Petak, 29. ožujka 2024

Weather icon

Vrijeme danas

12 C°

Župan Longin: Važno je proučiti zakon, ali i poslušati struku

08.10.2021. 08:21


Povjerenstvo za odlučivanje o sukobu interesa jučer je u Multimedijalnoj dvorani Centra za razvoj i edukaciju Poličnik održalo edukaciju za dužnosnike Zadarske županije, župana, gradonačelnike, općinske načelnike i njihove zamjenike.
– Zadarska županija je u prvoj trećini županija po broju predmeta koje se vode protiv dužnosnika, isto tako i po broju mišljenja. Povrede Zakona se najviše odnose na imovinske kartice i na činjenicu da su dužnosnici i dalje u upravnim i nadzornim odborima što svakako ne smiju biti temeljem Zakona i to je nešto što je najčešća pogreška u Zadarskoj županiji, kazala je Nataša Novaković, predsjednica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa.


Novi Zakon, širi krug dužnosnika
Ministar pravosuđa i uprave Ivan Malenica u srijedu je objavio kako su izmjene Zakona o sprječavanju sukoba interesa dane u javno savjetovanje koje će trajati 30 dana. Njima se unaprjeđuje sustav kontrola, uvode se strože sankcije i proširuje krug dužnosnika koji moraju objaviti podatke o svojoj imovini.
– Ministar je predstavio novi Zakon i mi ćemo ga detaljno proučiti. Činjenica je da se širi krug dužnosnika, pogotovo na lokalnoj razini. Među njima će biti članovi trgovačkih društava u vlasništvu, suvlasništvu ili su im osnivači lokalne jedinice samouprave što se čini da je jako dobro i mi to pozdravljamo jer je to u konačnici i bio naš prijedlog, navodi Novaković, te je nastavila:
– S druge stane ima nekih odredbi za koje smatramo da nisu dobre tako da ćemo se u tijeku javne rasprave o tome očitovati, istaknula je Novaković.
Povjerenstvo je, kaže ona, i prije imalo okrugle stolove i edukacije u svezi Zakona o sprječavanju sukobu interesa, ali je došla korona.


Otvoreni za sva pitanja
– Godinu i pol nismo imali edukacije, sad nastavljamo, najprije u Gospiću i ovdje u Zadru, odnosno u Poličniku. Međutim, čini nam se da ćemo nastaviti slijedeće godine jer dolazi novi Zakon o sukobu interesa, bit će puno novih dužnosnika, naglasila je Novaković.
Zadarsku će edukaciju, najavila je Novaković, ponoviti iduće godine, jer je mišljenja da je to jako dobro i korisno za dužnosnike da vide da mogu sve pitati i da im se pojasne neke odredbe koje su očito nejasne ili ih zapravo nisu niti vidjeli.
– Povjerenstvo je uvijek otvoreno za sva pitanja i uvijek govorimo svima ako imaju bilo kakvih dvojbi da nam se slobodno obrate, zaključila je Nataša Novaković.
U ime Zadarske županije nazočne je pozdravio zadarski župan Božidar Longin.




Ljudska slabost i neznanje
– Onoga trenutka kada smo se odlučili na kandidaturu, bili smo svjesni što to sve od nas zahtijeva. S jedne strane kao dužnosnici znali smo koliko ćemo biti angažirani i koliko će nam to utjecati na privatni život, a s druge strane obvezali smo se poštivati i niz zakonskih propisa koji se na ostale građane naše RH ne odnose, kazao je Longin.
Jedan od takvih propisa svakako je, kaže on, Zakon o sprečavanju sukoba interesa, a čija je svrha, između ostalog, sprječavanje privatnih utjecaja na donošenje odluka u obnašanju javnih dužnosti.
– Svi mi smo ljudi sa svim svojim slabostima, a često i neznanjem. Stoga je jako važno dobro proučiti spomenuti zakon, ali i poslušati struku, jer nismo svi pravnici, istaknuo je zadarski župan.
Na Kneževu dvoru u Dubrovniku postoji natpis, kaže on, Obliti privatorum, publica curate, Zaboravite privatno, brinite se za javno.


Objektivnost, nepristranost, transparentnost
– Podsjeća nas ta rečenica upravno na ono o čemu i Zakon o sprečavanju sukoba interesa govori. Moramo jačati integritet, objektivnost, nepristranost i transparentnost u obnašanju svojih javnih dužnosti, a kako bismo ojačali povjerenje svojih građana u nas same i institucije kojima smo na čelu, poručio je Božidar Longin te se zahvalio Povjerenstvu što je organiziralo ovu edukaciju, prvenstveno za razjašnjavanje svih mogućih nedoumica čime će umanjiti šansu za moguću pogrešku u budućnosti.
Na edukaciji u Poličniku o Zakonu govorili su Tončica Božić, članica Povjerenstva za odlučivanje o sukobu interesa, te pravnik Filip Štefan, voditelj Odjela za provjeru izvješća o imovinskom stanju.