Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

21 C°

U sedmosatnoj vatrenoj stihiji nošenoj burom obranjene kuće i gospodarski objekti

08.09.2021. 07:28


U noći sa 6. na 7. rujna 2021. godine u zaselku Stojići nadomak Ljupča i Ražanca odvijala se teška i dramatična borba s katastrofalnim požarom. Zbog jake bure koja je velikom brzinom širila požar cijelu noć, vladao je istinski pakao. Vatrena stihija je zahvatila prostor od 200 hektara i na nekoliko mjesta približila se kućama i gospodarskim objektima. Zavaljujući nadljudskoj hrabrosti vatrogasaca požar je nakon sedmosatne borbe stavljen pod kontrolu. Obranjene su kuće, a osim borove šume i niskog raslinja izgorjelo je nešto maslina i čokota vinove loze.


Cjelonoćna borba s katastrofalnim požarom
– Cijelu noć vatrogasci su se borili s požarom koji je buknuo oko 19.20 sati. Buknuo je na nepristupačnom terenu i nošen jakom burom brzo je uzbrdo zahvatio gustu borovu šumu nadomak kuća i gospodarskih objekata, kazao je Matej Rudić, zapovjednik Vatrogasne zajednice Zadarske županije.
Vatrogasci su ulagali krajnje napore, kaže on, da obuzdaju vatrenu stihiju, 43 vatrogasaca razvukla su ukupno preko 3.000 metara vatrogasnih cijevi.
– Požar je bio na dvije fronte, istočnoj i zapadnoj, a zbog nepristupačnog terena nismo mogli intervenirati s vatrogasnim kolima. Zahvaljujući nadljudskoj hrabrosti, odvažnosti i obučenosti vatrogasaca požar je oko 2.30 sati stavljen pod kontrolu. Kuće su u zaselku Stojići obranjene, a 95 posto požara je lokalizirano. Na opožarenom području 2×1 kilometar ostala je tek aktivna linija od oko 150 metara, naglasio je Rudić.


Nadljudski napori vatrogasaca
Jučer ujutro u 6.45 sati požar je nadomak makadamskog puta, u neposrednoj blizini obiteljskih kuća i gospodarstvenih objekata u Stojićima sasvim stavljen pod kontrolu.
– Uz nadljudske napore vatrogasci su uspjeli od kuća odbiti vatrenu stihiju nošenu jakom burom, te je staviti pod kontrolu, naglasio je zapovjednik Rudić.
U gašenju požara sudjelovalo je 15 vozila i 43 vatrogasca iz JVP Zadar i JVP Pag, te DVD Zadar, DVD Pag, DVD Ražanac, DVD Povljana, DVD Pljusak Nin i DVD Sukošan.
– U jutarnjim satima angažirali smo dva zračna traktora 63. sa zrakoplovne baze u Zemuniku da nam pomognu u natapanju požara. Vatrogasci osiguravaju požarište, navodi Rudić, koji je u ovom katastrofalnom požaru pokazao izuzetnu zrelost, stručnost i odlučnost iako je na ovoj odgovornoj i nadasve zahtjevnoj dužnosti županijskog vatrogasnog zapovjednika tek oko tri mjeseca.
Matej Rudić iz obližnjih Rudića u Ražancu je mlad, ima samo 32 godine i već 14 godina staža u vatrogastvu.
– Stvarno je teško predvidjeti ovakve apokaliptične događaje, ali se oni nažalost ponekad događaju. Mi smo tu da interveniramo i spriječimo veću katastrofu, reći se vidno umoran Rudić.




Neophodno potreban san
Naime, Matej Rudić na požarište nadomak Ljupču i Ražancu je stigao izravno s otoka Ugljana gdje je gorjelo kod Psihijatrijske bolnice te je potom cijelu noć proveo na požarištu u Stojićima.
– Posljednjih 15-ak dana imamo nešto više požara, ali je požarna sezona zaista protekla dobro s obzirom na ekstremne vremenske prilike s izuzetno velikim temperaturama, sušu i jake vjetrove. Treba se samo prisjetiti požara kakvi su billi u Grčkoj, Turskoj i drugdje u Europi. Na zadarskom području imali smo oko 20 posto više požara nego protekle godine. Požare smo ugasili u jako kratkom vremenu, ponosno će Matej Rudić.


Milka Jordan: Kao film katastrofe, samo što je stvarnost
U zaselak Stojići, na brdu s kojeg puca pogled na Ljubačku valu, od raskrižja državne ceste Zadar-Ražanac i lokalnih cesta Podvršje- Jordani/Stojići došli smo jednokilometarskim makadamskim putom koji je unatoč činjenici da smo u prvom kvartalu 21. stoljeća još uvijek neasfaltiran. Na zapadnom dijelu požarišta dežuraju vatrogasci DVD Zadar, a na istočnom vatrogasci DVD Ražanac. S njima je i zapovjednik Matej Rudić. Ulazili smo i u nekoliko dvorišta i kucali na ulazna vrata kuća ali se nitko od ukućana nije javio. Umorni žitelji Stojića zbog strepnje za svoju imovinu, kuće i obiteljske objekte, nisu spavali cijelu noć. Svi su bili pripravni za gašenje, a jučer za vrijeme obilaska novinara Zadarskog lista su spavali.
– Bilo je zaista strašno i neizvjesno, kao u nekom filmu katastrofe, samo što je ovo bila stvarnost. Svi smo bili na nogama, muškarci su išli i u Stojiće ako bi zatrebalo gasiti. Naime, vatra se dizala na desetke metara uvis, sve je gutala ispred sebe. Odavde iz Jovića je izgledalo kao da je vatra zahvatila kuće. Bili smo jako zabrinuti zbog naših Stojića ali i zbog samih nas i naše imovine jer smo tek nekoliko stotina metara zračne linije od požarišta, a između naš šuma. Velika hvala vatrogascima i zapovjedniku Mateju, naši ste junaci, u jednom će dahu gospođa Milka Jordan iz zaselka Jordani.