Četvrtak, 28. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

17 C°

Zastave i simboli manjina konačno pred Skupštinom

07.10.2011. 22:00
Zastave i simboli manjina konačno pred Skupštinom


Osam nacionalnih manjina u svojim prostorijama u prigodama obilježavanja praznika, organiziranja kulturnih ili vjerskih manifestacija mogu koristiti zajamčena prava, kaže Veselko Čakić


Na dnevnom redu sjednice Županijske skupštine, koja će se održati sljedećeg tjedna, konačno bi se trebale naći izmjene i dopune Statuta kojima se regulira pravo nacionalnih manjina na slobodnu uporabu svojih znamenja i simbola, te na obilježavanje praznika nacionalnih manjina.
Prema Ustavnom zakonu o pravima nacionalnih manjina Zadarska županija ima obvezu statutarno regulirati prava koja se odnose na isticanje zastave i intoniranje himne nacionalne manjine uz hrvatsku zastavu i himnu u svečanim prigodama, te na korištenje simbola nacionalne manjine u pečatu i zaglavlju službenih dokumenta tijela manjine.
-Odbor za statut i poslovnik predložit će izmjene Statuta na način da nacionalne manjine mogu primjenjivati ova prava onako kao je odredio Ustavni zakon, koristeći se znakovljima koje utvrdi Koordinacija vijeća nacionalnih manjina, a uz suglasnost Savjeta za nacionalne manjine, izvijestio je nakon jučerašnje sjednice predsjednik Odbora za statut i poslovnik Skupštine Zadarske županije Ivica Erlić napominjući kako će, s obzirom da su materijali za sjednicu već poslani, na samoj sjednici zatražiti nadopunu dnevnog rada kako bi se usvojile ove izmjene.
Donese li Skupština ovu odluku na sljedećoj sjednici, bit će to rezultat odine dana traženja Koordinacije nacionalnih manjina, i jednako dugog inzistiranja županijskih vijećnika pripadnika srpske nacionalne manjine, da Skupština u svojem Statutu primjeni Ustavni zakon. Na posljednjoj sjednici Skupštine prije ljeta, održanoj u srpnju, vijećnici SDSS-a Veselko Čakić i Dušan Zelić odlučili su kako zbog odugovlačenja s primjenom Ustavnog zakona, neće do izmjene Statuta sudjelovati u glasovanju o odlukama Skupštine.
-Koordinacija nacionalnih manjina mora prije sjednice Skupštine dati suglasnost na prijedlog izmjene Statuta i, ako je prijedlog zaista takav, vjerujem da ćemo tu suglasnost i dati, rekao je predsjednik Koordinacije nacionalnih manjina Zadarske županije Veselko Čakić napominjući kako je riječ o odluci važnoj za sve nacionalne manjine.
– Na području Zadarske županije aktivno je osam nacionalnih manjina, iako ih ima i više. Za sve njih to će značiti da u svojim prostorijama u prigodama obilježavanja praznika, organiziranja kulturnih manifestacija, izložbi i drugih, ili vjerskih okupljanja mogu koristiti zajamčena prava, napomenuo je Čakić.


 KAKO SE KORISTE ZASTAVE, SIMBOLI I HIMNA?




Izmjene se odnose na članak 25. Statuta Zadarske županije u kojem se sada tek općenito navodi kako se „pripadnicima etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina na području Zadarske županije jamče kulturna i druga prava sukladno Ustavu i zakonima koji uređuju prava etničkih i nacionalnih zajednica ili manjina u Republici Hrvatskoj”
Čanak županijskog Statuta bi trebao biti dopunjen na način na koji su prava na isticanje simbola, zastava i intoniranje himne definirani, primjerice, Statutom Grada Zadra. U njemu se, kroz četiri članka, definira kako u svečanim i drugim prigodama važnim za nacionalnu manjinu vijeća, odnosno predstavnici, nacionalne manjine mogu istaknuti zastavu nacionalne manjine na zgradama u kojima imaju sjedište, kako u svečanim i drugim prigodama važnim za Grad Zadar i nacionalnu manjinu, uz zastavu nacionalne manjine mogu isticati i zastavu Grada Zadra, kako u istim svečanim prigodama nakon izvođenja himne Republike Hrvatkse mogu intonirati himnu ili svečanu pjesmu, te kako u zaglavljima službenih dokumenta, na svojim pečatima i u natpisnim pločama na poslovnim zgradama u kojima imaju sjedište, mogu upotrebljavati simbole i znamenja svoje nacionalne manjine.