Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

8 C°

Dukić: Započinjemo proces pametnog upravljanja prometom

08.07.2021. 08:50


Održana je početna konferencija projekta »Implementacija pametnih prometnih rješenja upotrebom novih tehnologija te IKT Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0)«. Naime, projektom je planirano uspostaviti web portal i mobilnu aplikaciju za pametne telefone (Zadar Smart City Aplikacija) za pristup objedinjenim uslugama – informiranje, javni prijevoz, parkiranje, mogućnosti plaćanja raznih usluga različitim platnim metodama, sustav elektroničke naplate u javnom prijevozu – najmanje 50 autobusa Liburnije d.o.o. opremljeno sustavom elektroničke naplate. Zatim, sustav pametnog parkiranja – najmanje 1000 parkirnih mjesta pokrivenih sustavom pametnog parkiranja, sustav informiranja u prometu i javnom prijevozu – »pametne« autobusne stanice i zasloni uz prometnice – najmanje 20 autobusnih stanica opremljeno zaslonima za informiranje korisnika u javnom prijevozu i tri autobusne stanice opremljene dodatnim sadržajima poput velikih zaslona za informiranje putnika, punjača za mobilne uređaje, WiFi-a. Osim toga, uspostavit će se Centralni Informacijski Sustav (CIS), središnji sustav za nadzor i upravljanje ostalim elementima projekta. S obzirom na to da uključuje javni prijevoz i parking, partneri u projektu ZUM 4.0 su tvrtke Liburnija d.o.o. i Obala i lučice d.o.o.


Potpisan ugovor
Ukupna vrijednost projekta je 14.813.840,30 kuna, od čega 12.160.000,00 kuna čine bespovratna EU sredstva ostvarena kroz ITU mehanizam u okviru Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija«.
– Krećemo s provedbom projekta Zadar Urban Mobility što je početak ostvarenja mog obećanja da će Gradska uprava cijeli ovaj mandat intenzivno raditi na dovršetku svih procesa digitalizacije kako bismo se do 2025. godine pozicionirali na mjesto digitalnog lidera u RH. Daleko smo odmakli u izgradnji bazične infrastrukture koju je Zadar razvio tijekom proteklih godina bilo da se radi o vlastitoj optičkoj mreži, WIFI mreži, serverskim kapacitetima. To nam danas omogućuje uvođenje novih smart city rješenja, digitalizacije i javnih gradskih usluga kroz sustav E-Zadranin, razvoj digitalnog prometnog sustava i tako dalje. U našem gradu ubrzano se razvija IT zajednica, ima sve kapacitete, znanje, visoku motivaciju, a sve to čini temelj za uvođenje koncepta pametnog grada, istaknuo je gradonačelnik Branko Dukić i dodao da su ZUM identificirali među 5 ključnih projekata jer njime razvijaju novi digitalni prometni sustav za javni prijevoz i parking.
– Potpisom ovog ugovora započinjemo proces pametnog upravljanja prometom po uzoru na neke od velikih europskih gradova, a sve ovo radimo kako bismo Zadar učinili još kvalitetnijom sredinom za život naših sugrađana i posjetitelja, zaključio je Dukić.
Potom su gradonačelnik Branko Dukić i Krešo Culjak, predstavnik Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite, potpisali ugovor, težak 9,6 milijuna kuna, za nabavu pametnih prometnih rješenja u sklopu projekta Zadar Urban Mobility 4.0 (ZUM 4.0).


