Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

9 C°

Zračna luka dobila “VIP terminal” za bogate goste

Autor: Velimir Brkić

07.07.2008. 22:00
Zračna luka dobila “VIP  terminal” za bogate goste

Foto: Velimir BRKIĆ



– Ova će godina, sa 170.000 putnika, za Zračnu luku biti rekordna. Samo u srpnju očekujemo 30.000 putnika, rekla je Pupić-Bakrač
Zadarski župan Stipe Zrilić u pratnji  zamjenika Josipa Miletića i  Đanija Bunje te suradnika jučer je posjetio Općinu Zemunik Donji. U općinskim  prostorijama održao je sastanak s načelnikom Josipom  Marušićem i članovima Općinskog poglavarstva i Vijeća,  obišao obližnji rasadnik Piket  Hrvatskih šuma, Dom za starije osobe i Zračnu luku, gdje  je nazočio otvaranju suvremenog Vip terminala.
Na prijemu u Općinskoj vijećnici načelnik Marušić izvijestio je nazočne o aktualnim investicijama.
Kapitalni projekti
– Unatoč određenim poteškoćama vodovod u Zemuniku  Gornjem je pušten u uporabu.  Žitelji se vodom opskrbljuju  preko hidranta. Ishođena je  lokacijska dozvola za novu  sportsku dvoranu te se očekuje izrada glavnog projekta i  ishođenje građevinske dozvole. Istovremeno se privode  kraju radovi na izgradnji  Sportskog centra Zemunik  Gornji, kazao je Marušić, dodavši kako je Općina i ove  godine sudjelovala u sufinanciranju kupnje cjepova vinove  loze, sadnica i presadnica za  poljoprivrednike ovog kraja.
Govoreći o kapitalnom projektu, izgradnji sportske dvorane, načelnik je nazočne  upoznao s ishođenjem građevinske dozvole za izgradnju  nove niskonaponske trafostanice, što je i uvjet izgradnje  sportske dvorane.
– Uskoro očekujemo raspisivanje natječaja za izgradnju  infrastrukture u poslovno-proizvodnim zonama, istaknuo je Marušić. Nakon  idejnog projekta očekuje se i  lokacijska dozvola za izgradnju pročišćivača otpadnih  voda.
Župan Zrilić potom je kazao kako je Zadarska županija  jedna od najrazvijenijih u Republici Hrvatskoj i kako je  perspektiva razvoja velika, a i  razvoj i perspektiva Općine  Zemunik Donji je također  neupitna.
– Županija je zainteresirana  za sve što se događa u svim  gradovima i općinama te stoga pomaže razvoju svake općine, pripremajući i vodeći velike zajedničke projekte, kao  što je plinofikacija, izgradnja  nove bolnice i ulaganja u školstvo, istaknuo je Zrilić.
Novi paviljon Doma za  odrasle
Dom za odrasle osobe Zemunik i Zračna luka Zadar  nakon posljednjih ulaganja i  rada uspješnih direktorica, gotovo da se ne mogu prepoznati.  U Domu za odrasle osobe Zemunik nakon 10 godina postojanja smješteno je 150 osoba, a djelatnici  obavljaju i kućnu  njegu za njih još  250. Ravnateljica  Davorka Krnčević nazočne je  provela kroz novu  zgradu u izgradnji, paviljon pet,  koji se prostire na  oko 700 metara  četvornih. Osim  podruma, koji su  početkom 20. stoljeća koristili fratri franjevačkog  reda trapisti, u  njemu će se nalaziti i prostor za  fizikalnu terapiju  i sedam apartmana.
– Posredstvom  Općine Zemunik  Donji i Ministarstva mora,  prometa i infrastrukture kroz  program EIB 2 Svjetske banke  ishođena su financijska sredstva u iznosu od oko 6 milijuna  kuna. Za opremu je potrebno  još oko 800.000 kuna, rekla je  Krnčević dodavši kako se završetak radova očekuje najkasnije za mjesec dana, 15-ak dana prije ugovorenog roka.
Nakon prigodnog programa  koji su pripremili korisnici Doma župan Zrilić im je uručio  prigodne darove, umjetničku  sliku, sezonsko voće i kolače.
Povratak na prijeratne  brojke
Zračna luka Zadar, također  važan dio ne samo Općine Zemunik, nego i čitave županije i  grada, u turističku je sezonu  ušla više nego spremna. Proširen je prostor restorana, putničkog terminala i parkirališta  te izgrađen novi VIP terminal  za goste “biznis aviona”, goste  dubljeg džepa koji će u zračnu  luku sletjeti vlastitim zrakoplovom i ne žele se miješati s ostalim putnicima. To se, naravno,  itekako naplaćuje. VIP terminal prostire se na 400 metara  četvornih, a izgrađen je prema  projektu zadarskog arhitekta  Stipe Vučemilovića. Direktorica Katica Pupić-Bakrač najavila  je mogućnost obaranja rekorda  svih vremena, koji je u bivšoj  državi iznosio 148.000 putnika,  čemu svakako pridonosi i vrhunski izgled i opremljenost, istina malog, ali vrlo suvremene  zadarske zračne luke.
– Ova će godina sa 170.000  putnika za Zračnu luku biti rekordna. Samo u srpnju očekujemo 30.000 putnika, što je više  od ukupnog prometa čitave  2000. godine, rekla je Pupić-Bakrač.


