Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Hrvatska početkom lipnja uvodi COVID-putovnice

08.05.2021. 07:00


S gotovo 800.000 cijepljenih i padom broja novozaraženih, Hrvatska je u sve boljoj epidemiološkoj situaciji. Tako su pozivi građanima za cijepljenje i skoro izdavanje tzv. COVID-putovnica bile glavnim temama jučerašnje konferencije za novinare Nacionalnog stožera civilne zaštite. Broj novozaraženih COVID-19 jučer je iznosio 1.435 osoba i bio je za 23,5 posto manji u odnosu na prethodni tjedan, a umrle su 33 osobe.
– U prošlom tjednu je bilo ukupno 9.557 novooboljelih, dok je u ovom tjednu 7.314 novooboljelih, što je za 23,5 posto manje. Trenutna prosječna 14-dnevna incidencija je 578,5. Po incidenciji smo na 25. mjestu ljestvice EU-a, višu od nas imaju Švedska i Cipar, a utrošeno je više od milijun doza cjepiva, izvijestio je ravnatelj HZJZ-a Krunoslav Capak.
U Stožeru najavljuju da bi se već od početka lipnja u Hrvatskoj mogle početi izdavati digitalne zelene potvrde ili tzv. COVID-putovnice, koje će se izdavati u digitalnom PDF-formatu, a građani će zahtjev za izdavanjem podnositi putem sustava e-Građani ili u ispostavama HZZO-a. Verifikacija potvrda provodit će se očitavanjem QR kodova, a na granične prijelaze već je raspoređeno 250 čitača potvrda.


Digitalne potvrde
Šef Stožera, Davor Božinović, kaže kako Hrvatska radi na vlastitom nacionalnom rješenju takve potvrde, a one će se izdavati na temelju baza građana koji su preboljeli COVID-19 u zadnjih 180 dana, cijepljenih i testiranih u zadnjih 48 sati. Digitalne potvrde mogle bi, kaže, poslužiti i za organizaciju koncerata, evenata i svadbenih svečanosti, ako analize pokažu da bi to bio siguran model za organizaciju javnih događanja. »Mislimo da je to put kojim možemo ići prema ukidanju najoštrijih restriktivnih mjera, ne samo za ljeto nego, ako nas znanost i statistike podupru, sve dok epidemija ne završi«, najavio je Božinović. U pilot-projekte krenut će, kaže, u idućih desetak dana.
– Nadamo se da je to put kojim ćemo restriktivne mjere staviti sa strane, poručuje šef stožera.
U međuvremenu, važno je da se cijepi što veći broj građana i dosegne procijepljenost od 60 posto populacije do kraja lipnja. Iz Stožera uvjeravaju da je ovim tempom taj cilj više nego ostvariv, a vjeruju i da će se na cijepljenje odlučiti dovoljan broj građana.
Ne znaju, međutim, reći koliko se građana dosad prijavilo za cijepljenje. Ministar Beroš navodi kako se preko platforme CijepiSe prijavilo više od 200.000 osoba, od kojih je cijepljeno 45.000, a podatke o prijavama obiteljskim liječnicima nema. Capak ističe da je čitav niz gospodarskih subjekata dao popise oko 800.000 ljudi. »Onih koji se žele cijepiti nešto je manje, ali to je i dalje veliki broj ljudi«, veli Capak, koji ne sumnja da će se do kraja lipnja cijepiti ciljanih 1,8 milijuna građana.


Edukacija, ne sankcije
O sankcijama za one koji odbijaju cijepljenje zasad se ne razmišlja, tvrdi Beroš.
– Ne razmišljamo o sankcijama, nego o edukaciji. Naravno da o tome koliko će virus još biti u našem okruženju ovisi hoćemo li možda razmišljati o nekim elementima koji će na neki način preferirati cijepljene, ali sada radimo na tome da podignemo svijest o važnosti cijepljenja, poručuje ministar.
Maske će se nositi do daljnjeg, unatoč izjavi predsjednika Milanovića da je vrijeme da ih cijepljeni prestanu nositi. Iz Stožera podsjećaju na činjenicu da cjepivo ne štiti od bolesti sto posto, te da jedan postotak cijepljenih može oboljeti i širiti bolest.
– Još uvijek imamo više od tisuću oboljelih dnevno. U ovom trenutku nikome ne bih preporučio da ne nosi masku. To će vrijeme doći kad budemo pretežno cijepljeni i kada broj oboljelih u populaciji bude toliko nizak da je mala vjerojatnost da ćemo sresti nekoga tko na svojoj sluznici ima virus, rekao je Capak.
Ravnateljica Klinike za infektivne bolesti »Dr. Fran Mihaljević« Alemka Markotić podsjeća da su na udaru i dalje imunokompromitirani, koji mogu imati nešto slabiju zaštitu cijepljenjem te i zbog takvih treba nositi maske. Upozorava i da dok god ne postignemo visoku razinu zaštite, virus traži prostor za cirkulaciju, a ako mu je smanjen, pokušat će postati virulentniji i mijenjati oblik. »Ovo ne govorim da plašim ljude, nego da se ljudi što više cijepe«, poručuje.




