UVODE INTERNET BRZINE 1 GB/S I VIŠE Projekt širokopojasnog interneta, »autoceste budućnosti«, vrijedan 51,3 milijuna kuna

Poruka greške

Deprecated function: The each() function is deprecated. This message will be suppressed on further calls u _taxonomy_menu_trails_menu_breadcrumb_alter() (linija 436 od /opt/nginx-1.17.9/htdocs/zadarskilist.hr/sites/all/modules/taxonomy_menu_trails/taxonomy_menu_trails.inc).
Slika korisnika isikiric
DIGITALNO DRUŠTVO - Sinergija Sukošana, Sv. Filipa i Jakova, Škabrnje i Galovca
Projekt vrijedan 51,3 milijuna kuna EU bespovratno financira s 35,8 milijuna, a četiri općine ukupno s 15,5 milijuna kuna. Riječ je širokopojasnom internetu brzine do 1 Gbit/s i više, što je nekoliko desetaka puta brže nego trenutačno. Počet će tijekom 2021., a planirani krajnji rok završetka projekta je 31. listopada 2023., kazao je Ante Martinac, načelnik Općine Sukošan
Velimir BRKIĆ
Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje istakunuo kako je projekt dobitak za gospodarstvenike, inovatore...

Nakon što je sukošanski načelnik Ante Martinac u ime općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac u Ministarstvu regionalnog razvoja i fondova EU, potpisao ugovor o dodjeli bespovratnih sredstava u iznosu od 35,8 milijuna kuna za projekt širokopojasne infrastrukture, jedinog u Zadarskoj županiji, isti je zadarskim medijima predstavljen u Škabrnji, na Trgu dr. Franje Tuđmana.
- Odlukom Ministarstva regionalnog razvoja i fondova Europske unije od 1. srpnja 2020. Općini Sukošan dodijeljeno je 35,8 milijuna kuna bespovratnih sredstava za provedbu 51,3 milijuna kuna vrijednog Projekta razvoja infrastrukture širokopojasnog pristupa na području općina Galovac, Sukošan, Sveti Filip i Jakov i Škabrnja, kazao je Martinac.
Svjetlovodna mreža, kaže on, ostat će u trajnom vlasništvu općina Sukošan, Sv. Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac, kojom će upravljati zajedničko trgovačko društvo po tzv. veleprodajnom poslovnom modelu.

Svjetlovodna mreža do svakog kućanstva

- Bespovratna sredstva dodijeljena su iz Europskog fonda za regionalni razvoj unutar Operativnog programa »Konkurentnost i kohezija 2014.-2020.«. Korisnik bespovratnih sredstava je Općina Sukošan, koja će provoditi projekt zajedno s općinama Sveti Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac.
Projekt vrijedan 51,3 milijuna kuna EU financira s 35,8 milijuna, a četiri općine, lokalne jedinice ukupno s 15,5 milijuna kuna, ovisno o broju kućanstava kojih ima 3.900.
- Dodatkom II sporazuma iz srpnja 2020. godine, utvrđen je i udio JLS-ova prema broju korisnika, i glasi: Općina Sukošan 44,48 posto, Općina Sveti Filip i Jakov 38,77 posto, Općina Škabrnja 9,96 posto i Općina Galovac 6,79 posto, precizan je Martinac.
Kroz projekt će biti izgrađena svjetlovodna (optička) pristupna mreža (engl. Fiber to the Home – FTTH) do svih korisnika na područjima općina Sukošan, Sveti Filip i Jakov, Škabrnja i Galovac, tako da će svjetlovodnom mrežom, uz naselja uz more, biti pokrivena i sva naselja u zaobalju.

Internet deset puta brži

- Svjetlovodne niti i vodovi su osnova suvremene digitalne infrastrukture, koja svim građanima, poslovnim subjektima i javnim korisnicima omogućava velike brzine pristupa internetu, od 100 Mbit/s do 1 Gbit/s i više, što je nekoliko desetaka puta više nego što su sadašnje prosječne brzine pristupa internetu, kazao je Martinac.
Takvu brzinu imaju, ističe on, sve razvijene zemlje svijeta, a u budućnosti bez odgovarajuće brzine neće biti moguće otvarati internetske stranice zbog velike količine podataka.
- Kvalitetan i brz pristup internetu omogućava korisnicima da u punom opsegu iskoriste prednosti i ostvare prilike koje pruža suvremeno digitalno društvo i digitalno gospodarstvo, u kojima se intenzivno koriste informatičke i komunikacijske tehnologije, poručio je Martinac.
To je revolucionarni projekt, veliki korak za drugi kvartal 21. stoljeća.
- Bez brzog interneta, kao da nemaš osnovnu školu. Ovo je strateški projekt, tehnološka infrastruktura koja donosi nove prigode za sve. Osim u komunikacijskom smislu, super brzi internet bit će osnovni alat za otvorenje investicije, poglavito u turizmu, uvjerljiv je Zoran Pelicarić zvani Peco, načelnik Sv. Filip i Jakova.

Stvaranje društva znanja

Riječ je o vrijednom iskoraku, koji ima velike prednosti u raznim segmentima društva, od gospodarskog razvoja do ključne uloge u stvaranju društva znanja.
- Brzi internet će pozitivno utjecati na napredak u svim aspektima. Cilj je da svi imaju brži, kvalitetniji i jeftiniji pristup internetu. Sve zahvaljujući zajedničkoj i plodonosnoj suradnji s općinama jer ovo nije jedini naš zajednički projekt, poglavito sa Sukošanom i Sv. Filipom i Jakovom, naglasio je Marin Gulan, načelnik Galovca.
Projekt će započeti tijekom 2021.,i radit će se etapno. Planirani krajnji rok završetka projekta je 31. listopada 2023.
- Reakcije mladih Škabrnje na objavu da je Martinac u ime naših četiriju općina prije nekoliko dana u ministarstvu potpisao ugovor za projekt širokopojasni internet u iznosu od 35,8 milijuna bespovratnih kuna bile su više nego pozitivne, moglo bi se reći i euforične. Ovaj projekt je istinski dobitak za sve naše žitelje, poduzetnike, gospodarstvenike, inovatore, zaključio je Nediljko Bubnjar, načelnik Škabrnje.


»Bez brzog interneta, kao da nemaš osnovnu školu. Ovo je strateški projekt, tehnološka infrastruktura koja donosi nove prigode za sve. Osim u komunikacijskom smislu, super brzi internet bit će osnovni alat za otvorenje investicije, poglavito u turizmu«
Zoran PELICARIĆ

Kategorija: 
Ocjena: 
Prosječno: 5 (2 glasova)

Komentari

Slika korisnika SandraPusicac
Opipljivo svjedočenje Kako sam dobio zajam Pozdrav svim građanima Hrvatske i šire Moje ime je gospođica Sandra Pusica. Ovdje sam da dam opipljivo svjedočanstvo o tome kako sam dobio zajam od 150000 eura od pouzdanog zajmodavca zvanog gospođa Dora Wealth, dobio sam zajam od 2% kamate, ona daje i sve vrste kredita poput osobnih zajmova, dugoročnih zajmova, poslovnih zajam i kratkoročni zajam itd. Ako vas zanima zajam, možete se sigurno obratiti izravnom e-mailom na: dorabogatstvofinancijskoulaga@yahoo.com Hvala vam na vašem vremenu dok čitate. ?