Četvrtak, 25. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

15 C°

LUZARICA »Imamo tri majke: majku koja nas je rodila, majku domovinu i nebesku majku«

08.10.2019. 12:56
LUZARICA »Imamo tri majke: majku koja nas je rodila, majku domovinu i nebesku majku«


Prve nedjelje u listopadu Posedarci slave svoju nebesku zaštitnicu, Gospu od Ružarija ili blagdan Blažene Djevice Marije od Krunice, blagdan koji se još u puku zove Luzarica. To je već tradicionalno jedna od najljepših i najdojmljivijih svetkovina s procesijom u Zadarskoj nadbiskupiji.
Svečano euharistijsko slavlje održano je u župnoj crkvi Gospe od Ružarija iz 14. stoljeća, veliko mnoštvo vjerničkog puka bilo je izvan crkve. Euharistijsko slavlje je predvodio don Tihomir Vulin iz Draga, novi župnik Posedarja i Podgradine.
– Gospa od Ružarija, Luzarica ili Blažena Djevica Marija od Krunice je blagdan nastao kao spomen na veliku pobjedu kršćanske flote nad osmanskom u glasovitoj bitki kod Lepanta, 7. listopada 1571., u uvodnom slovu nadahnute propovjedi rekao je don Tihomir, od milja zvan don Tiho.


Krunica, skraćeno evanđelje
Pobjeda se pripisuje molitvi krunice na koju je pozvao cijelo kršćanstvo tadašnji papa sv. Pio V.
– Krunica je poslije euharistijske molitve najizvrsnija i najuzvišenija molitva, skraćeno evanđelje, jer u sebi ima snagu oduševiti za Isusa obitelji, djecu, mlade i stare. Marija i krunica, ružarij je sažetak temeljnih istina naše vjere, naglasio je propovjednik.
Propovjednik je pozvao vjernički puk da dnevno moli barem jedno otajstvo krunice
– Imamo tri majke, majku koja nas je rodila, majku domovinu za koju su mnogi darovali i život te nebesku majku Blaženu Djevicu Mariju. U identitetu Marije, Gospe od Ružarija neka živi ova župa. Gospe od Ružarija, čuvaj ovo mjesto, čuvaj ove ljude i brani od svakog zla, vidljivog i nevidljivoga, zaključio je don Tihomir.
Najveća dragocjenost i predmet brojnih molitvi, zavjeta i zahvala su kip Gospe s djetetom presvučen u bjelinu na kojem je zavjetno zlato vjerničkog puka.


Kombinirano liturgijsko pjevanje
Svečanom ugođaju pridonio je župni zbor koji tijekom misnog slavlja pjeva kombinirano, pučke i modernije liturgijske pjesme. Pučko pjevanje predvodi Šime Klanac, a ono modernije gitaristi Milan Bolić i Miodrag Mijo Milekić.
Na veličanstvenoj procesiji Gospinim kipom ulicama Posedarja kolona se protezala nekoliko stotina metara. Križ na čelu ophoda je nosio Milan Bolić, iza njega su se vijorili brojni crkveni barjaci, a do njih djeca koja su ulice posipala laticama cvijeća. Gospin kip nosili su: Jure Magaš, Marko Juričević, Mihovil Čulina, Ivica Magaš, Šime Zurak i Kristijan Klanac. Odmor je bio na četiri molitvene postaje.
Blagdan nebeske zaštitnice tradicionalna je prigoda da se nakon svete mise uz bogat stol okupi cijela obitelj i prijatelji. Večernju misu je predvodio posedarski sin don Krešo Ćirak, župnik Obrovca i Medviđe.
 




Hodočašće u Međugorje i klanjanje


Novi župnik don Tihomir Tiho Vulin je vjerničkom puku najavio jednodnevno hodočašće u Međugorje, mjesto molitve i pomirenja. Hodočašće je 26. listopada.
– Ako je u mojoj bivšoj župi Vir bilo sedam autobusa, vjerujem da će u Posedarju biti dva, a u Podgradini jedan autobus, poželio je don Tiho najavivši pritom kako će klanjanje pred Presvetim oltarskim sakramentom odsad biti svake prve, mlade nedjelje, odmah nakon mise. Izuzetak je ovaj mjesec kad će biti u narednu nedjelju.