Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Beroš: Uvodimo obvezne edukacije o cijepljenju za zdravstvene djelatnike

08.07.2021. 11:45


Ministar zdravstva Vili Beroš izjavio je u četvrtak uoči sjednice Vlade da prelaze na novi pristup kampanji o važnosti cijepljenja – obavezna predavanja i edukacije za sve zaposlene u zdravstvenom sustavu, uključujući i necijepljene osobe.
"Kada je riječ o zdravstvenim ustanovama i zdravstvenom sustavu, nakon završetka masovne kampanje prelazimo na novi pristup, a to su obavezna predavanja i edukacija za sve osobe, pa i necijepljene, u zdravstvenom sustavu", rekao je Beroš novinarima.


S jednom dozom cijepljeno 81,2 posto, a s obje 71,9 posto zdravstvenih djelatnika
Predavatelji će biti stručnjaci koji će predstaviti najnovije spoznaje i odgovarati na pitanja i tako riješiti eventualne nedoumice onih koji se ne žele cijepiti zbog određenih strahova ili pitanja, dodao je.
Predavanja će biti obavezna jer se odvijaju u okviru edukacije pri zaštiti na radu, istaknuo je Beroš koji će svim drugim resorima i sektorima sugerirati sličan pristup.
Procijepljenost među zdravstvenim djelatnicima raste, u ovom trenutku s jednom dozom cijepljeno ih je 81,2 posto, a s obje 71,9 posto. 
"Apsolutno je potrebno, uz kampanju koja traje, u neposrednom kontaktu i komunikaciji naglašavati prednost cijepljenja. Brojni su dokazi da de facto nema smrtnosti kod onih koji su cijepljeni, pogotovo kod onih s obje doze", poručio je Beroš.
Kada je riječ o daljnjim poticajima za cijepljenje, u Ministarstvu zdravstva žele pokazati da se oni odnose i na javni sektor, stoga poduzimaju mjere da organiziraju rad prema epidemiološkim okvirima.


Ministarstvo zdravstva od zaposlenika i posjetitelja tražit će covid potvrdu ili testiranje
Beroš vjeruje da će Ministarstvo zdravstva biti prvo koje će od svih zaposlenika i posjetitelja tražiti covid potvrdu. Za one koji nemaju ili ne mogu imati potvrdu bit će organizirano antigensko testiranje pri ulazu u zgradu.
Građani koji se iz zdravstvenih razloga ne mogu testirati morat će se pridržavati uobičajenog epidemiološkog okvira.
"To činimo jer želimo i moramo kao resorno ministarstvo pokazati da nema dvostrukih mjerila. Želimo biti prvi koji će omogućiti sigurne uvjete rada svim našim djelatnicima", naglasio je Beroš.
Upitan koliko je zaposlenika Ministarstva zdravstva cijepljeno odgovorio je da ih ima ispod 35 posto, što je poražavajuće i zbog čega nije zadovoljan.
Također je najavio da će se covid potvrde za one koji su prvi cijepljeni i kojima uskoro istječe rok produžiti na 10 mjeseci.
Upitan preuzima li odgovornost za "fijasko s cijepljenjem", Beroš je poručio kako svoju odgovornost prihvaća, ali  dio odgovornost moraju prihvatiti i oni koji se nisu cijepili jer ne doprinose općem cilju postizanja procijepljenosti, prolongiraju povratak na staro normalno i doprinose mogućem nastanku četvrtog vala epidemije, ali i mogućem produbljenju gospodarske krize.
Na pitanje razmišlja li se da oni koji se ne cijepe, a razbole se, sami snose troškove liječenja, odgovorio je kako se u EU već razmišljalo o tome, ali u Hrvatskoj za sada ne jer je to širi problem, navevši primjer pušenja.




Još se ne razmišlja o obaveznom cijepljenju iako je priprema zakona spremna
Ustvrdio je i kako se još ne razmišlja o uvođenju obveznog cijepljenja iako je "priprema zakona spremna". 
"Zakon koji definira obvezno cijepljenje je vrlo jednostavan, treba dodati samo članak koji se odnosi na novu bolest uz 11 postojećih", kratko je pojasnio.
Što se tiče epidemiološke situacije, Beroš je naveo kako je u posljednja 24 sata zabilježeno je 110 novih slučajeva zaraze, više nego prošli tjedan, a testirano je 4105 osoba. Postotak pozitivnih u udjelu testiranih je 2,68 posto. 
Najmanje jednom dozom cijepljeno je 45,4 posto odraslog stanovništva, odnosno 37,6 posto ukupnog stanovništva. 
Govoreći o važnosti cijepljenja na sjednici Vlade, Beroš je rekao da po podacima HZJZ-a niti jedna cijepljena osoba u Hrvatskoj nije umrla od posljedica covida-19, To nedvosmisleno dokazuje da je cijepljenje najsigurnija zaštita od najgoreg ishoda. 
Ministar unutarnjih poslova Davor Božinović izvijestio je da nacionalni sustav za izdavanje digitalnih covid potvrdi radi stabilno, a od danas se može zatražiti covid potvrda koja će vrijediti 210 dana. 
Provjera potvrda se provodi na graničnim prijelazima bez teškoća, a do sada je uspješno validirano više od 120.000 potvrda iz 28 država.