Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Kapetane hvala!

Autor: Roman Morović

07.06.2009. 22:00
Kapetane hvala!

Foto: Sebastian GOVORČIN



Još ne mogu točno reći kakav je moj status ali mislim da je pet godina bilo dovoljno i da je ovo bila moja posljednja sezona u Zadru. U ovih pet godina bilo je i lijepih i ružnih trenutaka. Zahvalan sam publici i svim Zadranima koji su me tako dobro prihvatili i koji su uvijek bili uz momčad bez obzira na rezultat, kazao je Gečevski


Teška je sezona  iza košarkaša Zadra. Sezona u  kojoj su promijenili tri trenera  i pet suigrača, sezona u kojoj  su kulminirali svi financijski  problemi i dugovi koji su se  godinama nakupljali, a rezultatski gledano sezona bez trofeja. Na početku sezone cilj  Zadra bio je plasman u Euroligu, Final Four NLB lige,  osvajanje domaćeg prvenstva i  kupa, te drugi krug Eurokupa.  Predsjednik je tada bio Kristijan Magaš, generalni direktor Giuseppe Giergia, trener  Aleksandar Petrović, a u sastavu Dejan Ivanov, Romel  Beck i Malik Dixon. Nitko od  njih sada više nije u klubu, a  Zadrani, osim u Eurokupu, u  svim ostalim natjecanjima nisu postigli cilj zacrtan prije  početka sezone. Ipak, s obzirom na sve ono što se događalo tijekom sezone, na  kraju će svi igrači istaknuti da  je moglo završiti još puno,  puno gore. 
Bolje nismo mogli
– Ako uzmemo u obzir  momčad i ambicije s početka  sezone onda definitivno  možemo reći da je ova sezona  za Zadar neuspješna.  Međutim, ako uzmemo u obzir opće stanje u klubu i sve  ono što nam se događalo tijekom ovih devet mjeseci mislim da je ona čak vrlo uspješna. Mislim da smo pored  toliko promjena trenera,  igrača, kašnjenja plaća i svega  ostaloga ostvarili dobar rezultat i teško da smo mogli  bolje u ovim uvjetima. Osvojili smo peto mjesto u NLB  ligi, plasirali smo se na Final  Eight Eurokupa što smatram  zaista velikim uspjehom i igrali smo finale Prvenstva Hrvatske koje nažalost nismo  uspjeli osvojiti. Realno, Cibona je ove sezone potrošila  puno više novaca, napravila je  vrlo kvalitetnu momčad i mislim da su zasluženo osvojili  naslov prvaka. Mi smo pokazali da se možemo nositi s  njima i na kraju nam je nedostajalo samo malo sreće da  izborimo majstoricu. Dali  smo zaista sve od sebe ali oni  su, pored toga što su kvalitetnija momčad, imali i više  sreće – kaže kapetan Zadra  Todor Gečevski.
Jedini izlaz za spas neuspješne sezone na kraju je bilo  finale Prvenstva Hrvatske.  Ipak, Zadrani su se morali  obračunati s višestruko skupljom Cibonom koja je, predvođena jednim od najboljih  stranaca koji su ikada igrali u  Hrvatskoj, Alanom Andersonom, posve zasluženo osvojila  naslov prvaka.
– Mi smo najveću priliku  propustili kada smo u regularnom dijelu sezone imali posljednji napad za pobjedu u  Zagrebu. Nismo ga uspjeli iskorisiti i zato je Cibona u  finalu imala prednost domaćeg terena što joj je dalo  sampouzdanje i bitno  olakšalo posao. U samoj finalnoj seriji je presudila  njihova individualna kvaliteta, naročito Andersona. Moramo priznati da su bili bolji  od nas i zasluženo osvojili  naslov.
Odlazak kapetana
Tako je u Zadru konačno  završena jedna od najturbulentnijih sezona u povijesti  kluba čije će se posljedice  sasvim sigurno osjećati još  neko vrijeme. Što dalje? Prije  svega treba financijski stabilizirati klub za što je zadužena ambiciozna četveročlana komisija, a to  uključuje i rješavanje dugova  prema svim igračima. Kada je  riječ o sastavu za iduću sezonu ništa još nije sigurno, no  postalo je vrlo izvjesno da će  kapetan napustiti Zadar. Todor Gečevski prvi je strani  kapetan u povijesti KK Zadar  i čovjek koji je svoje najbolje  igračke godine proveo upravo  u Zadru, osvojivši pritom dva  prvenstva i tri kupa. Nakon  pet velikih sezona provedenih  u Zadru biti će vrlo čudno  kada se dogodine dvoranom  više neće oriti “Todoreee, Todoreeee, Todoreeeee…”
– Uprava je dala obećanje  da će u roku od dva tjedna  riješiti sve probleme i onda će  krenuti pregovori za iduću sezonu. Još ne mogu točno reći  kakav je moj status ali mislim  da je pet godina bilo dovoljno  i da je ovo bila moja posljednja sezona u Zadru. U  ovih pet godina bilo je i lijepih  i ružnih trenutaka. Zahvalan  sam publici i svim Zadranima  koji su me tako dobro prihvatili i koji su uvijek bili uz  momčad bez obzira na rezultat. Mislim da sam im se  odužio svojim igrama i zalaganjem na terenu. Ove sezone sam dobio i kapetansku  traku i mislim da su to ljudi  prepoznali. Što se tiče kvalitete moje igre o tome mogu  govoriti stručnjaci ali ja sam  uvijek davao svoj maksimum.  Nekada je to značilo nula poena, nekada trideset, nekada su  bile pobjede, nekada porazi  ali uvijek sam na terenu davao  100 posto svojih mogućnosti.
Zadar u srcu
U posljednjih pet godina  samo su dvojica igrača neprekidno u klubu, bez obzira  na unosne ponude iz inozemstva, bez obzira na konstantno kašnjenje plaća, bez obzira na sve probleme kojih u  Zadru zaista nije malo – Todor Gečevski i Juby Johnson.
– U ovih pet godina kroz  klub je zaista prošlo puno  igrača. Mogu reći da je u  svlačionici uvijek bila dobra  atmosfera i to je najvažnije.  Upoznao sam mnogo prijatelja s kojima sam i dalje u  kontaktu. S Jubyem sam proveo pet lijepih godina u Zadru, zajedno smo prolazili  kroz teške trenutke ali i kroz  pobjede i osvajanje trofeja.  On mi je jedan od najdražih  igrača s kojima sam igrao u  karijeri.
Zadranima će makedonski  centar sasvim sigurno uvijek  ostati u srcima, a i u njegovom će srcu Zadar uvijek  imati posebno mjesto.
– Navikao sam na Zadar i  nadam se da ću tu uvijek  dolaziti, ne kao košarkaš, već  kao gost. Žao mi je što ću  Zadar napustiti s porazom od  Cibone što mi nije baš najdraže ali što je tu je, to je sport  i to treba prihvatiti.
Planovi za budućnost sada  su usmjereni prije svega na  odmor, a onda kreću reprezentativne pripreme za Europsko prvenstvo u Poljskoj.
– Ostat ću tu još petnaest  dana, nakon toga ću se još  malo odmarati, a onda idem  na pripreme s reprezentacijom. Očekuje nas Europsko  prvenstvo gdje smo u skupini s  Grčkom, Hrvatskom i Izraelom. Neki dan su tu bili direktor i izbornik reprezentacije, priopćili su mi plan priprema i dogovorili smo se da  ću se malo kasnije priključiti  pripremama jer je sezona trajala nešto duže – zaključio je  Gečevski.
 


