Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

20 C°

Završetak obnove austrougarske vojne utvrde na Grpašćaku planiran za kraj godine

08.06.2021. 11:02


Zaposlenici Parka prirode Telašćica pripremaju se punom parom za ljetnu sezonu. Uređuje se park te se bruse zadnji detalji i atrakcije koji će se predstaviti posjetiteljima. Epidemiološka je situacija sve bolja pa se u Parku nadaju boljim rezultatima u odnosu na prošlu godinu.
O trenutačnoj situaciji u Parku prirode i očekivanjima za nadolazeću sezonu razgovarali smo s Milenom Ramov, stručnom voditeljicom u Parku prirode Telašćica.
U Parku prirode Telašćica nudi se za svakoga po nešto. Za one koji vole boraviti na kopnu, te učiti o autohtonim dalmatinskim biljkama i životinjama, Park nudi vođene ture, a za ljubitelje mora tu je ronjenje i istraživanje podmorja.


Poučne staze
– Posjetiteljima nudimo mnogobrojne zanimljive aktivnosti u prirodi. Neke od njih su šetnja poučnim stazama, vođene ture parkom, uživanje u adrenalinskom parku, istraživanje podvodnih edukativnih staza i ronjenje te vožnje brodom ili čamcem koje najčešće obavljaju izletnički brodovi, a voze iz Zadra, Vodica, Biograda, s otoka Pašmana i Ugljana. Na Dugom otoku, uz vožnju izletničkim brodom, posjetitelji mogu unajmiti brodicu ili gliser pa se Park može i samostalno obilaziti, objašnjava Ramov i podsjeća kako u Parku ne nedostaje ugostiteljskih objekata.
– U sklopu parka prirode posluje i šest ugostiteljskih objekata, konoba i restorana, koje nude tradicionalnu mediteransku gastronomiju. Za sve one koji su istinski zaljubljenici u prirodu, te u ovim i dalje pomalo nesigurnim vremenima žele boraviti daleko od velikih gužvi, na području Parka prirode Telašćica moguće je i unajmljivanje privatnih smještajnih objekata, kaže Ramov.
Područje Parka prirode Telašćica pripada krajobraznoj regiji zadarsko-šibenskog arhipelaga te predstavlja najrazvedeniji dio dalmatinske obale. Jezero »Mir« nalazi se na jugozapadnom dijelu Parka te je smješteno u uskom dijelu kopna između zaljeva Telašćica i otvorenog mora. Jezero je slano jer je podzemnim kanalima povezano s morem. Salinitet mu je uglavnom viši od okolnog mora zbog izražene evaporacije i zatvorenosti jezera. Ovi ekstremni uvjeti su razlog biološkog siromaštva jezera. Osim planktona, u jezeru nalazimo samo nekoliko vrsta morskih organizama.
– Na području jezera Mir nalazi se kružna poučna staza, dužine 2,2 kilometra, koja se prostire uz obalu jezera Mir. Opremljena je interpretativnim pločama, klupicama za odmor te koševima za smeće. Ploče pružaju informacije o biljnom i životinjskom svijetu u jezeru kao i u njegovoj neposrednoj blizini, ističe Ramov te dodaje kako je Park prirode Telašćica dom mnogobrojnim autohtonim primjercima ljekovitog bilja.
– Na području Telašćice nalaze se i staze ljekovitog bilja na kojima se posjetitelji mogu upoznati s aromatičnim i ljekovitim biljem. Svaka staza je označena pločama s nazivima biljaka na hrvatskom i latinskom jeziku, ističe Ramov.


Vođene ture, podvodne edukativne table
– U turi »Prirodne ljepote uvale Mir« stručnjaci će posjetitelje upoznati sa značajnim vrstama i staništima u podmorju Telašćice. Jezero Mir se obilazi poučnom stazom, na kojoj posjetitelji mogu doznati više o postanku jezera i posebnostima tog jedinstvenog i zatvorenog ekosustava, kaže Ramov, te ukratko opisuje tijek ture.
– Tura započinje na lokaciji Grpašćak gdje se posjetitelje upoznaje s osnovnim informacijama o Parku, te o postanku strmca i staništima na strmcu. Zatim se pješice nastavlja prema uvali Tripuljak, gdje se predstavljaju autohtone i alohtone vrste u Parku, značenje otvorenih staništa i lokvi za ptice i šišmiše. Potom se kreće prema uvali Mir gdje se posjetitelje upoznaje s fenomenom slanog jezera te životom u podmorju Parka prirode Telašćica, priča Ramov te ističe kako se za sve ljubitelje adrenalina u blizini jezera Mir nalazi adrenalinski park.
– Park je namijenjen zabavi najmlađih posjetitelja Telašćice. Otvoren je tijekom turističke sezone, a ulaznica za adrenalinski park uključuje instruktora i svu potrebnu opremu, kaže Ramov.
Za sve ljubitelje mora i ronjenja, Park nudi i edukativni doživljaj u uvali Tripuljak, gdje se posjetitelji mogu upoznati s bogatim i očuvanim podmorjem Parka prirode Telašćica.
– Podvodna edukativna staza predstavlja jedinstveni doživljaj prirodnih i kulturnih vrijednosti bogatog i očuvanog podmorja Telašćice. Staza je opremljena sa sedam edukativnih tabli smještenih ispod površine mora, za čiji obilazak je potrebna samo maska i dihalica, objašnjava Ramov i dodaje kako je u Parku dozvoljeno i ronjenje uz prethodno pribavljenu dozvolu.
– Autonomno ronjenje je dozvoljeno na pet ronilačkih lokacija unutar Parka: uz otočić Korotan, Garmenjak Veli, Sestrica mala i Podusobine. Ronjenje nudi nezaboravno iskustvo gledanja podvjesa na strmcima raskošnih boja, bogatstva morske faune i kolonija crvenih gorgonija, ističe Ramov.