PILOT-PROJEKT
Hrvatska radi na vlastitom nacionalnom rješenju digitalne potvrde koje bi mogle, kaže Davor Božinović, poslužiti i za organizaciju koncerata, evenata i svadbenih svečanosti, a u pilot-projekte krenut će se u idućih desetak dana


Capak: Vožnja auta i pohana svinjetina riskantniji od AstraZenece
Na pitanje o 450.000 doza cjepiva na skladištu, te radi li se o cjepivu AstraZenece, Capak je rekao da se radi o razlici dobivenog i utrošenog cjepiva od 170.000 doza, ali »ne na skladištu, nego u upotrebi«. Tvrdi da će se sve primljene doze cjepiva potrošiti.
Cjepivo AstraZenece neopravdano se stigmatizira, dodaje Capak, te navodi da određene studije potvrđuju da to cjepivo bolje štiti starije od mRNA cjepiva.
– Onaj mali broj nuspojava ne daje nam za pravo da kažemo da su druga cjepiva bolja. I druga cjepiva imaju nuspojave. Podaci govore da je opasnost od tromboembolijskog događaja manji od jedan na milijun. Kada se primite za ključeve automobila, u većem ste riziku da ćete smrtno stradati nego da primite cjepivo AstraZenece. Dnevno puno veće rizike uzimamo kod vožnje autom, vožnje biciklom, konzumacije putra, pohane svinjetine… To je sve puno veći rizik od onoga da se cijepite AstraZenecom, ilustrirao je Capak.


U PGŽ-u cijepljeno 70 posto starijih od 65 godina
U PGŽ-u jučer su zabilježena 104 nova slučaja zaraze koronavirusom na ukupno 682 laboratorijski obrađena testa, a jedna je osoba preminula od posljedica bolesti. Zbog postupnog stišavanja epidemije koje očekuju epidemiolozi, svi učenici osnovnih škola u ponedjeljak će se vratiti u škole, dok će svi srednjoškolci, osim maturanata, nastavu i idući tjedan pohađati po online modelu.
– Broj aktivnih slučajeva smanjio se na 1.721 osoba, a udio pozitivnih unutar ukupnog broja testiranih je 15,2 posto što je prosjek zadnjeg tjedna, koji je u opadanju iz tjedna u tjedan. Broj bolesnika u KBC-u stagnira na 127, na respiratoru je devet osoba i jedna je umrla osoba. Smanjenje ovog broja je mukotrpan i dugotrajan proces, no Thalassotherapia ima 19 pacijenata i s obzirom na povoljnu situaciju uskoro bi trebalo doći do njezinog zatvaranja jer će KBC Rijeka moći skrbiti i za post-COVID pacijente. Za idući tjedan na raspolaganju će nam biti oko 13 tisuća doza cjepiva i one se mogu i dodatno povećati. Procijepili smo oko 1.400 nastavnika i zaposlenika u obrazovnim ustanovama, a druga prioritetna skupina su nam ugostiteljski radnici, rekao je ravnatelj Nastavnog zavoda za javno zdravstvo PGŽ-a prof. dr. Vladimir Mićović dodajući kako je cijepljeno oko 70 posto osoba starijih od 65 godina.
Prema riječima pročelnice Upravnog odjela za odgoj i obrazovanje u PGŽ-u Edite Stilin broj pozitivnih učenika unatrag tjedan dana iznosio je 98, od čega ih je 60 iz osnovnih škola, a pozitivnih nastavnika trenutno je šestero.
– Svi učenici osnovnih škola u PGŽ-u od ponedjeljka će školu pohađati po modelu A, dakle vraćaju se u školu, osim OŠ Sv. Matej u Viškovu i OŠ »Milan Brozović« u Kastavu koji će školu pohađati po modelu B, odnosno jedan tjedan će biti u školi, a jedan na online nastavi. Što se tiče srednjoškolaca, nastava će se odvijati kao i ovaj tjedan te će u školi i dalje biti maturanti, učenici završnih razreda, učenici na praktičnoj nastavi i učenici individualne nastave u glazbenim odjelima, dok će svi ostali biti na online nastavi, rekla je Stilin dodajući kako će se sljedeći tjedan cijepiti svi nastavnici u PGŽ-u koji su iskazali interes za cijepljenjem. (B. Č.)