Srijeda, 17. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

11 C°

Bez kolektiva nema ni pobjeda

08.10.2018. 11:03
Bez  kolektiva  nema ni  pobjeda


Poraz od Cedevite definitivno ne spada u rubriku kikseva te još uvijek nije potrebno na Višnjiku paliti alarm za uzbunu iako igrači Aleša Pipana nisu imali ulaz u sezonu kakvog su priželjkivali. Kvalitetu protivnika kao što je hrvatski prvak koji ujedno puca na najviša mjesta u regionalnoj ligi teško je neutralizirati u 40 minuta igre, a u tom zadatku su Zadrani pred pristojno ispunjenim Krešinim domom u potpunosti zakazali. Mnogo je parametara koji će ukazati na tu tezu, a daleko najindikativniji je onaj kojeg se dotičemo od pripremnih utakmica Zadra po Francuskoj sve do ovih početnih kola ABA lige u kojima je evidentno da svi problemi Zadra počinju i završavaju s obranom. S 99 primljenih poena u Železniku, i s 95 poena primljenih od Cedevite u subotu Zadrani se ne mogu nadati boljem ni u nastavku lige u kojoj za njih nema laganih utakmica, a kako su se stvari počele razvijati teško da će i do ijedne pobjede u ovom prvom dijelu od 11 kola.


Zatvaranje u dvoranu
Za slovenskog stručnjaka jedini način da se stvari počnu odvijati u pozitivnom smjeru su treninzi s kojom se nada doći do automatizama koji će onda donijeti tu toliko traženu kolektivnu igru u oba pravca. 
Nismo bili pravi, ni u obrani ni u napadu. Ponavlja se stara bolest s previše izgubljenih lopti, a nije bilo igrača koji bi na vanjskoj liniji odigrao značajniju ulogu, pogotovo u obrani. Previše je toga što treba odraditi i preostaje nam zatvoriti se u dvoranu i treninzima ispravljati greške – nije odavao prevelike emocije Pipan nakon utakmice u kojoj je definitivno izostala ona prava borbenost njegove momčadi, iako je evidentno bilo prisutno htijenje. Ali simptomatično je da se to htijenje odnosi na individualne pokušaje dok u kolektivnom smislu momčad ne djeluje na pravi način. Poznato je da kvalitetna obrana počiva na koheziji svih pet igrača na parketu, a to definitivno nije slučaj sa Zadrom kod koga se ne nazire ona kemija koja je lani vladala svlačionicom. Za Slovenca je pomalo iznenađujuće kako igrači drukčije reagiraju na utakmicama za razliku od treninga.
Moja momčad može prikazati puno veću borbenost na terenu. Premalo je kratkih sprinteva i presporo nam je otvaranje pogotovo u tranziciji gdje jako puno griješimo. Najgore je to što se to ne događa na treninzima nego samo na utakmicama. Igrači su očito pod pritiskom i igraju u nekom grču, a i sav ovaj cirkus oko Davisa koji se događao posljednjih dana vjerojatno je ostavio posljedice na igrače – iskoristio je Pipan situaciju oko Davisa za opravdanje, no dojma smo da je to čisto izbjegavanje odgovornosti koja je ruku na srce uvijek na onome koji upravlja svlačionicom.


