Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Zadrane se pita o važnosti prometnih rješenja u gradu

08.06.2021. 08:57


Grad Zadar jučer je na svojim stranicama objavio online anketu za potrebu radionice "Feedback građana na predložene ciljeve i mjere" u sklopu izrade SUMP-a grada Zadra (eng. Sustainable Urban Mobility Plan – SUMP).
U anketi koju je objavio Upravni odjel za EU fondove mole se svi građani i građanke grada Zadra da odgovore na nekoliko pitanja za potrebe izrade Plana održive urbane mobilnosti grada Zadra i s ciljem definiranja daljnjih aktivnosti.


Žele znati stav građana
Ovom anketom u Gradu žele saznati stavove stanovnika o važnosti predloženih ciljeva i mjera koje su usmjerene na stvaranje održivog, sigurnog i efikasnog prometnog sustava.
​Takav sustav temelji se na saznanjima kako kvalitetan javni prijevoz te infrastruktura za ugodno i sigurno pješačenje i bicikliranje donosi gradovima i naseljima višestruko veći ekonomski i turistički razvoj za razliku od prometnih sustava gdje su dominantni načini prijevoza automobili. U anketi, za čije je rješavanje potrebno oko 10 minuta, od građana se traži prvo da ocijene važnost ciljeva za uspostavu održive mobilnosti u gradu Zadru. Između ostalog, navedeni ciljevi su: Zadar biciklistički grad; gradske ulice sigurne za kretanje i prometovanje; brz, kvalitetan i pristupačan javni prijevoz; bolja povezanost s otocima; dostupan gradski prostor za sve skupine korisnika; optimiziran cestovni promet; suvremen i energetski održiv ukupni prometni sustav; jačanje vizualnog identiteta grada. Građani se mogu odlučiti za opcije od potpuno nevažno do izrazito važno.
Nadalje, građani mogu odrediti važnost uvođenja inteligentnih transportnih sustava što podrazumijeva promjenjive prometne znakove brzine, informacije za putnike u realnom vremenu, informacije za obilazak radova na cesti i mjesta zagušenja, informacije o slobodnim mjestima za parkiranje, itd., a sve u cilju protočnijeg i sigurnijeg cestovnog prometa. Građani mogu ocijeniti važnost uspostave pješačkih zona te mreže nogostupa i pješačkih staza za potpunu, ugodnu i sigurnu dostupnost svih dijelova grada pješice. Npr. širenje pješačke zone na područje cijelog Poluotoka pa bi se tako prometovalo samo Liburnskom obalom i Obalom kralja Tomislava.


Izgradnja biciklističkih staza
Velika je pozornost posvećena i biciklističkim stazama kojih u gradu Zadru vidno nedostaje pa se građane pita da ocijene važnost uspostave neprekinutih biciklističkih koridora, u obliku biciklističkih traka i staza, po čitavom gradu te izgradnja javnih i sigurnih parkirališta za bicikle što će uvelike olakšati vožnju biciklistima, a promet će za sve sudionike biti sigurniji.
Jedno od ključnih pitanja je svakako i javni prijevoz te se razmišlja o uspostavi kvalitetnog i putnicima ugodnog javnog prijevoza, koji može svojom kvalitetom i vremenima putovanja uvelike zamijeniti osobni automobil te koji omogućava jednostavno korištenje i potpunu dostupnost svih područja grada i okolnih općina tijekom čitavog dana. Također, sudeći prema anketi, razmišlja se i uspostavi integriranog prijevoza putnika, odnosno sustava u kojem su povezane mreže javnog prijevoza brodova, autobusa i željeznice, javnih bicikala, e-romobila, javnih dijeljenih automobila i sl. uz korištenje pomoću zajedničke (jedinstvene) prijevozne karte ili jedne pametne kartice. Takav sustav omogućava veliku dostupnost i brza putovanja javnim prijevozom i ostalim održivim uslugama mobilnosti unutar sustava. Osim konkretnih prometnih rješenja, postavlja se pitanje i o važnosti edukacije djece, mladih, ali i odraslih o prednostima održivih sustava mobilnosti, te njihovom sigurnom i kvalitetnom načinu korištenja.
Anketu možete ispuniti na sljedećem linku: https://www.grad-zadar.hr/vijest/opce-vijesti-28/anketa-o-prometnim-rjesenjima-6854.html