Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Hrvatska i Zadar nisu zaslužili da im povijest piše Savo Štrbac

Autor: Siniša Klarica

07.10.2008. 22:00
Hrvatska i Zadar nisu zaslužili da im povijest piše Savo Štrbac

Foto: Sebastian GOVORČIN



U ponedjeljak navečer u zadarskom Arsenalu održana je premijera dokumentarnog filma Nenada Šestića “Pobjednici”. Pred mnoštvom hrvatskih branitelja, članova njihovih obitelji, zadarskih političara iz mnogih stranaka, prikazan je film koji prvi put cjelovito obrađuje Domovinski rat na zadarskom području. Neposredno prije projekcije Šestić je, govoreći o svom filmu, rekao da se kod postavljanja temeljne konstrukcije sadržaja bazirao samo na one bitke koje su bile ključne za daljnji strateški razvoj situacije na terenu.
– Time je otpao čitav niz bitaka, sukoba koji su imali svoje značenje, ali ne i za ključne borbe koje se u ovom filmu obrađuje. Velik broj postrojbi i branitelja koji su ratovali na ovim prostorima nisu svi mogli, nažalost, stati u 45 minuta dokumentarca. Zapovjednik Hrvatske kopnene vojske general Kruljac naglasio je kako su bitni snaga i zajedništvo svih branitelja i postrojbi, stoga u filmu s vrlo kratkim izjavama sudjeluje 60 sugovornika. Do sada u Hrvatskoj nije u sam film uključen toliki broj branitelja, rekao je Nenad Šestić, dodajući da treba uzeti u obzir kako je riječ o autorskom djelu, autorskom viđenju, a ne o službenom dokumentu. Šestiću je ovo 17. film, a “Pobjednici” su zapravo pilot-epizoda serijala o Domovinskom ratu u Hrvatskoj koji ovaj zadarski filmaš ima namjeru realizirati.
Okupljenima se obratio uime koordinacije udruga proizašlih iz Domovinskog rata Ante Martinac. Martinac je rekao da su Hrvatski branitelji pobjednici, a pobjednici bi trebali pisati povijest čiji su bili direktni akteri.
– Kako bi se to i dogodilo, potrebno je intenzivirati znanstveni rad i potaknuti osnivanje institucija koje će se baviti ovom tematikom. U njih bi dolazili branitelji sa svojim svjedočanstvima i dokumentacijom koja će pomoći rasvjetljivanju svih sukoba, bitaka. Prošlo je previše vremena od naše pobjede pa se nadamo da će se ozbiljno razmotriti osnivanje takve institucije u našem gradu.  Naša domovina, ovaj grad, naši branitelji nisu zaslužili da nam povijest piše haško tužiteljstvo i Savo Štrbac. Zbog toga su naše Udruge aktivne u izdavanju knjiga koje se bave ovom tematikom, zbog toga je i ovaj film, rekao je Martinac.
Uz svjedočanstva aktera filma, posebna vrijednost bila je i 3D animacija Slavena Polića, koja je na razvidan način prikazala inače vrlo kompliciranu ratnu situaciju 1991.