Subota, 20. travnja 2024

Weather icon

Vrijeme danas

16 C°

Prožetost mora i kopna ostavila je dubok društveno-kulturni, ali i gospodarski otisak

08.10.2021. 09:49


U Multimedijalnoj dvorani Centra za kreativne industrije jučer je održan znanstveno-stručni skup »Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti«, a organizirali su ga Zavod za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i Upravni odjel za pomorsko dobro, more i promet Zadarske županije.


Prošlost, sadašnjost i budućnost
Na skupu je sudjelovalo 27 istaknutih znanstvenika i stručnjaka iz zemlje i inozemstva, koji su održali 18 predavanja i prezentacijom najnovijih razvojnih spoznaja dali prilog boljem i potpunijem razumijevanju marikulture.
– Znanstveno-stručni skup »Maritimna kultura zadarskog kraja u prošlosti, sadašnjosti i budućnosti« ima za svrhu, prije svega, prikazati široko znanstveno-stručno poimanje maritimne kulture. Ovim se skupom želi prikazati presjek tema vezanih uz važnost pomorskog dobra, značenje mora u obalnom, priobalnom i otočnom dijelu zadarskog kraj, te njegov značaj od antike do današnjih dana, kazao je Tado Oršolić, upravitelj Zavoda za povijesne znanosti Hrvatske akademije znanosti i umjetnosti i dodao kako je more, postupno kroz prošlost oblikovalo i sadašnjost.
– Posebnost Zadarske županije ogleda se u brojnosti otoka, kanala i morskih prolaza. Zato je prožetost mora s kopnom na jadranskoj obali ostavila tako dubok društveno-kulturni, ali i gospodarski otisak. To se najbolje vidi u trima simetričnim gospodarskim granama koje su se razvile u povezanosti s morem. To su ribarstvo, pomorstvo i turizam. Sektor o kojem smo mi danas raspravljali karakteriziraju složena interdisciplinarna istraživanja iz različitih znanstvenih polja, objasnio je Oršolić te naglasio kako je namjera organizatora bila potaknuti znanstveno-stručnu djelatnost i inovativnost u pogledu izvrsnosti znanstvene valorizacije, prezentiranja istraživanja i suradnje s lokalnom samoupravom, s ciljem jačanja regularne pozicije zadarskog kraja i razvoja gospodarskih grana koje se naslanjaju na more i pomorsko dobro.


Marikultura – baština zadarskog kraja
Iako Zadarska županija baštini dugu i bogatu povijest pomorstva i ribarstva, ovo je događanje samo početak jedne veće, cjelovitije i obuhvatnije slike maritimne kulture na zadarskom području i uvid u njeno neizmjerno bogatstvo.
– Naša županija baštini maritimnu kulturu u svim njezinim sastavnicama te nastavlja graditi svoj gospodarski identitet na njoj. Gotovo pola naše županije otpada na morske površine, što znači da je obalni pojas naš najvažniji prirodni i gospodarski resurs. Dvanaest posto hrvatskog dijela Jadranskog mora je na prostoru naše županije i upravo je to doprinijelo činjenici da je naš grad od davnina vrlo značajno prometno čvorište, rekao je Božidar Longin, župan Zadarske županije dodajući kako danas, osim tradicionalnih djelatnosti vezanih u more, Zadarska županije postaje najjačim središtem marikulture na cijelom Jadranu.
– Sve navedeno ukazuje da su maritimna kultura i njezina povijest teme o kojima se treba raspravljati i koje treba proučavati, jer su one naša prošlost, sadašnjost i budućnost. Zavod za povijesne znanosti HAZU, Državni arhiv Zadar te Narodni muzej Zadar, riznice su koje čuvaju pregršt dokumenata i predmeta vezanih za bogatu maritimnu povijest na ovom području. Posebno me veseli osnivanje Hrvatskog muzeja maritimne kulture, na čemu se već neko vrijeme aktivno radi. Njegovim će osnivanjem biti stvoreno mjesto gdje će se čuvati, proučavati i promicati čitava hrvatska maritimna kultura, zaključio je Longin.