Minutaže Bašića, Marića i Brzoje
Pitanja na koja nismo dobili odgovor su ona vezana za pripremu utakmice koja je od samog početka krenula u smjeru kojeg je Cedevitin trener tražio. Ubrzavanje ige, rješavanje napada u prvoj trećini napada kao i tricaško nadmetanje sve su segmenti koji su na papiru i na terenu uvijek debelo na strani suparnika koji u svojim redovima ima udvostručenu kvalitetu na svakoj poziciji. Zašto se igra Zadra promatrajući kroz prva dva kola bazira na igri koja jest moderna, no i hazarderska s obzirom da se postojećom kvalitetom rostera ne može ispratiti. Najbolji primjer je ulaz u utakmicu s Cedevitom u koju je Pipan krenuo s igračem koji nije trenirao praktički dva tjedna i koji je evidentno izvan forme. No, Mario Little prepun samopouzdanja shvatio je valjda da se igra basket, a ne ozbiljna košarka te je s četiri nerezonska šuta za tri na početku iznervirao dvoranu, a koliko vjeruje domaćim igračima Slovenac je pokazao na primjeru Petra Marića koji je i pored rekonvalescenta Littlea zaslužio ući tek krajem prve četvrtine, kao što je i Lovre Bašić ponovno dobio mizernih 12 minuta na terenu u kojima je napravio više nereda u Cedevitinoj obrani nego svi ostali bekovi Zadra zajedno. Primjera radi, Malcolm Grant je za 28 minuta ubacio 12 poena i imao tri asistencije dok je Bašiću za nepunih 13 minuta pošlo za rukom ostvariti indentičan učinak. Uz to sigurno idu i minutaže igrača koji su lani bili stožeri Naglićeve momčadi poput Mislava Brzoje koji je zaslužio tek 9 minuta (doduše ne idu mu u prilog čak četiri izgubljene lopte), kao i rola kapetana Špralje koji je drugu utakmicu u ABA ligi završio s nulom na svom kontu. Uz katastrofalnu partiju Littlea, kao i ispodprosječnog Granta uklopio se u to sivilo, do ove utakmice ponajbolji Zadranin, Luka Božić, s 8 poena i tek 5 skokova u niti 20 minuta na terenu. I tako je igračka ruža Pipanovog sastava svedena tek na dva imena koji su pored široke i moćne Cedevitine centarske linije uspjeli pristojno napuniti njihov koš. No, za skalpove nad velikim momčadima trebat će Zadru ubuduće mnogo više raspoloženih igrača od Vukovića i Krajine protiv Cedevite ili Božića i Vukovića protiv FMP-a, a nekako smo dojma da je mnogo igrača u Pipanovoj svlačionici trenutačno nezadovoljno s minutama koje im se daju na kapaljku. A to nije najbolji put da se u konačnici stvori momčad u kojoj će svaki igrač na najbolji mogući način doprinijeti zajedničkom cilju – pobjedama, na koje će evidentno igrači i stručni stožer, a i navijači morati još neko vrijeme čekati.




Tricaški obračun pripao Cedeviti
Tricaški obračun Zadra i Cedevite otišao je na stranu gostiju koji su u subotu na  Višnjiku iskazali svoj široki pucački arsenal. Ukupno 13 trica Cedevite od tek 25 pokušaja najbolje oslikava koliko su razmišljali o obrani u zadarskim redovima, a Sita  Alonsa je veselio podatak da je čak šest njegovih igrača zabilo iza perimetra.  Posebno se neumoljivim pokazao James Bell koji je stavio pet trica iz tek šest pokušaja  dok su po dvije zabili Benite, Krušlin i Aguilar, a jednu je ubacio Cook. Kod Zadra je  učinak za tri bio blizu 50 posto uspješnosti (8-17), no osim Granta koji je imao  učinak 3-6 te Bašića s 2-3 izostala je podrška ostalih suigrača.


ABA LIGA
Rezultati 2. kola: Zadar – Cedevita 85:95, Mega Bemax – FMP 89:61,  Partizan NIS – Petrol Olimpija 82:79, Budćnost – C. Zvezda (igrano sinoć), Krka – Mornar (igrano sinoć), Cibona – Igokea (igraju danas).


1. Mega Bemax



2



169:140



2. Partizan NIS




0  


169:163


4


3. Petrol Olimpija 


2



1


166:148


3


4. Cedevita 





179:172



5. FMP



1   


1


160:175



6. Budućnost VOLI




0


86:64


2


7. Crvena zvezda mts



1  


0  


78:68



8. Zadar



0  



171:194



9. Igokea 



0  


1    


79:80 


1


10.Cibona




1


68:78



11.Mornar



0  


1


66:87


1


12.Krka 



0  



64:86