Proizvode se milijuni presadnica
Pri obilasku rasadnika Piket tehnolog Ivica Šarić istaknuo je kako je rasadnik važan čimbenik razvoja poljoprivrede čitave Zadarske županije te se svake godine udvostručuje proizvodnja, a interes poljoprivrednika iz cijele Zadarske županije je sve veći. Potpisan je ugovor o sufinanciranju sa Zadarskom županijom i 14 jedinica lokalne samouprave. U prvom ovogodišnjem turnusu proizvedeno je 1,1 milijun presadnica, dok je pri kraju proizvodnja oko jedan milijun presadnica kupusnjača. Osim navedenog, dio rasadnika su i sadnice borova, koje vlasnik Hrvatske šume koristi u pošumljavanju diljem Dalmacije.


 




(Ne)zatvaranje ceste kroz Zračnu luku
Posebni naglasak u svom  izlaganju načelnik Marušić je  stavio na problem (ne)zatvaranja državne ceste u dužini od  450 metara koja prolazi kroz  Zračnu luku, zatraživši pritom i  pomoć Zadarske županije kako bi se taj gorući problem  riješio u interesu Zračne luke i  Zemuničana. Naime, Hrvatske  ceste planiraju tu prometnicu  zatvoriti te promet preusmjeriti  na novu brzu četverotračnu  cestu, čemu se protive žitelji  Zemunika jer smatraju da bi  tako bili odsječeni od Zadra.
– Neupitna je naša dobra suradnja sa Zračnom lukom i ni u  kojem slučaju ne želimo zaustaviti njezin svakim danom sve  intenzivniji razvoj. No, mi smo  za takvo rješenje koje bi zadovoljilo i Zračnu luku i Zemuničane, naglasio je Marušić.
Župan Zrilić, koji je i predsjednik Nadzornog odbora  Zračne luke, naglasio je kako  režim prometa nije u njegovoj  nadležnosti, nego u nadležnosti Hrvatskih cesta.
– Ne smijemo dopustiti da se  dogodi bilo kakav incident na  tom dijelu državne ceste.  Upravo zbog toga sve treba  prepustiti struci da nađe kompromisno rješenje koje bi zadovoljilo i Zračnu luku i lokalnu  zajednicu, istaknuo je Zrilić,  dodavši kako su unazad 7-8  godina neki pokušavali i zatvoriti Zračnu luku koja danas  obara rekorde u prometu putnika.