Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Grupe mladih iz Hrvatske i Austrije stižu u srpnju i kolovozu

08.06.2020. 14:46


Nažalost, i mi dijelimo sudbinu cijele turističke branše ove sezone. Još uvijek nismo otvorili hostel. Planiramo otvorenje sredinom ovog mjeseca. O predsezoni koja je inače, kod nas uvijek vrlo živa, vesela i gotovo u cijelosti popunjena, ne možemo niti govoriti. Sve rezervacije su otkazane. No, nadamo se da bismo mogli imati goste u špici ljeta – tijekom srpnja i kolovoza jer su nam te rezervacije, srećom, još uvijek aktivne. Nisu otkazane, objasnio je Ivan Tičić, voditelj zadarskog Omladinskog hostela na Puntamici.


Prvi gosti iz Hrvatske, Poljske i Slovenije
Prema njegovim riječima, stalno su u kontaktu s agencijama i uspjeli su dogovoriti da se neke rezervacije iz preioda predsezone prebace za posezonu – rujan i listopad. No, i to opet ovisi kako će se razvijati situacija s pandemijom koronavirusa i hoće li biti drugog vala kojeg neki stručnjaci, nažalost, predviđaju.
U svakom slučaju, kako sada stvari stoje, već nakon otvorenja sredinom lipnja, Omladinski hostel Zadar mogao bi primiti svoje prve ovogodišnje goste, a riječ je o individulanim gostima koji dolaze iz Hrvatske, ali i Poljske te susjedne Slovenije. Oni za sada također, nisu otkazali svoje rezervacije.
– U srpnju i kolovozu imamo najavljenih pet, šest skupina mladih iz Hrvatske, ali i Austrije na više noćenja. Oni su naši stalni gosti koji dolaze neprekidno već više godina. Radi se o plesnim i sportskim grupama koji ovdje imaju svoje radionice, edukacije, predavanja…, dodao je voditelj Ivan Tičić.


Kuhinja, dvorana, terasa i igralište
Jedini period kada je zadarski Omladinski hostel zatvoren jest period od prosinca pa do ožujka, a to se vrijeme obično koristi za detaljno i generalo uređnje, čišćenje i »šminkanje« unutrašnjosti, ali i i terase i okoliša hostela. Kapacitet hostela je 245 smještajnih jedinica. U hostelu su i četiri sobe posebno prilagođene za osobe s invaliditetom. Osim soba, ovaj zadarski hostel može se pohvaliti i velikom kuhinjom i blagovaonicom te konferencijskom dvoranom te prekrasnom terasom i igralištem.
Inače, Omladinski hostel Zadar izgrađen je davne 1953. godine i od tada do danas njegova se najmena nikada nije mijenjala, a danas je dio mreže hrvatskog ferijalnog i hostelskog saveza.