Obnova austrougarske utvrde
U Parku prirode za sve posjetitelje pripremaju i uređenje nekadašnje austrougarske utvrde, koja će imati višestruku funkciju te će služiti ne samo kao primjer očuvanja povijesne baštine, već i kao živući organizam preko kojeg će se posjetiteljima prezentirati bogata prošlost života na Dugom otoku te očuvana prirodna baština.
– U tijeku je uspostava Interpretacijsko – edukacijskog centra (IEC) za posjetitelje u nekadašnjoj austrougarskoj vojnoj utvrdi na Grpašćaku, čije otvaranje se planira nakon turističke sezone. Posjetiteljima će tijekom sezone biti omogućen ulazak u jedan dio utvrde te razgled i fotografiranje s kule, pozicije s koje se pruža jedinstven pogled na cijelu uvalu, jezero Mir te Nacionalni park Kornati, kaže Ramov, te ističe kako je projekt u završnoj fazi.
– Projekt je trenutačno u fazi izvođenja vanjskih građevinskih radova pa se započelo s pripremom unutarnjeg uređenja. U fazi provedbe je i nabava minibusa koji će posjetitelje prevoziti s lokacije u mjestu Sali i uvale Mir do Interpretacijsko – edukacijskog centra, priča Ramov i dodaje kako će njegova uloga biti edukativna.
– Glavna svrha budućeg centra jest podizanje svijesti i znanja o zaštiti prirode kroz edukativne radionice, terenske nastave za školarce i studente, te edukacije za širu javnost i posjetitelje. Cijeli postav centra je osmišljen kako bi na interaktivan i zabavan način posjetitelju ilustrirao vrijednosti Praka prirode, objašnjava Ramov i dodaje kako će se u prostorijama utvrde prezentirati i otočni proizvodi.
– Osim edukativne komponente centar će služiti i kao komunikacijska točka za plasman autohtonih proizvoda i suvenira. Planirani završetak projekta je do kraja 2021. godine, budući da je zbog epidemiološke situacije došlo do prolongiranja rokova izvođenja građevinskih radova, objašnjava Ramov.


Pripreme za ljeto
Kao i prethodnih godina, u svrhu priprema za predstojeću turističku sezonu, prostor parka je očišćen primarno od otpada kojeg je donijelo more.
– U te aktivnosti su osim zaposlenika Parka, kroz ekološke volonterske akcije bili uključeni i ronioci te vatrogasci. Ujedno, obavljeno je uređenje travnatih i šumskih površina, staza i putova, zaštitnih ograda te prometne i sigurnosne signalizacije kao i plaža, ističe Ramov, te se kratko osvrće na nadolazeću turističku sezonu.
– S obzirom na epidemiološku situaciju u Europi i svijetu, a osobito u Hrvatskoj, očekujemo da bi broj posjetitelja koji u Telašćicu dolaze brodovima u organiziranim izletničkim grupama kao i onih koji u park ulaze kopnenim putem, u odnosu na prošlu godinu mogao biti nešto veći. Također, određeno povećanje očekujemo i u segmentu nautike, objašnjava Ramov te zaključuje kako nema straha za posjetitelje.
– Svi zaposlenici Parka prirode Telašćica stalno prate naputke Stožera civilne zaštite Zadarske županije i provode sve epidemiološke mjere u skladu s preporukama Stožera, kako bi posjetiteljima omogućili bezbrižan boravak u Parku, zaključuje Ramov.


Telašćica u Hrvatskoj mreži morskih zaštićenih područja
Potpisnice sporazuma o suradnji upravitelja morskih zaštićenih područja su javne ustanove koje upravljaju morskim zaštićenim i Natura 2000 područjima u Hrvatskoj.
– Ciljevi Sporazuma su: povećanje učinkovitosti upravljanja, tematska umrežavanja, jačanje kapaciteta, prikupljanje i razmjena podataka, zajednički nastupi u rješavanju upravljačkih izazova, utjecanje na implementaciju i buduće razvijanje strateškog zakonodavnog okvira te politika zaštite prirode na nacionalnoj i međunarodnoj razini te zajedničko planiranje, priprema i provedba projekata, objašnjava Ramov, te dodaje kako je Park prirode Telašćica postao dio neformalne Hrvatske mreže morskih zaštićenih područja.
– Javna ustanova »Park prirode Telašćica«, jedna od 15 potpisnica Sporazuma postala je na ovaj način dio mreže kojoj je cilj doprinositi implementaciji okolišnih politika, među kojima je i Strategija Europske unije za bioraznolikost, kaže Ramov te ističe kako projekt okuplja 10 partnera i 21 suradničku instituciju iz sedam zemalja, a ukupna vrijednost projekta je 2.664.000,00 €.
– Glavni cilj ove inicijative je što bolje povezivanje djelatnika u sektoru zaštite prirode koji djeluju u sklopu ustanova različitih osnivača, odnosno države, županija te gradova i općina. Umrežavanje je pokrenuto u sklopu Interreg Med projekta pod nazivom MPA NETWORKS sufinanciranog sredstvima Europskog fonda za regionalni razvoj, zaključuje Ramov.