Srijeda, 24. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

6 C°

Karlović: Teniski podkompleks znatno će obogatiti i turističku ponudu Zadra

09.08.2018. 08:54
Karlović: Teniski podkompleks znatno će obogatiti i turističku ponudu Zadra


Kad čovjek danas pogleda s ceste koja sa sjeverne strane obavija golemi kompleks SC-a Višnjik kakvo je stanje na radilištu teniskih terena za polufinale Davisova kupa (14. – 16. rujna) između Hrvatske i SAD, nije baš siguran da će sve biti OK. Ali, to je samo…
– To je dojam, ali sigurno će biti sve OK! – energičan je Denis Karlović, direktor SC-a Višnjik.
Kad je Hrvatski teniski savez pojmio da bi domaćinstvo u Splitu donijelo posvemašnju blamažu, ne samo za HTS nego i za Hrvatsku, cijeli je događaj preselio u Zadar. To je i odobreno u središtu teniskih moći jer je povjerenje u Zadar nepovratno bilo stečeno za ne tako davno polufinale Davisova kupa između Hrvatske i Francuske.
– To je sve iza nas. Grad Zadar i SC Višnjik sa svoje su strane izrazili spremnost i odgovornost i HTS u nama ima pouzdanoga partnera. Dakle, u ovom trenutku mogu reći da su radovi na terenu u okviru predviđene dinamike.
Za nekoliko dana, ističe Karlović, doći će se do faze postavljanja završnoga zemljanoga sloja na dvama terenima.
– Jedan će biti teren za igru, oko njega će biti tribine s osam tisuća i 200 mjesta, a jedan će teren biti za treninge i zagrijavanje.
Jučer su gradilište obišli predstavnici tvrtke s kojom HTS ima ugovor za postavljanje podloge, drenaže i završnoga sloja.
– SC Višnjik angažirao je nekoliko tvrtki za grube radove, a HTS tvrtku koja će postaviti podloge, drenažu i završni sloj. Taj dio radova bit će uskoro, a kad to bude dovršeno, počet će doprema montažnih tribina što je također pod ingerencijom HTS-a.
Elementi za tribinu stići će u 22 šlepera, a riječ je o elementima koji se rabe i za utrke Formule 1 ili kakvih drugih velikih sportskih priredaba.
– Postavljanje tribina traži odgovarajući broj radnika. Uz one koji će doći kao radnici angažirane tvrtke mi ćemo također angažirati nekih 15- ak ljudi.
Davisov kup na otvorenom (što je bila želja hrvatskih reprezentativaca) igra se po danjem svjetlu što je u zadarskom primjeru povoljna okolnost.
– Da, ali SC Višnjik u svom razvojnom planu ima i postavljanje rasvjete za cijeli teniski podkompleks. To će doći na red ujesen, s tim da ćemo radove na podizanju još nekoliko terena imati sve do polufinala Davisova kupa, a nastaviti ih neposredno poslije.
Zadrane svakako zanima koliko će stajati, uvjetno rečeno, zadarski dio priče.
– Oko milijun i pol kuna. Dio novca osiguran je sponzorskim ugovorima, navodi Karlović.
Karlović kaže da će zaposleni u SC-u Višnjik koji su na godišnjem, uskoro prekinuti odmor.
– Svi smo angažirani. Iskustvo koje smo stekli na polufinalu Hrvatska – Francuska dragocjeno je, a tad smo doslovce danima svi bili na nogama. U dvorani nam valja pripremiti i opremiti VIP-salon, obaviti sve što treba za kvalitetan rad mnoštva novinara, pripremiti i opremiti prostor za jednu i za drugu reprezentaciju, za službene osobe… Predmnijevamo da ćemo uz zaposlene angažirati još 50-ak osoba među kojima i profesionalne vozače za VIP-limuzine…, otkriva Karlović.
Za veliki teniski rujanski događaj, može se doznati, HTS će angažirati nekoliko stotina licenciranih zaštitara, policija će imati također značajnu ulogu, vatrogasci, liječnici i medicinsko osoblje…
– Profitirat će i hotelijeri. Čim je objavljeno da će se igrati u Zadru, sat- dva poslije već su rezervirani svi najbolji hoteli, čak i u Biogradu. SC Višnjik imao je sve dogovoreno za utakmicu rukometne Lige prvaka Zagreb – Meškov za 15. rujna, ali nije bilo moguće pronaći 50 soba najviše kategorije jer je kao posljedica Davisova kupa sve bilo rezervirano.
Na koncu Karlović ističe kako su (i) zahvati na podizanju teniskoga podkompleksa dio od uprave predloženog i potom i prihvaćenog plana razvoja Višnjika. Grad Zadar u bliskoj je prošlosti dao značajan zamah osiguranjem novca za rekonstrukciju i obnovcu atletske staze, preseljenje i moderno uređenje gimnastičke dvorane, uređenje terena s umjetnom travom za nogomet, podizanje trim-staze i opremanjem vanjskih vježbališta.
– Teniski podkompleks, kad bude dovršen, donosit će i određeni profit. Nadalje, SC Višnjik nakon pomno planirane izgradnje vježbališta za djecu, sportskoga vrtića, vanjskoga bazena olimpijskih dimenzija, akvaparka te drugih sadržaja, među kojima je i hotel, bit će nezaobilazna točka u razvoju sporta, sportske rekreacije i u svijetu veoma lukrativne grane sportskoga turizma – zaključuje Karlović.