Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Vršnjačko nasilje prelilo se iz stvarnog u virtualni prostor

08.05.2021. 07:30


Volonterski centar Zadar poziva sve učenice i učenike srednjih škola s područja Zadarske županije da se uključe na online predavanje s temom e – nasilja, koje će održati prof. dr. sc. Gordana Buljan Flander, klinička psihologinja i psihoterapeutkinja.
Predavanje će se održati u utorak, 11. svibnja, s početkom u 11.30 sati, a predviđeno trajanje je 45 minuta, nakon čega će učenice i učenici imati priliku postavljati pitanja. Predavanje će biti u virtualnom obliku, te će se odvijati na platformi Zoom.
– S obzirom da se, zbog pandemije koronavirusa, nastava prošle i ove godine većim djelom odvijala online, mnogi problemi i vršnjačko nasilje su se iz realnog prelili u virtualni prostor. Platforme za učenje i društvene mreže strelovito su brzo postali prostori vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga, rekao nam je Josip Vidov, voditelj Volonterskog centra Zadar.
– Iznimno smo ponosni da možemo sudjelovati u mreži predavanja, koje vode renomirani stručnjaci iz Republike Hrvatske. Cilj nadolazeće edukacije je da kod srednjoškolaca osvijestimo potrebu zaštita žrtava vršnjačkog nasilja i razumijevanje onoga što je, a što nije nasilje. Bitno je mlade potaknuti, da kad svjedoče nasilju, ne stoje po strani i gledaju, već da se aktivno uključe u rješavanje problema te pomognu žrtvi, kako bi joj na taj način pokazali kako nije sama. Komunikacija sa žrtvama nasilja iznimno je bitna u situaciji kada je žrtva u osjetljivom psihološkom stanju. U komunikaciji sa zlostavljačima mladi trebaju naučiti kako se nasilje ne smije veličati, te kako su zlostavljači u manjini, pojasnio je Vidov, te zaključio kako će se predavanje baviti i sve prisutnijom pojavom sextinga i revenge porna.
– Pošto je edukacija prvenstveno namijenjena srednjoškolcima, među kojima je sve raširenija pojava slanja eksplicitnih sadržaja, koje se mogu širiti i dijeliti među pripadnicima internetske zajednice, ili čak koristiti kako bi se ocrnilo neku osobu, dorkorica Buljan Flander će sa mladima također raspraviti koje je sadržaje primjereno slati, a koje ne, kako se kasnije njihove odluke ne bi okrenule protiv njih. Također će im predstaviti i rezultate recentnih istraživanja koja su provedena među srednjoškolskom populacijom u Zagrebu, a koja se bave upravo tematikom vršnjačkog nasilja, zaključuje Vidov.


»S obzirom da se, zbog pandemije koronavirusa, nastava prošle i ove godine većim dijelom odvijala online, mnogi problemi i vršnjačko nasilje su se iz realnog prelili u virtualni prostor. Platforme za učenje i društvene mreže strelovito su brzo postali prostori vršnjačkog nasilja i cyberbullyinga«
Josip VIDOV


Edukacija o opasnostima na internetu
Edukacije se odvijaju u sklopu projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu II", s čijom je provedbom Volonterski centar Zadar započeo u lipnju 2020. godine. Projekt ima financijsku podršku Ministarstva rada, mirovinskoga sustava, obitelji i socijalne politike, a provodi se u partnerstvu sa Zadarskom županijom i Centrom za socijalnu skrb Zadar.
U projekt je uključeno šest zadarskih srednjih škola, a sljednik je projekta "Edukacija – prvi korak prema prevenciji nasilja na internetu" koji se provodio u osnovnim školama. Cilj projekta je edukacija učenika srednjih škola, njihovih roditelja, nastavnika i djelatnika stručnih službe o opasnostima na internetu. U središtu je osvještavanje problema i senzibilizacija javnosti po pitanju prijave cyberbullyinga, jednako od strane mladih kao i odraslih osoba.