Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Osuđujemo pokušaj pritiska na predstavnice Udruga roditelja ovisnika

Autor: Z L

07.07.2010. 22:00
Osuđujemo pokušaj pritiska na predstavnice Udruga roditelja ovisnika


Apsolutno osuđujemo način na koji kolega Sakoman govori o majkama naših pacijenata kao o nestručnim osobama koje se petljaju u terapiju – Koordinacija hrvatske obiteljske medicine
U utorak, 22. lipnja 2010. u središnjem Dnevniku Nove TV, u prilogu o borbi protiv ovisnosti, apostrofirani su liječnici kao oni koji “ne vole liječiti ovisnike”, što je doživljeno kao procjena koja je u potpunoj suprotnosti s činjeničnim stanjem.
Obiteljski liječnici u Hrvatskoj su oni koji nose teret i organizaciju cjelokupnog zdravstvenog sustava i jedni koji omogućavaju kontinuirano ostvarivanje prava na zdravstvenu zaštitu svih građana, pa tako i pacijentima koji su na terapiji održavanja metadonom. Koordinacija hrvatske obiteljske medicine u potpunosti podržava želju roditelja čija su djeca na takvoj terapiji za ozbiljnim promjenama u brizi za njihovu djecu, pa tako i najavljeno potpisivanje peticije. U potpunosti podržavamo stavove koje je izrekla predsjednica Udruge Nada, gospođa Ledenko o liječenju bez kontrole i o visokim količinama lijekova kojima se liječe ovisnici.
Što se tiče preprodaje metadona na našim ulicama, obiteljski liječnici, koji najviše i najprisnije brinu o ovisnicima, sasvim precizno znaju da je izričit uzrok povećanoj količini metadona u opticaju upravo u samim Centrima za izvanbolnično liječenje i prevenciju ovisnosti, gdje se olako pravdaju dodatne količine navodno izgubljenih ili uništenih doza tog lijeka, čak i nakon izričitog odbijanja obiteljskih liječnika, koji najblje poznaju svog pacijenta, da tako nešto učine. Također je izjava gospođe Margarete Mesić iz Službe za ovisnosti Zavoda za javno zdravstvo u spornom prilogu da trećina obiteljskih liječnika “ne voli liječiti ovisnike” izuzetno tendenciozna s ciljem skretanja pozornosti s istine, a to je da su obiteljski liječnici, koji u skrbi imaju ovisnike na tretmanu metadonom, svakodnevno meta onog manjeg djela ovisnika koji su po prirodi agresivni i nesuradljivi te zbog stalnog okupljanja preprodavača droga oko ordinacija obiteljske medicine koja u skrbi imaju i ovisnike.
Svaka policijska uprava u Hrvatskoj raspolaže s točnim i konkretnim podacima o stalnim napadima na obiteljske liječnike i njihove suradnike širom Hrvatske, koji se kreću od uporabe tjelesne sile do pokušaja ubojstva zdravstvenih djelatnika.
Također, s gnušanjem osuđujemo bilo kakav oblik pokušaja pritiska na predstavnice Udruga roditelja ovisnika, jer se jednostavno ne radi o “struci” već o pojedinim interesnim krugovima unutar struke.
Apsolutno osuđujemo način na koji kolega Sakoman govori o majkama naših pacijenata kao o nestručnim osobama koje se petljaju u terapiju.
Ovim putem podsjećamo kolegu Sakomana da je čak i Ministarstvo zdravstva i socijalne skrbi stava da je pacijent subjekt u procesu liječenja, a nitko objekt te da oboljeli i njihove obitelji itekako imaju pravo glasa u cjelokupnom dijagnostičkom i terapijskom putu, na paritetnoj osnovi suradnje, a ne “dociranja” s visine!
Također, smatramo neprihvatljivim skretanje pozornosti izjavom da su ovisnici prisiljeni kupovati metadon na crnom tržištu, jer ga njihovi liječnici ne daju kapom i šakom. Izabrani liječnici ovisnika na metadonskoj terapiji su jedini koji u cijelosti poznaju svog pacijenta i prisiljeni su davati prečesto nerazložno visoke doze metadona u ruke ovisnika, ali ne onima koji su ga prisiljeni kupovati na ulicama, jer upravo to oni ovisnici koji nisu uključeni u sustav liječenja kakvi ga idealizira Sakoman!
Stoga pozdravljamo i podržavamo inicijativu svih Udruga roditelja ovisnika da se iznađe kvalitetnije rješenje te ih ovim putem pozivamo da nam se obrate za suradnju jer smatramo da uspješno liječenje leži upravo u prisnoj suradnji liječnika, a i bolesnika i njegove obitelji, na ravnopravnoj osnovi.
Glavni tajnik Koordinacije hrvatske obiteljske medicine
Leonardo Bressan, M.D