Četvrtak, 18. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Perica: Gradonačelnik radi za pojedince i njihove interese

Autor: Boris Kupčak

07.06.2010. 22:00
Perica: Gradonačelnik radi za pojedince i njihove interese

Foto: Zvonko KUCELIN



Poslali smo prijavu građevinskoj inspekciji. Na prijavi je potpisano nas 20-ak obitelji koji živimo u prvom redu do stadiona. Suludo je da se te bazne stanice postavljaju u gusto naseljenim područjima i nema logike da im se daju građevinske i lokacijske dozvole – Ivan Perica
Bazne stanice VIP-a i T-mobilea na reflektoru stadiona NK Zadra još uvijek muče stanovnike okolnih kuća. Naime, 20-ak obitelji iz kuća koje su u neposrednoj blizini potpisalo je peticiju, tržili su očitovanje gradonačelnika i izlazak inspekcije na teren. Jedini odgovori koje su dobili bili su kako su sve dozvole uredno izdane, a izlazak inspekcije još uvijek čekaju.
– Poslali smo prijavu građevinskoj inspekciji. Na prijavi je potpisano nas 20-ak obitelji koji živimo u prvom redu do stadiona. Suludo je da se te bazne stanice postavljaju u gusto naseljenim područjima i nema logike da im se daju građevinske i lokacijske dozvole, kazao nam je jedan od ogorčenih stanara, Ivan Perica, ističući kako se obratio raznim institucijama, a građevinskoj inspekciji je slao požurnice.
Gradonačelnik ih nije primio
– Od ožujka šaljemo dopise i požurnice, ali nitko od građevinskih inspektora nije izašao na teren. Kako bi se izašlo na teren, navodno trebaju tražiti dopuštenje iz Zagreba, a nije poznato jesu li ga tražili. U međuvremenu sam tražio da me primi gradonačelnik Vrančić, nije me primio, Grad Zadar dostavio mi je dokumentaciju i uvjete postavljanja. Dobio sam Proračun procjene očekivanja jakosti električnog polja i Mjerenje jakosti električnog polja, tu su navedena mjerenja i kuće – njihova udaljenost i područje povećane osjetljivosti. Prema tim dokumentima pronađena je zlatna sredina, bilo da je kuća udaljena 20 ili 200 metara, kaže Perica ističući kako su to bili samo dokumenti o jednoj baznoj stanici, ali su na reflektorima dvije.
– Gledajući čisto logički, dvije stanice zrače više i te sredine ne bi bilo, vrijednosti bi bile više. Ostaje mi zvati sanitarnu inspekciju u Šibeniku i tražiti da obave mjerenja kada rade obje bazne stanice. Ne znam što nam preostaje, strah nas je za zdravlje, kaže Perica dodajući kako mu se javilo još mnoštvo ljudi, koji žive u blizini i koji žele potpisati peticiju.
Prema operaterima zračenje baznih stanica je minimalno i manje štetno od mobitela koji se nalaze u našoj neposrednoj blizini, dok suprotno tome dio znanstvenih krugova konstantno upozorava na štetnost neionizirajućeg zračenja i njegovu povezanost s raznim bolestima. Strah stanara čini se opravdan.
– Ovo sve radim za buduće generacije i svoju djecu. Nije mi jasno da se nitko u klubu ni oko kluba, a ni Grad Zadar koji je suvlasnik, nisu u stanju namaknuti novac za klub i to pokušavaju na ovaj način. Dokazana je povezanost zračenja s raznim bolestima poput leukemije i raka, a na nas stanare nitko nije mislio, govori Perica.
Preko medija prozvao je gradonačelnika Vrančića da se javno očituje.
Ugovor o pravu služnosti potpisali su izravno gradonačelnik, NK Zadra i T-mobilea, odnosno VIP-a, 16. studenog 2009. godine. Prema tome, operateri imaju potrebnu suglasnost za postavljanje baznih stanica.
– Neka se gradonačelnik javno očituje zbog čega je potpisao ugovor o postavljanju ovih baznih stanica u gusto naseljenom području. On ne radi u interesu građana, mene, mojih roditelja i djece, onih koji žive i rade u ovom gradu i plaćaju porez. Gradonačelnik izgleda radi za pojedince i njihove interese, kazao je Perica ističući kako je jedino rješenje uklanjanje baznih stanica, a ako se to ne dogodi ići će do najviših institucija.
Podsjetimo kako su nam iz NK Zadra, nakon što je postavljena prva bazna stanica, kazali da dopuštenje od stanara nisu ni tražili, jer nije dokazano da su zračenja štetna.
Ne postoji zakon koji štiti ljude
– Te bazne stanice signalom pokrivaju jedan uži dio i nije dokazano da one štete, pa čak je jedna postavljena i na bolnicu. Da su štetne za to bi se trebale pobrinuti državne institucije, kazao nam je Erlić dodajući kako za postavljanje imaju sve potrebne dozvole.
Mnogi se slažu kako nema dovoljno podataka o štetnosti te vrste zračenja, a jedan od njih je i Ivica Babić, novinar i aktivist Eko Zadra, koji je u nekoliko navrata radio istraživanja na ovu temu.
– Istraživanja o zračenju plaćaju razni lobiji, ali o zračenju najbolje govore upute za radnike koji servisiraju odašiljače, u njima stoji kako se ne trebaju zadržavati na jednom mjestu dulje od 20-ak sekundi, kazao je Babić dodajući kako stanari nemaju previše opcija.
– Ne postoji zakon koji štiti ljude koji žive u okolici ukoliko nisu vlasnici ili suvlasnici, tako da se oni nemaju kome buniti protiv toga. Eventualno mogu dovesti neovisne mjeritelje koji mogu utvrditi viša zračenja, kazao je Babić ističući kako su skale za zračenja postavljene vrlo visoko te da im vjerojatno ni to neće pomoći.