Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Krenuo Zadar snova

Autor: Nikola Markulin

07.08.2008. 22:00
Krenuo Zadar snova

Foto: Nenad MARČEV



Dvanaesto izdanje Zadra snova, festivala suvremenog kazališta, započelo je u četvrtak navečer u crkvi sv. Dominika predstavom “Memories are made of this” u produkciji BADco.
“Memories are made of this” je započela na inventivan način, tako da su glumci iz kazališta išetali među publiku koja je čekala na početak predstave time odmah dajući do znanja kako se radi o nekonvencionalnom kazališnom pristupu. Glumci koji su tako “išetali” među publiku ironizirali su nov arhitektonski projekt, konkretno novi “šoping – kulturni” centar, skrojen za potrebe nove tehno – mendadžerske elite. Središnji dio predstave promišlja složenu “topologiju” sjećanja/memorije. “Memories are made of this” ujedno je i naslov pjesme čiji je najpoznatiji izvođač Dean Martin, pjevač koji je za sjećanja vrlo malo mario, a iz njih brzo i nestao. Scena, osmišljena tako da publika sjedi u grupama za stolovima, a svaku grupu vodi po jedan glumac, nastavila je iznenađivati publiku, a usput pridonijela interakciji publike s predstavom. Predstava – bilješke na putu kroz sjećanje – referirala je na djela F. Scotta Fitzgeralda, na “Solaris” Andreja Tarkovskog te na “Vječni sjaj nepobjedivog uma” Michela Gondrya.
Redatelj predstave je Goran Sergej Pristaš, dramaturg Ivana Ivković, autori i izvođači su Pravdan Devlahović, Ana Kreitmeyer, Krešimir Mikić, Nikolina Pristaš, Zrinka Užbinec i Damir Bartol Indoš.