Petak, 26. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

13 C°

Livaja, Pašalić i Vlašić torpedirali u svom Splitu Kekov brod

08.09.2021. 07:01


U 6. kolu skupine H Hrvatska je na Poljudu svladala Sloveniju i na svoj konto pospremila nova tri boda. Vatreni su pred splitskom publikom odigrali odličnu utakmicu, stvarali brojne prigode pred Oblakovim vratima koji je najzaslužniji što ova pobjeda nije bila uvjerljivija. Hrvatska je do pobjede došla pogotcima Marka LIvaje u 33. minuti susret i Marija Pašalića u 66, te Nikole Vlašića u 94. Izbornik Zlatko Dalić može nakon ove partije svojih izabranika biti jako zadovoljan jer su odigrali najbolju utakmicu od Europskog prvenstva. Ovom pobjedom Hrvatska je ostala na vrhu skupine H gdje je i Rusija s istim brojem bodova, 13.


Livaja za vodstvo
Već u 2.minuti Hrvatska prijeti iz brze kontre. Perišić je prošao po lijevoj strani i u pokušaju da na drugoj vratnici pronađe Kramarića, loptu je uputio prema golu Slovenije gdje je siguran Oblak. U 5. minuti nova prilika za »vatrene«. Barišić je centrirao s lijeve strane,a Pašalić glavom tukao s desetak metara. Za Oblaka prelagan zalogaj. Igrala se 7. minuta kada je Barišić nakon kornera s lijeve vratnice na drugoj primirio loptu i tukao iznad gostujućeg gola. U 9. minuti Hrvatska je mogla povesti, ali su Pašalić i Vlašić previše očekivali od duplog pasa u šesnaestercu Slovenije i ova prigoda otišla je u nepovrat. U 20. minuti »kockasti« su opet pred vratima gostiju izveli odličnu akciju. Barišić je ubacio s lijeve strane a Kramarić s desetak metara oštro tukao. Nažalos po naše, Oblak je vrhunski obranio. Igrala se 25. minuta kada su »vatreni« ponovno opasno priprijetili Oblaku. Kramarić je s vrha šesnaesterca gurnuo okomitu loptu za LIvaju kojem lopta malo bježi i umjesto u mreži završava u gol autu. Minutu kasnije Slovenci prijete iz jedne brze kontre u kojoj se našao Šeško, ali njegov udarac nije dovoljno precizan. U 29. minuti nakon odlične akcije Livaja je uputio opasan udarac s dvadesetak metara, ali Oblak fantastičnom obranom spriječava vodstvo Hrvatske. U 33. minuti napokon je probijen čvrsti blok Slovenaca. Juranović je ubacio s desne strane, a glavom najprije tuče Pašalić. Umjesto u mreži lopta je odsjela na vratnici od koje se odbija do Livaje koji glavom neometan s pet metara posprema loptu u Oblakovu mrežu – 1:0. Minutu kasnije mogla je Slovenija izjednačiti, opasno je tukao Šeško, lopta je fijuknula tik uz vratnicu. Ponovno je na drugoj strani glavom pokušao Pašalić, ali Oblak je ovoga puta spreman. U 40. minuti Barišić je u pokušaju centaršuta opasno ugrozio gol Slovenije, ali Oblak krajnim naporom skida njegov udarac. U 43. minuti Kramarić je odlično okrenuo svog čuvara, ali Oblak ponovno brani njegov udarac.


Pašalićeva točka na »i«
U nastavku utakmice Hrvatska od prve minute kreće opasno prema vratima Slovenije. U 53. minuti Pašalić je pokupšao volejom sa šest metara matirati Oblka, ali nije se najbolje snašao u izglednoj situaciji. Dalić u 58. minuti radi prvu izmjenu, umjesto Livaje na travnjak šalje Vlašića. U 60. minuti Kovačić se sjurio u šesbnaesterac gostiju, ali Oblk u posljednji trenutak ispred njega izbija loptu u korner. U 66. minuti Hrvatska je zabila i drugi pogodak na ovoj utakmic. Lovren je dugom loptom na desnoj strani pronašao Perišića koji prolazi svog čuvara i na petercu pronalazi Pašalića kojem nije bilo teško loptu gurnuti u Oblakovu mrežu – 2:0. U 70. minuti Kurtić je okušao svoj udarac s dvadesetak metara, Ivušića nije uspio iznenaditi. U 74. minuti Vlašić se našao u odličnoj prigodi, ali pokušaj upošljavanja Kramarića nije bio uspješan. U posljednih dvadeset minuta oba izbornika su napravila brojne izmjene što je malo utjecalo na ritam koji je pao. U 82. minuti u velikoj prilici našao se Vlašić pred kojim je praktički bila prazna mreža, ali je otišao previše ulijevo i onda pokušao asistirati. Nažalost, bez učinka. Igrala se 87. minuta kada je Vlašić odlično uposlio utrčalog Ivanušeca koji nije precizan. U 90. minuti Ivanušec vara svoj čuvara i s desetak metara tuče preko gola. U četvrtoj minuti sudačke nadoknade pao je i četvrti gol, Vlašić je glavom matirao nemoćnog Oblak – 3:0.




HRVATSKA 3 – SLOVENIJA 0
SPLIT – Stadion Poljud. Gledatelja: 16.237. Sudac: Clement Turpin (Francuska). Strijelci: 1:0 Livaja (33’), 2:0 Pašalić (66’), 3:0 Vlašić (94’). Žuti kartoni: Bijol (Slovenija). Crveni: –
HRVATSKA: Ivušić; Juranović, Lovren (od 70’ Ćaleta-Car), Vida, Barišić; Brozović, Pašalić; Kovačić (od 70’ Ivanušec), Perišić (od 85’ Čolak), Kramarić (od 70’ Oršić); Livaja (od 58’ Vlašić). Izbornik: Zlatko Dalić
SLOVENIJA: Oblak; Balkovec, Bijol, Iličić (od 54’ Mlakar), Lovrić, Šeško (od Šporar), Kurtić, Mevlja, Stojanović (od 88’ Zahović), Gnezda Čerin, Gorenc Stanković (od 66’ Skubić). Izbornik: Matjaž Kek.


Skupina H
6. kolo: Hrvatska – Slovenija, Rusija – Malta, Slovačka – Cipar
Poredak: 1. Rusija 10 (8-4), 2. Hrvatska 10 (5-1), 3. Slovenija 7 (4-4), 4. Slovačka 6 (6-9), 5. Malta 4 (6-9), 6. Cipar 4 (1-6)


Azerbajdžan – Portugal 0-3
BAKU – Nogometaši Portugala u susretu su 6. kola skupine A kvalifikacija za odlazak na Svjetsko prvenstvo 2022. u Kataru kao gosti svladali Azerbajdžan sa 3;0 (2;0). U prvom poluvremenu mrežu domaćih pogodili su Bernardo Silva (2’) i Andre Silva (31), da bi u nastavku konačni rezultat postavio Diogo Jota (75’).
Portugal je vodeći na ljestvici sa 13 bodova iz pet susreta, tri manje uz utakmicu manje ima Srbija, koja kasnije u utorak gostuje u Dublinu kod Irske. Slijede Luksemburg sa šest te Irska i Azerbajdžan sa po jednim bodom.