Petak, 19. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

Preko milijun gostiju i 6,5 milijuna noćenja

Autor: Damir Maričić

07.09.2008. 22:00
Preko milijun gostiju i 6,5 milijuna noćenja


Direktor TZ Zadarske županije Ivo Dunatov smatra dohvatljivim sedam milijuna noćenja, što je uz smanjenje smještajnih kapaciteta (Punta Skala, Crvena luka…) vrlo dobar rezultat
Turistička zejednica Zadarske županije zbrojila je podatke lokalnih turističkih zajednica za kolovoz i kumulativne podatke za osam mjeseci ove godine, prema kojima je u kolovozu ostvareno šest posto više turističkih dolazaka i četiri posto više noćenja, a za osam mjeseci pet posto više gostiju ostvarilo je šest posto više noćenja.
– Rezultat je izniman ako znamo da u ovom vremenu nismo raspolagali s dijelom nosivih turističkih kapaciteta u Punta Skali, Crvenoj luci i nekim drugim objektima. Raduje snaženje dolazaka zrakoplovima, kao i disperzija rizika na način da se uz standardne zemlje iz kojih tradicionalno imamo većinu gostiju otvaraju i neka nova tržišta. Najave za rujan su vrlo dobre, vrijeme nas je služilo kroz čitav kolovoz, a i rujan je počeo dobro te je realno segnuti preko sedam milijuna noćenja. Rastu koji bilježimo na zadarskom području prethode, naravno, popularizacije naše destinacije u zemljama iz kojih dobivamo turiste, ali isto tako doprinose daljnjoj popularizaciji kojom se Zadarska županija i Zadar nameću kao sve prepoznatljivije odredište i na područjima na kojima nismo bili tradicionalno prisutni, kazao nam je Ive Dunatov, direktor Tz Zadarske županije.
Dobre najave posezone
Moramo, naravno, kazati da je ovdje riječ o preliminarnim i neslužbenim podacima dok će službeni Državnog zavoda za statistiku biti poznati tek za mjesec dana, ali najčešće su i blago povoljniji od ovih preliminarnih.
Istina je da je hrvatski i unutar njega turizam Zadarske županije došao do faze kad je prebrojavanje gostiju manje važno od financijskih efekata turizma. Kad smo kod toga, mnogi se subjekti žale na taj novčani dio:
– Ipak istina je da je većina objekata na našem području povećala cijene te samo po toj osnovi i uz ove fizičke brojke možemo računati na rast prihoda od turizma. Uostalom i polugodišnji financijski pokazatelji nekih bitnih tvrtki poput Turisthotela, Ilirije ili Marine Dalmacije pokazuju da imamo uspješnih poduzetnika koji uz sve probleme vrlo dobro komercijalno vode ovaj posao, ističe Dunatov.
  Posebna je vrijednost što se sezona produljuje kako u pred tako i posezoni, a i što obuhvaća sve veći prostor Zadarske županije i bitnije udaljen od plaže i mora.
U kolovozu smo imali 349.800 gostiju i 2,5 milijuna noćenja. Zahvaljujući tome za osam mjeseci bilježi se milijun gostiju i gotovo 6,5 milijuna noćenja.
Samo Talijani podbacili
Vrijednost ovdašnjeg turizma je i u njegovoj policentričnosti, odnosno raširenosti u prostoru te niti jedno mjesto nema milijun noćenja (blizu su Zadar, Biograd, odnosno Nin kad se zbrajaju rezultati TZ Nina i TZ Zatona, a potom Pag), a čak 20 mjesta u županiji bilježi preko 100.000 noćenja.
Gledano po zemljama nakon domaćih gostiju najbrojniji ostaju Nijemci, a slijede ih Slovenci, Česi pa Talijani i Austrijanci.
Jedini zabilježeni minus je iz Italije i to za devet posto. Iako se može govoriti o potrebi agresivnije i drugačije promidžbe u prvih susjeda, kao i osmišljavanju kvalitetnijih brodskih i trajektnih veza, ipak je ovaj rezultat posljedica ekonomskih i socijalnih prilika u Italiji. Iz svih drugih zemalja bilježimo pluseve negdje iznenađujuće velike.