski dugovi i povljanska samoodrživost

- Načelnik sam od prošlih lokalnih izbora i trenutačno sam primoran krpati dugove koji su ostali od prošle vlasti, a riječ je o 2,5 milijuna kuna. Kad bi sada dobili taj novac, zapravo ne bismo dobili ništa, a da nemamo toliki minus, sigurno bi se moglo dosta toga napraviti po pitanju razvoja i unaprjeđenja života u našoj općini, ističe Mijić i napominje kako bi se ukidanjem općina sigurno smanjili troškovi.
- Ukidanjem općina, sigurno bi se smanjili određeni troškovi, a sad je pitanje kako bi se taj novac preusmjerio. Mi načelnici i gradonačelnici smo tu zbog naroda kojeg predstavljamo i ako bi ukidanje Općine i moj gubitak posla doprinijeli razvoju mog mjesta, potpisao bih to sutra, ističe Mijić.
U Općini Povljana je drugačija situacija - iako broje tek 680 stanovnika, nalaze se između 40. i 50. mjesta po proračunskim prihodima po glavi stanovnika u Hrvatskoj. Načelnik Predrag Rukavina smatra kako njegova Općina neće biti ukinuta, s obzirom na pozitivne rezultate.
- Ako Općina može sama opstati, bez dodatnih državnih potpora i pomoći, onda ne vidim smisao u ukidanju. Mi smo u potpunosti samoodrživa Općina, ne ovisimo o državnim sredstvima, privređujemo sami i sukladno s tim ulažemo u rast i razvoj te komunalnu infrastrukturu, kratko je kazao Rukavina.

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (1 glasova)

Komentari

Slika korisnika LenkaBolkova
Financijska pomoć za investitore, poslovne i fizičke osobe danas nas već danas kontaktirajte za vaš jednostavan i pristupačan zajam whatsapp: +420608987486 ili e-mail: leni.bolkova01@gmail.com