Vlasnik stepenica ispred Samostana sv. Marije je Grad Zadar

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika asaric
Nepravomoćna prvostupanjska presuda
Autor: 
U ponovljenom postupku, nakon što je Vrhovni sud RH ukinuo ranije odluke ovoga suda i Visokog trgovačkog suda RH, prihvaćen je tužbeni zahtjev tužitelja Grada Zadra te je odlučeno da je vlasnik stepeništa Grad Zadar, kazali su iz Trgovačkog suda u Zadru
Marin GOSPIĆ
Stepenice spoticanja između Grada i benediktinki popularne su među turistima

Grad Zadar je, podsjetimo, još 2014. ustao vlasničkom tužbom protiv zadarskih benediktinki zbog utvrđenja prava vlasništva nad stepenicama koje su bile upisane kao vlasništvo Benediktinskog samostana sv. Marije.

Naime, u svojoj tužbi Grad Zadar je tvrdio da je vlasnik čest. zem. 10003/3 k.o. Zadar, površine 95 metara četvornih, a riječ je o točno sedam stepenica ispred crkve sv. Marije. Grad Zadar je tvrdio da je vlasništvo nad njima stekao građenjem, stoga je od benediktinki zahtijevao da to i priznaju te da se kao vlasnik stuba u zemljišne knjige upiše Grad Zadar, a ne Benediktinski samostan.

Trgovački sud u Zadru 2015. presudio je u korist koludrica, no u ponovljenom postupku, ovih dana, došlo je do preokreta.
- U ponovljenom postupku, nakon što je Vrhovni sud Republike Hrvatske ukinuo ranije odluke ovoga suda i Visokog trgovačkog suda Republike Hrvatske, prihvaćen je tužbeni zahtjev tužitelja Grada Zadra te je odlučeno da je vlasnik stepeništa Grad Zadar, kazali su iz Trgovačkog suda u Zadru i napomenuli da se radi o nepravomoćnoj prvostupanjskoj presudi.

U ponovljenom postupku saslušan je još samo djelatnik Čistoće, saznajemo od Trgovačkog suda, po prijedlogu stranaka i uputi višeg suda - na okolnost činjenice tko održava predmetnu nekretninu.

Osim toga, presudom je utvrđeno da je u konkretnom slučaju riječ o javnom dobru što je također bilo pitanje tijekom postupka.
- Riječ je o sudskom postupku koji nije pravomoćno okončan, a sudske postupke koji su u tijeku ne možemo komentirati, odgovorili su na upit iz UO-a za gospodarenje gradskom imovinom Grada Zadra.

I benediktinke Svete Marije u Zadru kazale su da presuda još nije pravomoćna i da, stoga, nemaju komentara na istu.

Kategorija: 
Ocjena: 
Nije još ocijenjeno