Pametna prometna rješenja
Projekcijom videozapisa prikazan je razvoj inteligentnog prometa po fazama.
Na panelu »Grad Zadar na putu prema pametnim prometnim rješenjima« sudjelovali su Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra, Alan Kociper, direktor tvrtke Inovativni Zadar d.o.o., Edvin Šimunov, direktor tvrtke Liburnija d.o.o., Eduard Duka, direktor tvrtke Obala i lučice d.o.o., Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici pružatelja usluga Zajednice ponuditelja Grafik.net d.o.o., Callidus grupa d.o.o., Intech d.o.o. i Paywiser Ite.
– Ovim projektom Liburnija dobiva mnogo više od samog sustava elektroničke naplate u autobusima. Uspostavit će se pozadinski informatički sustav, koji će nam omogućiti praćenje čitavog voznog parka u realnom vremenu, istaknuo je Edvin Šimunov, direktor Liburnije koja će dobiti »pametne« autobusne stanice sa zaslonima za informiranje korisnika u javnom prijevozu.
Šimunov je naglasio kako ga najviše veseli što će najveće benefite od uvođenja novih sustava imati njihovi korisnici, s čim se složio i direktor Obale i lučica, Eduard Duka.
– Korisnici će dobiti koristan alat za pravovremeno informiranje o slobodnim parkirnim mjestima s naglaskom na uže gradsko središte u kojem će 1050 parkirnih mjesta biti opremljeno senzorima za detekciju vozila. S obzirom na to da se u tom dijelu grada stvaraju najveće gužve, poglavito u ljetnim mjesecima, informacija o tome ima li slobodnih parkirališnih mjesta i gdje, te koje su alternative, značajno mogu utjecati na donošenje odluka vozača prije nego što uopće dođu u situaciju da se za jedno slobodno mjesto bore s desecima drugih vozača. Stoga bi masovnije korištenje aplikacije za pronalaženje i navođenje do slobodnog parkirnog mjesta moglo doprinijeti smanjenju gužvi. Dodatan benefit za korisnika je mogućnost plaćanja parkinga kroz aplikaciju, istaknuo je Duka.




Jedinstvenost projekta
Projekt je pripremila gradska tvrtka Inovativni Zadar koja je tijekom proteklih desetak godina pokrenula niz značajnih IKT projekata.
– ZUM 4.0 je najveći projekt iz domene IKT tehnologija koji je Grad Zadar ikad provodio i, prema našim saznanjima, ne postoji sličan projekt u Hrvatskoj. Rezultat je višegodišnjeg planiranja, modeliranja i osmišljavanja. U Gradu smo raspravljali o različitim inicijativama i parcijalnim projektima iz domene pametnog grada, koje su drugi gradovi već uvodili, od pametnog parkiranja do ticketing sustava u javnom prijevozu. Na kraju smo se ipak odlučili za projekt koji obuhvaća sva ta rješenja, pa i više od toga te ih integrira u jedan sustav, objasnio je direktor Inovativnog Zadra Alan Kociper.
Jedinstvenost projekta potvrdili su i Darko Ivanišević i Goran Ranogajec, predstavnici odabranog Pružatelja usluga koji ima rok od 10 mjeseci za implementaciju pametnih prometnih rješenja u Zadru.
– Za razliku od ostalih gradova, u Zadru se ne vrši digitalizacija postojećih poslovnih procesa, već se kreiraju novi u skladu s najnovijim tehnološkim rješenjima, istaknuo je Ivanišević.
Projekt ZUM 4.0 dio je šire slike planiranja digitalne budućnosti grada.
– Trenutačno je prisutna velika zaglušujuća buka kad se govori o konceptu My Smart Cityja i digitalizacije javnih usluga. U tom smislu možemo istaknuti dva različita pristupa gradova. Prvi, koji je lakši i koji javnost honorira pozitivnim reakcijama, odnosi se na jednostavnu digitalizaciju postojeće usluge, dok drugi, teži pristup, koji je ujedno i pristup Grada Zadra, obuhvaća strateško planiranje i razvoj vlastite infrastrukture i zadržavanje vlasništva nad podacima koji su, u odnosu na kontekst vremena u kojem živimo, nova nafta, zaključio je Ante Ćurković, v.d. pročelnik Upravnog odjela za EU fondove Grada Zadra.