Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

U subotu počinje godina Winnetoua

Autor: Katarina Belić

07.08.2008. 22:00
U subotu počinje godina Winnetoua

Foto: Zvonko KUCELIN



U subotu 9. kolovoza u Crnoj punti u Kruševu počinje službeni program proglašenja Godine Winneetoua – godine sna o slobodi. Naime tamo je “izgrađeno” pravo indijansko selo koje će biti otvoreno za posjete već od 14 sati, a službeni dio programa najave cijele godine će započeti u 19 sati, i to turnirom u raznim disciplinama i vještinama kao što su gađanje lukom i strijelom, gađanje sjekirom te bacanjem lasa i potkove. Kasnije slijedi obred proglašenja Godine Winnetoua koja traje od 9. kolovoza ove godine do 9. kolovoza iduće, a sam početak godine će se obilježiti prigodnom glazbom, plesom i gozbom.
– Naš cilj je da ukažemo na zaboravljene vrijednosti kao što su sloboda i skladan odnos s okolišom i prirodom. Naš moto je “Uzmi koliko ti treba, ne više” i upravo to nastojimo promovirati ukazivanjem na indijansku kulturu i upoznavanjem s njome. Naravno, osim toga ističemo i važnost Winnetoua kojega smatramo dijelom hrvatske kulturne baštine iz razloga što je sama slika o njemu (koja je stvorena kroz film) nastala u Hrvatskoj, odnosno na hrvatskim lokacijama i kao takva kasnije je obišla svijet, kazao je voditelj i organizator događaja Marin Lerga.
Kroz cijelu Godinu Winnetoua u selu će se odvijati niz raznih aktivnosti, događaja, predstava i zabavnih događanja za djecu i odrasle. Ipak najznačajniji dio programa je turneja kroz desetak gradova u Hrvatskoj, kada će se cijelo selo preseliti zajedno s konjima u grad u kojem gostuju te će se tom prigodom održavati predstave u školskim dvoranama. Turneja je edukativnog, ali i zabavnog karaktera.
– Prvi u nizu gradova koji planiramo posjetiti su Vinkovci u povodu Vinkovačkih jeseni. Još uvijek neka gostovanja ne možemo potvrditi, ali zasigurno nećemo zaobići Zagreb, Split, Rijeku, Pulu, Osijek i Dubrovnik. Tijekom cijele godine će se događati pregršt toga, no posebno bih izdvojio: karneval u indijanskom selu, izložbe indijanske kulture i tradicije, turnire u indijanskim vještinama kao i projekcije filmova o Winnetou, kazao je Marin Lerga.
Od zanimljivih zbivanja posebno se ističu i Festival plesa i folklora, zatim kreativne radionice slikanja, ručnog rada i izrada raznih predmeta, kao i Valentinovo, koje će se organizirati u indijanskom selu i u indijanskom “duhu”. Iako je sve od navedenog vezano uz indijance i njihovu kulturu, selo Crna punta u Kruševu će pored toga primati i razne goste koji će priređivati, nevezano uz indijanski “duh” koji tamo vlada, razne koncerte, partije, predstave i izložbe.
– Nismo se htjeli samo ograničiti na indijansku kulturu, stoga smo ostavili i tu mogućnost da sudjeluju i ostali sa svojim programima, zaključio je Marin Lerga.