Devetorica na treningu




Kao što je i najavio trener Zadra Zmago Sagadin sa svojim pomoćnicima,  Tihomirom Bujanom, Jurom Šangom i Ivanom Barančićem u ponedjeljak je odradio  prvi trening sa mladim igračima koji imaju tjedan dana vremena da se  dokažu treneru i pokažu da posjeduju kvalitetu za Zadar. Tako su jučer u  maloj dvorani na Višnjiku (u velikoj se postavlja podloga za rukomet) trenirali  juniori Zadra Martin Crnjak, Josip Peltzman i Antonio Vlaić, bivši igrači Borik  Puntamike Ive Ivanov i Tomislav Dražović, zatim Ante Đugum, Danko Šestić,  Paolo Tičina, te Mislav Perić brat košarkaša Zadra Hrvoja.


 


Dugovi će biti riješeni


Posljednji sastanak ove sezone u ponedjeljak su u dvorani Krešimira Ćosića održali igrači, trener Zmago Sagadin i predstavnici  četveročlane komisije, predsjednik Rajko Zurak i Dino Perović.
– Bit ovog sastanka bila je da na neki način završimo sezonu i  zahvalimo se igračima za sav rad i trud koji su uložili. Gospoda iz  uprave su pojasnila kako i kada će im biti podmirene sve obveze.  Što se igrača tiče, Perić ima problema s leđima i on vjerojatno  neće moći izdržati taj reprezentativni program, a ostali bi se  trebali izboriti za svoje pozicije. Svi ostali nastavljaju raditi u  Zadru cijeli mjesec do 27. lipnja, nakon čega će uslijediti mjesec  dana pauze, a okupljanje pred početak nove sezone je 27.  srpnja. Svi razgovori oko momčadi za iduću sezonu će početi  onda kada se podmire sve obveze prema igračima. Što se novih  igrača tiče, ja već imam neka imena potencijalnih kandidata ali o  njima još ne bi govorio. Prije svega ćemo razgovarati sa svim  našim igračima, uključujući ove kojima ističu ugovori. Dakle, u  ovom trenutku prednost imaju igrači koji su ovdje – kazao je  Sagadin.


 


Nema odmora za reprezentativce


Igrači Zadra Damir Rančić, Hrvoje Perić, Rok Stipčević i Marko Car  otputovali su u ponedjeljak u Crikvenicu gdje su se priključili pripremama hrvatske  “B” reprezentacije koja će od 26. lipnja do 5. srpnja, pod vodstvom trenera  Josipa Vrankovića, nastupiti na Mediteranskim igrama u talijanskoj Pescari.  U Crikvenici će biti do 15. lipnja, nakon čega slijedi put u Biellu gdje će  odigrati nekoliko pripremnih utakmica, zatim povratak u Poreč (21.6.) gdje  će izbornik odlučiti koja će dvanaestorica otputovati u Pescaru, te konačno  24. lipnja odlazak na Mediteranske igre. Toni Prostran u srijedu će se u  Bjelovaru priključiti pripremama U-19 reprezentacije koja 23. lipnja putuje na  svjetsko prvenstvo u Novi Zeland. Uz njega, od zadarskih igrača tu su još i  Šime Olivari, Ivan Batur, te bivši junior Borik Puntamike Roko Pahlić. Marino  Šarlija je također na reprezentativnim pripremeama i to selekcije do 20  godina, te će 9. i 10. lipnja u Crikvenici odigrati dvije pripremne utakmice  protiv svojih klupskih suigrača iz “mediteranske” reprezentacije.