Utorak, 19. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

10 C°

Ivan Anić državni prvak u kategoriji raketa s trakom

08.10.2021. 11:35


Mladi raketni modelari iz Obrovca već su godinama među najusješnijima u Hrvatskoj.
Na nedavno održanom 26. državnom natjecanju u raketnom modelarstvu nastavili su svoj uspješni niz i potvrdili da su u ovoj tehničko-sportskoj djelatnosti jednostavno sjajni pa su se kući vratili s jednim pojedinačnim zlatom, dva ekipna srebra i jednom ekipnom broncom.


Raketarstvo se ukorijenilo u Obrovcu
– Sudjelovali smo s dvije ekipe – UTK-om Faust Vrančić, Obrovac i KMT Srednja škola Obrovac 1. Najuspješniji je bio Ivan Anić s osvojenom zlatnom medaljom u kategoriji rakete s trakom, a obje ekipe su ukrasile police svojih klubova s peharima za osvojeno treće i drugo mjesto, na što smo kao jedna mala škola i mala sredina iznimno zadovoljni i ponosni, ističe Ivan Đurić, član UTK-a Faust Vrančić i nastavnik stručnih predmeta u Srednjoj školi Obrovac.
Koliko se raketarstvo ukorijenilo u Obrovcu svjedoči i činjenica da su zadnjih godina za ovu plemenitu disciplinu sve više zainteresirane i cure, a svoje dojmove s natjecanja s nama je podijelila jedna od njih.
– Ovo mi je drugo državno natjecanje. Inače se za svako natjecanje pažljivo pripremam, ali za ovo sam se pripremala još pomnije i pažljivije. Baš sam uložila vremena i truda da što bolje izradim svoje modele i na kraju se, eto, isplatilo, zadovoljno nam je ispričala Nikolina Trošelj, učenica 3. D razreda Srednje škole Obrovac.
Nikolina je je istaknula da se u raketrastvo svake godine uključuje sve više učenika obrovačke srednje škole, a to je, ističe, jako veseli.
Inače, 26. Državno prvenstvo u raketnom modelarstvu za djecu i mladež održano je prošlog vikenda u Vrlici u organizaciji Hrvatskog astronautičkog i raketnog
saveza i suorganizaciji Zrakoplovno-tehničkog društva Sinj te Amatersko-raketno-astronautičkog kluba Dubrava iz Zagreba.


Natjecalo se 10 klubova
Natjecanje se održalo u dvije kategorije nacionalne klase u raketnom modelarstvu za učenike osnovnih i srednjih škola, a to su rakete s padobranom i rakete s trakom. Ukupno se natjecalo 10 klubova te je ukupan broj sudionika na državnom natjecanju bio 72, od kojih su 52 učenika osnovnih i srednjih škola te ostali kao mentori, voditelji, suci i ostala tehnička podrška. Sudjelovali su učenici iz Zagreba, Zadra, Obrovca, Sinja, Splita, Kaštel Gomilice i Solina.
Vrijeme je bilo sunčano i toplo što je išlo u korist mladim natjecateljima. Oni najuspješniji su to i dokazali svojim rezultatima odnosno maksimalno postignutim bodovima. Nakon završetka natjecanja održano je proglašenje najuspješnijih, podjela medalja za pojedinačna mjesta i podjela pehara za ekipna mjesta te priznanja klubovima za sudjelovanje na prvenstvu.
Zrakoplovno tehničko društvo Sinj nastupilo je s dvije ekipe u uzrastu osnovnih škola od kojih je ekipa ZTD Sinj1 stekla status Državnih prvaka osvojivši prvo mjesto u pojedinačnom i prvo mjesto u ekipnom plasmanu u kategoriji rakete s padobranom.




Najuspješniji na Državnom prvenstvu
Pojedinačno osnovna škola – raketa s padobranom
1. Jere Mastelić – ZTD Sinj
2. Bruno Petak – ZTK Grada Splita
3. Franka Nikolić – Arak Dubrava, Zagreb
Pojedinačno osnovna škola – rakete s trakom
1. Dina Bilić – OŠ kneza Trpimira, Kaštel Gomilica
2. Gabrijela Kučak – Arak Dubrava, Zagreb
3. Marin Peruzović – OŠ Split 3
Pojedinačno srednja škola – rakete s padobranom
Arijana Muhić – Arak Dubrava, Zagreb
Ines Dedeić – Arak Dubrava, Zagreb
Mateja Kučak – Arak Dubrava, Zagreb
Pojedinačno srednja škola – rakete s trakom
1. Ivan Anić – KMT Srednje škole Obrovac
2. Ines Dedeić – Arak Dubrava, Zagreb
3. Arijana Muhić – Arak Dubrava, Zagreb
Ekipno osnovna škola – raketa s padobranom
1. ZTD Sinj, 1
2. Arak Dubrava, Zagreb
3. ZTK Grada Splita, 2
Ekipno osnovna škola – rakete s trakom
1. OŠ kneza Trpimira, Kaštel Gomilica
2. Arak Dubrava, Zagreb
3. OŠ Split 3, 2
Ekipno srednja škola – rakete s padobranom
1. Arak Dubrava, Zagreb
2. UTK Faust Vrančić, Obrovac
3. AAD Zadar
Ekipno srednja škola – rakete s trakom
1. Arak Dubrava, Zagreb
2. KMT Srednje škole Obrovac, 1
3. UTK Faust Vrančić, Obrovac
 


Sara VIDOVIĆ