Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Zbog starenja populacije očekuje se porast oboljelih od glaukoma

08.07.2021. 10:35


Zavod za javno zdravstvo Zadar jučer je organizirao završnu konferenciju o važnosti prevencije glaukoma na kojoj su govorili Ljilja Balorda, dr. med. univ. mag. sanit. publ. spec. javnog zdravstva, voditeljica Službe i odjela za javno zdravstvo ZJZ-a Zadar i prim. dr. sc. Samir Čanović, dr. med. specijalist oftalmologije u Općoj bolnici Zadar i Poliklinici Lacrima.


Europski projekt
Korisnik projekta, koji se u potpunosti financira iz Europskog socijalnog fonda Učinkoviti ljudski potencijali 2014. – 2020., čija je vrijednost 904.441,71 kuna, je Poliklinika Lacrima, a projektni partner je Zavod za javno zdravstvo Zadar. Trajanje projekta je od 11. veljače 2020. godine do 11. kolovoza 2021. godine.
– U pet jedinica lokalne samouprave Zadarske županije provedene su radionice o važnosti prevencije i liječenja glaukoma. To je kronična bolest oka. Zbog sve veće starosti populacije, očekujemo rast broja oboljelih u sljedećim godinama. U Zadarskoj županiji, na godišnjoj razini od glaukoma oboli između 3 i 4 tisuće građana, rekla je dr. Balorda i dodala kako je 76 posto oboljelih iznad 75. godine života.
– U liječenju glaukoma iznimno je važno rano otkrivanje i pravilno liječenje bolesti, kako ne bi došlo do potpunog oštećenja očnog živca i gubitka vida. Zbog toga je edukacija zdravstvenih djelatnika neophodna, zaključila je dr. Balorda.


Radionice diljem županije
U tri grada, Benkovcu, Gračacu i Obrovcu, te općinama Preko i Sali, održano je ukupno 25 radionica za 81 zdravstvenog djelatnika. Projekt je usmjeren unaprjeđenju znanja i vještina zdravstvenih djelatnika i zaposlenika zdravstvenih ustanova Zadarske županije u području promocije zdravlja i prevencije glaukoma.
– Svrha projekta je podizanje svijesti o važnosti prevencije glaukoma i mogućnostima usporavanja tijeka bolesti te smanjenja i odgađanja komplikacija, posebno sljepoće, koja može biti posljedica neliječenog glaukoma. U procesu liječenja glaukoma, zdravstveni djelatnici, koji rade na otocima i u manjim, nerazvijenim općinama i ruralnim područjima, a često nisu dovoljno obrazovani u području dijagnostike i liječenja glaukoma, na provedenim su radionicama unaprijedili svoja znanja i vještine o prevenciji bolesti i sprječavanju daljnjih štetnih učinaka glaukoma, kazao je Čanović te dodao kako je jednu od edukacija vodio i prim. mr. sc. Robert Stanić, dr. med, pročelnik Zavoda za bolesti i kirurgiju prednjeg očnog segmenta u KBC-u Split.
– Za potrebe provedbe projekta izrađena je brošura i letak sa svim informacijama o glaukomu, njegovu liječenju i posljedicama bolesti, kao i web stranica »Važnost prevencije glaukoma«. Nabavljena je i nova oprema: biomikroskop i uređaj za mjerenje intraokularnog tlaka. Zdravstveni djelatnici diljem županije upoznati su s novim metodama prevencije i liječenja glaukoma. Stečena znanja polaznici radionica moći će prenositi kolegama, kako bi se poboljšala i unaprijedila dijagnostika, liječenje i prevencija te smanjenje komplikacija, jer pravovremeno liječenje glaukoma može usporiti napredak bolesti, zaključio je dr. Čanović.